Deniz Yatırım Menkul Kıymetler AŞ Genel Müdürü Melih Akosman, "Sermaye Piyasası Kurulu ve borsamızdan alacağımız onaylarla ocak ayının ortalarında talep toplayıp, yine ocak ayının sonlarına doğru da gong vuruşumuzu yaparak borsada işlemlere başlamayı düşünüyoruz. Bir aksilik olmazsa 2018'in talep toplama yoluyla yapılan ilk halka arzı, Trabzon Limanı'nın halka arzı olacak." dedi.
Akosman, Albayrak Grubu'nun 2033 yılının sonuna kadar işletme hakkına sahip olduğu Trabzon Limanı'nın halka arzına ilişkin bir otelde düzenlediği basın toplantısında, önceki yıllarda Trabzonspor'un halka arzında yaşadıkları heyecanı şimdi de Trabzon Limanı İşletmeciliği AŞ'nin halka arzı ile yaşadıklarını belirtti.
Halka arzların, sermaye piyasasının paydaşlarını heyecanlandırdığını ifade eden Akosman, "Piyasaları büyütmek hepimizin görevi çünkü gayrisafi yurt içi hasılamızın ancak 4'de 1'i büyüklüğünde piyasa büyüklüğüne sahibiz. Bunu büyütmenin önemli yollarından biri de halka arz sayılarını artırmaktan geçiyor. 2018 yılı bu anlamda birçok yeni arzı vadediyor. 2018'in ilk halka arzlardan biri olmak için bir süredir çalışıyoruz, çalışmalarımızın sonuna doğru yaklaştık. İnşallah Sermaye Piyasası Kurulu ve borsamızdan alacağımız onaylarla ocak ayının ortalarında talep toplayıp, yine ocak ayının sonlarına doğru da gong vuruşumuzu yaparak borsada işlemlere başlamayı düşünüyoruz. Bir aksilik olmazsa 2018'in talep toplama yoluyla yapılan ilk halka arzı, Trabzon Limanı'nın halka arzı olacak." diye konuştu.
Akosman, Trabzon Limanı özelleştirildiğinden bu yana Albayrak Grubu uhdesinde düzenli olarak büyüme ve gelişme kaydettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Şirketin gelirlerinin tamamı dolar bazında, giderleri lira bazında, nakit yaratma potansiyeli çok yüksek. Karlılık yönüyle çok cazip bir şirket olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle borsa açısından baktığımızda temettü yatırımcıları için çok önemli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Şirket Albayrak Grubu'ndayken her yıl elde ettiği karın tamamını temettü olarak ödemiş ve önümüzdeki 5 yıl içinde elde edilen karın yüzde 70'ini temettü olarak dağıtmayı taahhüt etmiş durumda. Bu, temettü gelirine önem veren borsacılar açısından çok önemli. Deniz Yatırım olarak, halka arzların başarısı için cazip fiyatlamanın ve cazip çarpanlarla yatırımcının önüne çıkmanın önemini gayet iyi biliyoruz. Bu konuda çok titiz davranıyoruz ve Trabzon Limanı'nın fiyatlamasında da cazip bir fırsat yarattığımıza inanıyoruz. Fiyatlamayı yaparken önemli bazı potansiyelleri hiç fiyatlamaya katmadık, bilerek bunu yapmadık çünkü daha ileride yatırımcılara mahcup olmamak adına şirketin değerini aslında olduğundan biraz daha aşağıya fiyatlamış durumdayız çünkü potansiyel gelişmelerin bir ya da birkaçı olduğu takdirde şirketimizin değeri çok farklı bir noktaya gidecek."
Pay değerini 15,50 lira, toplam şirket değerini ise 325,5 milyon lira olarak belirlediklerini dile getiren Akosman, "Halka arz büyüklüğümüz ise 97,7 milyon lira olacak. Halka arzın tümünü yurt içi satış olarak planladık. 100 milyonun altında bir arz olduğu için yurt dışına yönelmedik ve yurt içinde de yüzde 90 bireysel yatırımcılara, yüzde 10 da kurumsal yatırımcılara tahsisatımız var." dedi.
Akosman, Deniz Yatırım'ın geçen sene, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin en yaratıcı sermaye piyasası ödülünü kazandıklarını anımsatarak, şunları kaydetti:
"Bu ödülü hak etme sebebimiz de bu halka arzlarda uyguladığımız yatırımcıyı koruma ve teşvik uygulamalarıydı. Aynı uygulamaların bazılarını, bu arzımızda da yine kullanacağız. 10 gün boyunca alış emri gireceğiz. Halka arzdan pay satın alan yatırımcılara bu payları bir ay boyunca elde tuttukları sürece, bir ayın sonunda yüzde 2 bonus pay vermeyi taahhüt ediliyor. Küçük tasarrufları özendirmek adına her 50 pay alana 1 pay da Deniz Yatırım'dan hediye diye yeni bir uygulamaya başlıyoruz bu sene. Bunun da sebebi şu, halka arzlar 2 bin 500-3 bin kişi civarında ilgi topluyor ve biz bu rakamları 5 binlere, 10 binlere taşımak istiyoruz. Küçük tasarruflara bir parça da olsa özendirmek anlamında böyle bir uygulamaya gitmeyi tercih ettik."
Akosman, Trabzon Limanı'nın halka arzının sermaye piyasalarına ve Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi.
"İlk defa bir liman borsaya çıkıyor"
Trabzon Liman İşletmeciliği AŞ Genel Müdürü Muzaffer Ermiş, Trabzon'un ve Trabzon Limanı'nın tarihine ilişkin katılımcılara bilgi aktardı.
Limanın özelleştirilmesinin ardından yaşanan gelişmeleri de katılımcılarla paylaşan Ermiş, "2002 yılında 997 bin ton yük elleçleme işlemi gerçekleştirmiştik ve ciromuz 5,6 milyon dolardı. 2017 sonu itibarıyla da geçmiş yıllarda olduğu gibi limanda rekorları kırmaya devam ettik. Hem elleçleme rekorlarını hem de kazanım rekorlarını kırdık. 5,6 milyon dolardan geldiğimiz nokta şu anda 20 milyon dolara ulaştı." diye konuştu.
Ermiş, bugüne kadar limana 45 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirterek, limanın ihtiyaçlarının işveren tarafından her daim hızla giderildiğini söyledi.
Hububat transferi noktasında Trabzon Limanı'nın büyük önem taşıdığını ifade eden Ermiş, "Trabzon Limanı'nda yılda 1 milyon tona yakın hububat tahliye ediliyor. En önemli transit noktası da Kanada ve Amerika'dır. Amerika, Kanada ürettiği GDO'lu ürünleri başka ülkelere satarken Türki Cumhuriyetlerinden, Ukrayna'dan, Rusya'dan Trabzon üzerinden transit ettikleri organik hububatı ülkelerine almaktadır." dedi.
Ermiş, borsanın kurumsal yapıyı koruyan bir anlayış olduğu için tercih edildiğine işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:
"Trabzon Limanı İşletmeciliği AŞ, 16 yıl nihayetlendikten sonra da ömrünü devam ettirecektir. Devir teslim sözleşmesinde, Trabzon Limanı'nda yapılan ve yapılacak olan gayrimenkul yatırımları limana bırakılacak ama menkuller yani vinçler, römorkörler alınacak. Dolayısıyla 16 yıl sonrasını bugünden görmek mümkün değil ama hizmet süresinin bittiğini varsayarsak bile devralacak bir başka müteşebbis de bu vinçlerden, araç gereçten, römorkörden faydalanmak zorunda kalacaktır. Dolayısıyla Trabzon Liman İşletmeciliği AŞ mevcudunu bir şekilde sürdürecektik. Trabzon Liman İşletmeciliği AŞ olarak önümüz açık, dolayısıyla kısıtlı olan sürenin borsa yatırımları için bir handikap olmayacağını düşünüyorum, Trabzon Limanı kazanan bir liman. İlk defa bir liman borsaya çıkıyor ve biz de ilkleri yaptığımız için kendimizle gurur duyuyoruz."
Deniz Yatırım Menkul Kıymetler Genel Müdür Yardımcısı Nurullah Erdoğan, bir gazetecinin, Sermaye Piyasası Kurulu'nun şirketin halka arzına onay verip vermeyeceği konusundaki görüşünü sorması üzerine, "Bütün çalışmalar yolunda devam ediyor. Bir aksilik görmüyoruz." dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Trabzon Limanı'nın Halka Arzı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?