Türkiye İnovasyon Haftası - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye İnovasyon Haftası

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, gençlerden özellikle çevreci teknolojiler konusunda atılım beklediklerini söyledi.

04.12.2015 13:27

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, gençlerden özellikle çevreci teknolojiler konusunda atılım beklediklerini söyledi.

Kılıç, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, Ekonomi Bakanlığı'nın desteği, Arçelik, Sabancı Holding, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türk Hava Yolları (THY) ve Turkcell'in stratejik ortaklığında, partner ülke Hollanda'nın katkılarıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası'nın ikinci gününün açılışında konuştu.

Türkiye'de 300'ün üzerine çıkardıkları gençlik merkezlerinde girişimci gençlere yönelik  program başlattıklarını anımsatan Kılıç, bunun Android ve iOS gibi farklı yazılım dillerinde ve yapılarında gençlerin kendilerini geliştirerek daha iyi olmalarını sağlayacak bir destek projesi olduğunu kaydetti. Yapılan çalışmaların çevreye de duyarlı olması gerektiğine işaret eden Kılıç, gençlerden özellikle çevreci teknolojiler konusunda atılım beklediklerini söyledi.

"İnovasyon potansiyelimizi iyi değerlendirmemiz olumlu sonuçlar doğuracak"

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise konuşmasına İngiliz Bilim Kurgu Yazarı Arthur Clarke'ın "İnsanoğlunun yapabilecekleri, hayal ettikleri ile sınırlıdır" sözünü anımsatarak başladı.

Dünyanın en önemli yönetim düşünürlerinden Rita Gunther McGrath'ın inovasyonun şirketlerin geleceği açısından önemine vurgu yaptığı bir konuşmasında, Intel'in bilim kurgu yazarlarına yarının dünyasını anlatmaları için para ödediğinden bahsettiğini aktaran Büyükekşi, hayal gücü, farklı fikirler ve onların türevi olarak inovasyonun; ülkelerin, şirketlerin ve bireylerin kaderini tayin ettiği bir çağda yaşandığını söyledi.

Bugün inovasyonun şirketlerin devamlılığı açısından en hayati unsur haline geldiğine dikkati çeken Büyükekşi, şirketlerin inovasyon ve Ar-Ge'yi etkin kullanarak büyüdüğünü dile getirdi.

Türkiye'nin ilk online yemek sipariş sitesi olan yemeksepeti.com'un bir hizmet inovasyonu olduğunu vurgulayan Büyükekşi, 2001 yılında kurulan söz konusu şirketin 2014'te 589 milyon dolara satıldığını anımsattı.

Büyükekşi, dijitalleşmenin yaygınlaşmasının firmalara büyük katkı sağladığına işaret ederek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Accenture Dijitalleşme Endeksi kapsamında yapılan son çalışmaya göre, Türkiye'de bir firmanın dijitalleşmede 10 puanlık artış gerçekleştirmesi, firmanın yüzde 1,5 daha fazla kar etmesini sağlıyor. Ürün ve hizmet inovasyonlarının yanı sıra tüm iş ve fikir süreçlerinde inovasyon yapılabilecek birçok konu var. Biz de ülkemizin inovasyon oluşturma konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyor, bu anlamda ülkemizi şanslı buluyoruz.

İnovasyon potansiyelimizi daha iyi değerlendirmemiz, özellikle ekonomimizde olumlu sonuçlar doğuracak. Bunun için yapmamız gereken, ihracatımıza yüksek katma değer kazandırmak. Yüksek katma değerin kaynağı ise inovasyon. Ayrıca insan odaklı inovasyon faaliyetleri bizlere, daha yaşanılası bir dünya vaat ediyor. İnovasyonla yapılabileceklerin sınırı yok. Yeter ki inovasyon kültürünü geliştirelim. Yeter ki etrafımızda gelişen olayları inovatif ve girişimci bir gözle değerlendirelim."

Konuşmalardan sonra Intel ve TİM'in robotik teknolojileri geliştirmeleri için inovatif beyinleri bir araya getirdiği "Robotik Teknolojiler Yarışması"nı kazananlar için ödül töreni düzenlendi.

Kazananların ödüllerini Kılıç, Büyükekşi ve Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın'ın elinden aldığı törende, yaşları 8 ile 42 arasında değişen ve aralarında hem öğrencilerin, hem de profesyonellerin bulunduğu mucitlerden gelen toplam 102 başvuru arasından sıyrılan projeler ödüllendirildi.

Törende genel kategori dalında Işıklar Hava Askeri Lise öğrencilerinin engellilere destek olmak için geliştirdikleri, engellilerin beyin dalgalarını işleyip tekerlekli sandalyelerini sadece kafa hareketleriyle hareket ettirmelerini sağlayan Engelsiz Yaşam robotu birinci olurken, Alzheimer'lı bireylerle oyunlar oynayarak egzersiz yaptıran Scirobot projesi ikinci, görme engelliler için uzaklık sensörü ile engelleri algılayan ve titreşim yolu ile onları uyaran Sensörlü Gözlük projesi ise üçüncü olmaya hak kazandı.

Genç Mucit Kategorisi'nde ise 11 yaşındaki ortaokul öğrencisi Eray Aktokluk'un Biyonik Kol Robotu birincilik ödülünü alırken onu uzaktan kontrol ile kimyasallara dokunmadan işlem yapmayı sağlayan Otonom Biyonik Kol Robotu ile karada, suda, engebeli arazilerde ve ulaşımın zor olduğu yerlerde kolayca yol alabilmeyi sağlayan hovercraft robotu izledi.

Genel kategoride birinci seçilen proje 10 bin lira, genç mucit kategorisi birincisi ise 5 bin liralık ödülün sahibi oldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye İnovasyon Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement