Türk Kültürü ve Yemekleri Şanghay'da Yoğun İlgi Gördü - Son Dakika
Ekonomi

Türk Kültürü ve Yemekleri Şanghay'da Yoğun İlgi Gördü

Türk Kültürü ve Yemekleri Şanghay\'da Yoğun İlgi Gördü

Çin'in Şanghay eyaletinde Fuar Merkezindeki açılış törenine, Çinliler ve bu ülkede yaşayan Türkler yoğun ilgi gösterdi.

06.10.2013 09:37  Güncelleme: 08:01

Çin'in Şanghay eyaletinde 2013 Türk Kültür Yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "Turkuaz Türk Kültürü ve Yemekleri Festivali"nde Çinlilere Türk gelenekleri ve yemekleri tanıtıldı.

Şanghay Fuar Merkezi'ndeki açılış törenine Çinliler ve bu ülkede yaşayan Türkler yoğun ilgi gösterdi.

Şanghay  Üreticiler ve İhracatçılar Odası Başkanı Feng Zhengzhou da bu yılın Ağustos ayında "Çin'den Türkiye'ye 100 Entelektüel Programı" kapsamında gittiği Türkiye'den daha güzel bir ülke görmediğini söyledi. Feng Zhengzhou, "Türkiye'de mavi bir gökyüzü, mavi bir deniz, mavi bir cami (Sultan Ahmet Camii) ve Türk insanının masmavi duyguları var. Türkiye, doğunun-batının, Asya'nın Avrupa'nın, geçmişin-geleceğin, tarihin-bugünün birleştiği, güzelliğin bir araya toplandığı yer" diye konuştu.

Feng Zhengzhou, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini istedi.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci de Feng Zhengzhou'nun konuşmasına değinerek, "Bir Çinli Türkiye'yi bu kadar güzel anlatabilir" dedi. İki ülke arasındaki ilişkilerin bu tür etkinliklerin de katkısıyla daha da gelişeceğini beliten Bezci, Çinlileri Türkiye'ye davet ederek, Türkiye'de yatırım yapmalarını ve ülkeyi gezmelerini istedi.

Türkiye Cumhuriyeti Şanghay Başkonsolosu Deniz Eke ise Türkiye'nin Çin'de yapacağı işler olduğunu, işbirliğinin daha da artırılabileceğini ifade ederek, Çinli işadamlarının festival sayesinde Türkiye'yi daha yakından tanıyacağını söyledi.

Türk-Çin Sanayici İşadamları Derneği (TÜÇSİAD) Başkanı Murat Sungurlu, Türk-Çin diplomatik ilişkilerinin 40. yılı dolayısıyla iki ülke arasında 2012'nin Türkiye'de Çin Kültür Yılı, bu yılın ise Çin'de Türk Kültür Yılı olarak belirlendiğini hatırlatarak, bu çerçevede çeşitli etkinlikler düzenlendiğini anlattı.

İki ülke arasında sadece ekonomik değil kültürel ilişkilerin de geliştirilmesinin önemini vurgulayan Sungurlu, festivale ilginin büyük olduğunu söyledi. Festivalde Türkiye'ye özgü pek çok ürünün ve turistik yerlerin tanıtıldığını belirten Sungurlu Çinlilere, "Daha fazlası için sizleri Türkiye'ye bekliyoruz" diye konuştu.

Merkez Valisi Şehabettin Harput ve Pasifik Ülkeleri Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği  (PASİAD) temsilcisi Ferhan Merter de iki ülke ilişkilerine değindikleri konuşmalarında, Çinlileri Türkiye'de yatırım yapmaya ve daha çok işbirliğine davet etti.

Daha sonra, konuşmacılar hep birlikte kurdele keserek festivalin açılışını yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının referansıyla, TÜÇSİAD ve Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) tarafından düzenlenen festivalde Türkiye tanıtılıyor. Sponsorluğunu; Başbakanlık Tanıtım Ajansı, Bursa Valiliği, Bursa Ticaret Odası, Ankara Ticaret Odası, Ankara Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Konya Torku Şeker, Bank Asya, Şanlıurfa Valiliği, Denizli Valiliği ve İSMEK'in yaptığı festival, Şanghay Mart Fuar Merkezi'ndeki 7 bin metrekarelik kapalı alana kuruldu. Kurulma çalışmalarının 400 kişinin katılımıyla bir haftada tamamlandığı belirtildi.

Festivali gezenler Hezarfen Ahmed Çelebi'yi, Hacivat-Karagöz'ü tanıma,  Türkiye'nin tarihi ve turistik yerlerine dair bilgi edinme, Türk mutfağından döner, kebap, Türk kahvesi ve baklavaya kadar birçok ürünü tatma imkanı buluyor.

Ayrıca, festivalde Çinliler, Türk çayına, baklavaya, çiğ köfteye yoğun ilgi gösterdi, döner standının önünde kuyruk oluşturdu.

Festivale katılan 2 metre 51 santimetre ile dünyanın en uzun boylu adamı unvanını koruyan Sultan Kösen de Çinlilerin ilgisini çekti. Çinliler, Kösen'le fotoğraf çektirdi.

Festival 8 Ekim'e kadar sürecek.  Festivalde, hediyelik eşya, sergi satış noktaları, firma ve şehir tanıtım stantları da bulunuyor, İstanbul, Ankara, Konya, Bursa, Şanlıurfa gibi şehirlerin tarihi ve turistik mekanlarından oluşan üç boyutlu şehir dekorları da gezilebiliyor.

Kurulan stantlarda, şehirlere ait hat, ebru, çini, telkari, çömlekçilik, lüle taşı oymacılığı, çarıkçılık gibi birçok el sanatının tanıtımı ustaları tarafından yapılıyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türk Kültürü ve Yemekleri Şanghay'da Yoğun İlgi Gördü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement