Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu üyesi Halim Mete, " Afrika'nın küresel sisteme entegrasyonu, dünya ekonomik düzeni içinde hak ettiği yere gelmesi, insan kaynaklarını ve doğal zenginliklerini en verimli şekilde kullanarak, ekonomik kalkınmasını gerçekleştirmesi Türk özel sektörünün ortak arzusudur" dedi.
Mete, TOBB ile DEİK tarafından Nijer Cumhurbaşkanı Issoufou Mahamadou onuruna düzenlenen Türkiye-Nijer çalışma yemeğinde yaptığı konuşmada, Türkiye ile Nijer arasında cumhurbaşkanı seviyesindeki ziyaret ile halklar arasında 15. yüzyıla kadar giden dostluk ve kardeşlik bağlarının, 1966 yılında başlayan diplomatik ilişkilerinin yeni bir boyuta taşındığını belirterek, Nijer ile ilişkilerin ve Afrika kıtasıyla stratejik ortaklığın güçlendirilmesine önemli katkılar sağlayacağını kaydetti.
İtalya'dan Çin'e kadar demokrasi ile yönetilen en büyük pazar ekonomisi olan Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük 6. ekonomisi olduğunu ifade eden Mete, şunları söyledi:
"2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye bu hedefe ulaşmak için sahip olduğu tarihi ve coğrafi bağları ile çok boyutlu bir bölgesel politika izlemektedir. Bu anlayış çerçevesinde güçlü tarihi ve coğrafi bağlarımız olan Afrika kıtasına özel önem veriyoruz. Afrika ile ilgilenen diğer aktörler gibi kıtayı bir mücadele alanı olarak değil, ortak geleceğimiz olarak görüyoruz. Zira insanlığın Afrika kıtasına borcu olduğuna inanıyoruz."
Mete, bu anlayış içerisinde Afrika ile ilişkileri güçlendirmek için çeşitli stratejiler ortaya konulduğunu anlatarak, "Bu çalışmalarımız neticesinde Afrika ile karşılıklı ticaret hacmimiz 2000 yılında 4 milyar dolardan 2013 yılı sonunda 20 milyar dolar seviyesine yükseldi. Türk özel sektörü olarak güçlü tarihi ve kardeşlik bağlarımız bulunan Afrika ile ilişkilerimizi güçlendirmek ve derinleştirmek zorundayız. Afrika'nın küresel sisteme entegrasyonu, dünya ekonomik düzeni içinde hak ettiği yere gelmesi, insan kaynaklarını ve doğal zenginliklerini en verimli şekilde kullanarak, ekonomik kalkınmasını gerçekleştirmesi Türk özel sektörünün ortak arzusudur" diye konuştu.
Afrika'nın dünya sisteminde hak ettiği yeri almasının ortak bir amaç olduğunu aktaran Mete, Afrika Kıtası'ndaki beklentilerinin uzun vadeli ve verimli bir ortaklık tesis etmek olduğuna dikkati çekti.
"Türk özel sektörü olarak Nijer ile etkin iş birliği tesis etmek istiyoruz"
Mete, ikili ticaretin çok az olmasına rağmen son 10 yılda 20 katın üzerinde artış göstererek 2013 yılı sonunda 46 milyon dolar seviyesine çıktığını belirterek, şunları kaydetti:
"Türk iş dünyası olarak karşılıklı iş birliği için önemli bir potansiyel mevcut olduğuna ve ikili ilişkilerimizin her alanda geliştirilmesi için iki tarafta da güçlü bir ortak irade olduğunu memnuniyetle gözlemliyoruz. Huzurlarınızda ifade etmek istiyorum ki, temsilcisi olduğum Türk özel sektörü olarak dost ülke Nijer ile tüm seviyelerde etkin bir iş birliği tesis etmek istiyoruz. Nijer Hükümeti yabancı yatırımları teşvik etmek suretiyle, önümüzdeki dönemde ülkede altyapı çalışmaları, demiryolu, karayolları, havaalanı, hidroelektrik santraller, petrol, doğalgaz, madencilik, turizm, toplu konut projelerinin gerçekleştirilmesine önem verdiğini yakından takip ediyoruz. Küresel müteahhitlik piyasasında Çin'den sonra dünya ikincisi olan ve bugüne kadar dünyanın dört bir köşesinde 103 ülkede toplam 274,1 milyar dolarlık 7 bin 371 proje tamamlayan Türk müteahhitlik şirketleri Nijer'e bu alanlarda her türlü desteğe hazırdır. Nijer'de son dönemde işletilmeye başlayan yeni uranyum yatakları ve petrol ile Nijer ekonomisinin önümüzdeki on yılda kalkınma sürecine girerek, önemli altyapı projelerinin gerçekleştirilmesi, oluşmaya başlayan orta sınıfların ekonomiyi canladırmasını umut ediyoruz. Nijer'in gıda güvenliği alanındaki sıkıntılarını da yakından takip ediyoruz. Ülkemizin yardım kurumları bu konuda kardeş ülke Nijer'e ciddi katkılar sağlamaktadır."
109 ülkeyle kurduğu iş konseyleriyle Türk özel sektörünün küresel pazarlara açılan kapısı olan DEİK'in, Türk-Afrika ekonomik ilişkilerinin gelişmesi için bugüne kadar 53 Afrika ülkesinin 29'u ile ikili iş konseyi kurduğunu ifade eden Mete, "Ancak, henüz Nijer ile iş konseyi tesis edemedik. Nijer Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Odası Türk-Nijer İş Konseyi kurulmasına olumlu bakmaktadır. Konseyin kurulması yönünde 2014 Mayıs ayında gerçekleştirilmesi planlanan Karma Ekonomik Konsey (KEK) toplantıları sırasında somut adımlar atılmasını umut ediyoruz" dedi.
Taşkın: "Türk-Nijer İş Konseyini kurmayı arzu ediyoruz"
Türk-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın da Afrika Kıtası ile siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin son yıllarda Türkiye'nin uluslararası stratejisinde önemli bir yer tuttuğunu aktararak, "Bu stratejiye paralel olarak DEİK bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Afrika İş Konseyleri de Afrika ülkeleriyle ilişkileri geliştirmeyi ve Türk şirketlerinin Afrika pazarından aldıkları payı artırmayı, yatırım yapmayı sağlamayı hedeflemektedir" diye konuştu.
Taşkın, en kısa zamanda Türk-Nijer İş Konseyini de kurmak arzusu içinde olduklarını belirterek, "İş Konseyi ile şirketlerimiz arasındaki iş birliği kurumsal bir çatıya kavuşacak. Kurulacak iş konseyi ikili ilişkilerimizde kurumsal diyalog mekanizması olarak vazgeçilmez bir networking platformu, bilgi ve referans merkezi olacaktır" dedi.
Türk şirketlerin küresel pazarlara entegrasyonunda öncü kuruluş olan DEİK olarak, ülkeler arasında yeni iş birliği imkanlarının saptanmasında, değerlendirilmesinde ve ortak girişimlerin kurulmasında her türlü yardım ve desteği vermeye devam edeceklerini ifade eden Taşkın, Türk özel sektörü olarak dost ülke Nijer ile tüm seviyelerde etkin işbirliği kurmak istediklerini söyledi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye-Nijer Çalışma Yemeği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?