Türkiye-Benin Ticaret ve Yatırım Forumu - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye-Benin Ticaret ve Yatırım Forumu

Türkiye-Benin Ticaret ve Yatırım Forumu

Benin Cumhurbaşkanı Yayi: "Afrika, küresel düzeyde ciddi bir rekabet merkezi haline geldi.

12.12.2013 17:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Benin Cumhurbaşkanı Boni Yayi, Afrika'nın küresel düzeyde ciddi bir rekabet merkezi haline geldiğini belirterek, "Türkiye Afrika'daki payını artırmalı. Önümüz açık" dedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) düzenlediği "Türkiye-Benin Ticaret ve Yatırım Forumu", Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi ve beraberindeki heyet ile TUSKON üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Benin Cumhurbaşkanı Yayi, Forum'da yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika kıtasının önemli bir dostu olduğunu ve bu buluşmanın onların Türkiye ve Afrika kıtası arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için ortaya koydukları stratejik vizyonla gerçekleştirildiğini söyledi.

TUSKON'a da Benin ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesi için aldığı inisiyatif dolayısıyla teşekkür eden Yayi, Türkiye ile Afrika arasında daha geniş bir işbirliği kurulması gerektiğini ifade etti.

Afrika'ya sırtını dönen hiçbir gücün ilerleyemeyeceği mesajını veren Yayi, Türkiye'nin dünyanın önemli güçlerinden biri olduğunu ve hiçkimsenin Türkiye'den vazgeçemeyeceğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Yayi, "Siz gelişme ve refah hızınızı artırmak istiyorsanız mutlaka Afrika kıtasıyla stratejik işbirliğini geliştirmelisiniz. Hiçbir güç Afrika'ya sırtını dönemez. Afrika küresel düzeyde ciddi bir rekabet merkezi haline geldi. Türkiye Afrika'daki payını artırmalı. Önümüz açık. Türkiye ve Afrika gittikçe daha da güçlü olmalı. Biz dünyaya barış ve refahı getirmek için birlikte çalışmaya karar verdik" ifadelerini kullandı.

Benin'in Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerinde itici bir rol oynayacağını belirten Yayi, Benin'in Türkiye'ye her zaman sadık kalacağını ve verdiği taahhütleri yerine getireceğini söyledi.

Türkiye ile Benin arasında güçlü bir birliktelik yaratacaklarını anlatan Yayi, Benin'de Türk büyükelçiliğinin açılmasının iki ülkeyi birbirine daha da yaklaştıracağını kaydetti.

Yayi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) tarımsal stratejilerin geliştirilmesi noktasında Benin'i destekleyeceğini ve TİKA'nın Benin'de en kısa süre içinde bir ofis açacağını söyledi.

Türkiye ve Benin Hükümetleri ile özel sektörlerini birbirine yaklaştıracak anlaşmalar imzaladıklarını anlatan Yayi, "Türkiye'ye boş çantalarla geldik, Benin'e dolu çantalarla dönüyoruz. Ülkemiz size açıktır. Ülkemiz sizi bekliyor. Her iki tarafın da kazanacağı bir strateji içinde çalışacağız. Biz evliyiz, sonsuza kadar da evli kalacağız ve aramızda hiçbir zaman bir boşanma olmayacak. Allah, Türkiye'yi, Benin'i, Afrika'yı ve stratejik işbirliğimizi korusun" diye konuştu.

"Petrol bloklarının Türk şirketlerine verilmesini istiyoruz"

Benin Ticaret Bakanı Naoime Azaria Honhoui de ülkelerinin ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunmaları için Türkleri davet ettiklerini söyledi.

Yatırımcıları çekecek ortam oluşturmaya, kamu ve özel sektör arasındaki ilişkileri geliştirecek çözümler üretmeye çalıştıklarını anlatan Honhoui, "Yabancılar için işe alımları kolaylaştırdık. Yatırımların işletilmesi ve maden sektörüyle ilgili kanunlar hazırladık. Vergi açısından da esnek bir rejim ortaya koyduk. Benin'de çok ciddi zenginlikler var. Benin sanayisi henüz tamamen gelişmedi. Sizden bizimle işbirliği yapmanızı, fabrikalar kurmamız için bize destek olmanızı, ülkemizde yatırımlarda bulunmanızı istiyoruz" diye konuştu.

Limanların kurulması, demiryollarının yenilenmesi, baraj yapımı ve bilgi teknolojileri alanlarındaki projelerinin olduğunu anlatan Honhoui, "Bu projelerin gerçekleştirilebilmesi için Türkiye ile işbirlikleri kurmak istediklerini kaydetti.

Benin Enerji Bakanı Kassa Barthelemy ise "Ülkemiz işletilmeyi bekleyen zengin kaynaklara sahip. Öncelikli olarak Türk girişimciler için bu imkanları sunmak istiyoruz. Petrol bloklarının Türk şirketlerine verilmesini istiyoruz" dedi.

Benin İş Geliştirme Ajansı Direktörü Robert R. Akinde, lojistik açıdan ciddi bir potansiyele sahip olan Benin'den Orta ve Batı Afrika'ya erişilebildiğini belirterek,"Benin'de kaliteli pamuk üretimi ve tekstilin önemli bir yeri var. Ayrıca, yurtdışından yatırım çeken en önemli sektör gıda sektörüdür. Yatırımcılara ciddi imkanlar sunan gıda sektörü, Türk girişimciler için de önemli bir eksen. Bu alanda yurtdışından yatırımlara ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Akinde, Benin'de inşaat, yeraltı zenginlikleri, enerji ve turizm alanlarında da ciddi yatırım imkanları bulunduğunu belirterek, Benin Hükümeti'nin yabancı yatırımlar için çeşitli kolaylıklar sağlayan bir teşvik çerçevesi geliştirdiğini kaydetti.

"Benin, Türk girişimcilerin Batı Afrika'ya açılan kapısıdır"

TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral ise Forum'da Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'nın hayatını kaybetmesinden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Türkiye ve TUSKON olarak Afrika'ya çok büyük önem verdiklerini söyleyen Meral, bu bölgeyle olan ilişkileri geliştirmek için yoğunlaştıklarını ifade ederek, yılda 400 civarında heyeti yurtdışına gönderdiklerini, bir o kadar heyeti de yurt içinde ağırladıklarının altını çizdi.

Meral, heyetlerin toplam yüzde 40'ının Afrika kıtasından geldiğine değinerek, "Afrika içerisinde çok önemli olan ülke Benin, 150 milyonluk Batı Afrika'ya açılan bir kapıdır. Buraya yaptığımız ziyaretleri sırasında çok güzel insanların yaşadığı çok güzel bir ülke olduğunu gördük. Benin, madenciliğinden ulaştırmasına, yeraltı kaynaklarından tarımına kadar pek çok dalda fırsatlar ülkesi. Bu konuda Türk yatırımcılarını oraya bekliyor. En kısa zamanda Benin'e güçlü bir heyet organize etmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kalıcı ilişkilerin geliştirilmesi adına işbirliğini artırmak gerektiğini ve bunun için en önemli alanlardan birinin de eğitim olduğunu vurgulayan Meral, Türk girişimciler tarafından Benin'de eğitim sektöründe yapılan yatırımlardan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel de Benin ile Türkiye arasında 2003 yılında 5,4 milyon dolar olan ticaret hacminin, 2012 yılında 14 kat artarak 81 milyon dolara ulaştığının bilgisini vererek, Türkiye'nin Afrika'ya yönelik faaliyetlerinin kıta ülkeleriyle yalnızca ticaret hacmini artırmadığını, onların ekonomik kalkınmasına da fayda sağladığını söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye-Benin Ticaret ve Yatırım Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement