Türk- Yunan İş Forumu'na Büyük İlgi - Son Dakika
Ekonomi

Türk- Yunan İş Forumu'na Büyük İlgi

Türk- Yunan İş Forumu\'na Büyük İlgi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Katıldığı Türk-yunan İş Forumuna, Yunanistan'dan 150 Büyük Şirketin Üst Düzey Yöneticisi ile 100'ün Üzerinde Türk Şirketi Katıldı.

25.01.2008 17:27

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’in katıldığı Türk-Yunan İş Forumuna, Yunanistan’dan 150 büyük şirketin üst düzey yöneticisi ile 100’ün üzerinde Türk şirketi katıldı.

Diplomatik kaynaklar, Yunanistan’ın en büyük firmalarının bu toplantıya katılımını, bu ülkenin Türkiye ile olan ekonomik ilişkilere verdiği önemin göstergesi olarak değerlendiriyor.

Forumun başlangıcında salona birlikte giren Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ayakta alkışlanırken, forumun yapıldığı Çırağan Sarayının içinde ve dışında yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gözlendi.

Kıbrıs'ı daha fazla dikkate alın

Yunanistan’ın 150 büyük şirketinin sahip, başkan ya da yönetim kurulu üyelerinden oluşan üst düzey yöneticileri ile 100’ün üzerinde Türk şirketi yöneticisi foruma birlikte katıldı.  Katılımcı şirketlerin faaliyet gösterdiği başlıca sektörler, otelcilik, gıda, petrokimya, farmasotik, banka, armatör, telekomünikasyon, çimento, çelik sanayi, savunma ve konfeksiyon oldu.

Foruma, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, iş adamları Erkut Yücaoğlu ve Halim Mete’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Her iki başbakanın konuşmasının ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kostas Karamanlis’e gümüş tepsi, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ise Efes Harabelerinin ansiklopedisini hediye etti. Yunan Girişimciler Federasyonu (SEV) Başkanı Dimitris Daskalopoulos da Başbakan Erdoğan’a bir hediye sundu.

DORA İLE AİLECE GÖRÜŞÜYORUZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Forum'da yaptığı konuşmada, ”Akdeniz’de, Balkanlar’da, Avrupa’da istikrarın sağlanması, enerji arz  güvenliği, enerji yollarının çeşitliliği gibi birçok alanda ortak hareket ettiğimiz sürece, bundan karlı çıkacak olan, en başta iki  ülkenin halkı olacaktır” dedi.

Ziyaretin  Türkiye-Yunanistan ilişkileri açısından tarihi bir öneme haiz olduğunu belirten Erdoğan, ziyaretin diğer bir anlamının da, Yunanistan iş çevrelerinden üst düzey heyetin ziyarete katılmış olması olduğunu kaydetti.

Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasında şu anda ekonomik olarak bir adım atıldığını ve  ülkelerin müteşebbislerinin bir araya geldiğini ifade ederek, medyanın da bu süreci desteklemesini istedi.

Erdoğan, şu anda Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile ailece  görüştüklerini ifade ederek, ”Dora ile ailece görüşüyoruz. Çocuklarımız  arkadaş, istiyoruz ki aradaki bu sıkıntılar aşılsın. Şurada, Türkiye’den  bağırdığımız zaman Yunanistan’dan duyulur, bu denli birbirimize  yakınız” diye konuştu.

İki ülke arasındaki bağları güçlendirmek, kuvvetlendirmek istediklerini  dile getiren Erdoğan, Türkiye’ye giren finans sektöründe Yunanistan’ın  dev bankaları bulunduğunu, aynı şekilde karşılıklı müşterek yatırımlar  olduğunu, bütün bunlarla beraber bir adım atıldığını söyledi.

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ BİZİ YAKINLAŞTIRIYOR 

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ise  ekonomik alandaki işbirliğinin iki ülkenin daha da yakınlaşmasına yol  açtığını belirterek, ”Bu, sürtüşme ve gerilimlerin ortaya çıkardığı zararları da bertaraf etmektedir” dedi.

Karamanlis, iki ülke arasında kurumsal anlamda da önemli bir işbirliği  bulunduğunu ve bunun iki ülkedeki karşılıklı yatırımlarda kendini  gösterdiğini ifade etti.

Şubat ayında Türk-Yunan İş Konseyi toplantısının Yunanistan’da  yapılacağını kaydeden Kostas Karamanlis, Türkiye ile Yunanistan  arasındaki ticari ilişkilere de değinerek, 2006’da Yunanistan’dan  Türkiye’ye 1,6 milyar dolarlık ihracat yapıldığını, iki ülke arasındaki  toplam ticaretin 2,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı.

2007 yılının 9 ayında Yunanistan’dan Türkiye’ye yapılan ihracatın 600  milyon dolar, Türkiye’den Yunanistan’a yapılan ihracatın 2,3 milyar  dolar olduğunu ifade eden Karamanlis, zaman zaman Yunanistan’dan  Türkiye’ye yapılan ihracatlarda sorunlar yaşandığını anlattı.

Karamanlis, Yunanistan’ın Türkiye’deki yatırımlarının 5,5 milyar dolar  olduğunu, Türkiye’de faaliyet gösteren Yunan şirketi sayısının 35  civarında bulunduğunu kaydederek, bu şirketlerin özellikle iletişim,  tarım, ilaç, ambalajlama, turizm ve inşaat alanlarında faaliyet  gösterdiğini kaydetti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Türk- Yunan İş Forumu'na Büyük İlgi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement