Türkiye'nin Twitter'dan İstekleri Belli Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin Twitter'dan İstekleri Belli Oldu

Twitter'la ilk görüşmenin olumlu geçtiğini söyleyen Türk yetkili, "Amaç, şirketin vergisini ödemesi ve kendilerini temsil eden bir ofis açması" dedi.

14.04.2014 14:28  Güncelleme: 18:57

Twitter üst düzey yetkilileri, temaslarda bulunmak üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) geldi. Twitter'ın uluslararası kamu politikalarından sorumlu başkan yardımcısı Colin Crowell ve beraberindeki heyet, saat 14.00'te binaya kapalı otoparktan giriş yaptı. Twitter'ın üst düzey yetkilileri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) ayrıldı. Görüşme ile ilgili konuşan Türk yetkililer, "Amaç, şirketin vergisini ödemesi ve burada ofis açması" dedi.

TOPLANTI SONA ERDİ

BTK'ya saat 14.00'da gelen Twitter’ın uluslararası kamu politikalarından sorumlu başkan yardımcısı Colin Crowell ve beraberindeki heyet, saat 17.40'da kurumdan ayrıldı. Heyeti, BTK Başkanı Tayfun Acarer uğurladı.

"İYİ GEÇTİ" DEMEKLE YETİNDİ

Acarer, Twitter yetkililerini uğurlamasının ardından basın mensuplarının görüşmenin nasıl geçtiğine ilişkin sorularına, "İyi geçti" yanıtını verdi.

AÇIKLAMA YAPILMADI

Başka bir soru üzerine Acarer, bugün görüşmeye ilişkin herhangi bir açıklama yapılmayacağını söyledi. Twitter'ın Türkiye'de ofis açıp açmayacağına ilişkin soruyu ise Acarer, gülümseyerek, yanıtsız bıraktı.

TÜRK YETKİLİLER REUTERS’A KONUŞTU

Reuters'a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Crowell'in, Twitter'la daha iyi iletişim sağlanabilmesi amacıyla Ankara'da görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi.

İlk görüşmenin "olumlu" geçtiğini söyleyen yetkili, "Amaç, şirketin vergisini ödemesi ve burada kendilerini temsil eden bir ofis açarak Türkiye'nin adil taleplerinin yerine getirilmesi konusundaki sorunun giderilmesini sağlamak." dedi.

Türk yetkili, hükümetin hesaplarına göre Twitter'ın Türkiye'de yılda 35 milyon dolar reklam geliri elde ettiğini belirtti.

Ankara'nın gündemi: Twitter... İşte gün içinde yaşananlar:

TWITTER YETKİLİLERİ ANKARA'DA

Hükümetin temsilcilik açmasını ve Türkiye'de vergi mükellefi olmasını talep ettiği Twitter'ın yöneticileri, süreci değerlendirmek ve atılabilecek adımları konuşmak üzere Ankara'ya geldiler ve görüşmeler başladı.

MART AYINDA KAPATILDI, NİSAN AYINDA ERİŞİME AÇILDI

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), çeşitli kullanıcıların hesaplarının askıya alınması yönünde farklı mahkemelerden alınmış kararları dikkate almadığı gerekçesiyle, Twitter'a erişimi mart ayında engellemişti. Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa'da yer alan ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle, nisan ayı başında söz konusu kararın iptal edilmesine yönelik karar aldı; ardından erişim engeli kaldırıldı.

TWITTER'İN 2 NUMARASI GELDİ

Konuya yakın üst düzey bir yetkili, Twitter'ın üst yöneticilerinden ve şirketin 2 numarası olarak bilinen Colin Crowell ile bugün iki kademeli bir toplantı yapılacağını, şirket ile var olan iletişim kopukluğunun ortadan kaldırılmasının amaçlandığını belirterek, "Yapılacak ilk toplantıda ağırlıklı olarak siyasi konular değerlendirilecek. Muhataplık konusunun çözülmesi, ne tür işbirliği yapılabileceği ele alınacak. Öncelikle Türkiye tarafından yapılacak olan sunuşun ardından Twitter'ın neler söyleyeceği de önemli" dedi.

Twitter'ın bugüne kadar Türkiye'nin taleplerine yakın zamana kadar olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap vermediğinin altını çizen aynı yetkili, ulusal güvenlik, özel hayatın gizliliği ve kişisel hakların ihlali gibi konulardan taviz verilemeyeceğini, bu konularda ciddi ilerleme sağlanmasının şart olduğunu bildirdi.

"TWITTER VERGİ ÖDEMİYOR"

Twitter'ın Türk yasalarına uygun bir temsilcilik açmasını istediklerinin altını çizen aynı yetkili, "Twitter herhangi bir vergi vermeden şu anki rakamlara göre yıllık 35 milyon dolar gelir elde ediyor ve bunun tamamı kâr. Şirketin burada açacağı temsilcilikle hem vergi ödemesi hem de Türkiye'nin haklı taleplerinin karşılanması konusundaki sorunun giderilmesi amaçlanıyor" dedi.

Yetkililer, Twitter ve YouTube gibi şirketlerin, mahkeme kararıyla yöneticilerinin hapis cezası almaları ihtimallerinin de Türkiye'ye gelmelerinin önündeki büyük engellerden biri olduğunu ve yapılan yasal değişiklikle hapis yerine para cezasının getirilmesiyle bu konudaki sorunun giderildiğini anımsattı. Yetkili, Twitter yöneticilerinin öğleden sonra BTK ve TİB ile bir araya gelerek teknik düzeyde ayrıntılı görüşmeler yapmasının planlandığını bildirdi. Türkiye görüşmelerde ayrıca ulusal güvenlik, özel hayatın gizliliği ve kişisel hakların ihlali niteliği taşıyan bazı mesajların kaldırılması ve ulusal güvenliği tehdit eden bazı hesapların IP adreslerinin verilmesini de istiyor. Öte yandan AKP'li TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da geçen hafta Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak kendisi hakkındaki hakaretin kaldırılmasını, bu mümkün olmazsa Twitter'a erişimin engellenmesini talep etti.

BTK BAŞKANI ACARER'DEN TOPLANTI AÇIKLAMASI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Twitter yetkililerinden mahkeme kararlarının uygulanmasını isteyeceklerini belirterek, "Sürekli dava konusu olan, özellikle vatandaşların şikayetleriyle ilgili taleplerin kısa sürede yerine getirilmesini isteyeceğiz" dedi.

KİMLER KATILDI

Twitter yetkilileriyle görüşmeye kimlerin katılacağı sorusuna Acarer, BTK ve TİB personeli ile belki Başbakanlıktan da bir iki kişinin görüşmede olacağını söyledi. Mevcut sorunlarla ilgili görüşme yapacaklarını belirten Acarer, "Özellikle mahkeme kararlarının uygulanmasını istiyoruz. Sürekli dava konusu olan konularla ilgili, özellikle vatandaşların şikayetleriyle ilgili taleplerin kısa sürede yerine getirilmesini isteyeceğiz" diye konuştu. Twitter'dan 3 üst düzey yetkilinin geleceğini kaydeden Acarer, bu yetkililerin Türkiye'nin görüşlerini bildiğini ifade etti.

Öncelikle mahkeme kararlarının sonuçlanmasını istediklerini dile getiren Acarer, "Sadece mahkeme kararları değil bundan sonraki süreçlerde de benzer sıkıntılar yaşanabilir. Biz bunların toptan çözülmesini istiyoruz" dedi. aşbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütli Elvan'ın görüşlerini ilettiklerini anlatan Acarer, "Bu bir sosyal sorun haline geldi. Biz bunun bir an önce çözülmesini istiyoruz. Twitter'ın uygulamadığı 100'e yakın mahkeme kararı var. Ama onun dışında vatandaşlardan gelen talepler var. O da önemli" diye konuştu. Twitter yetkilileri ile yapılacak görüşmenin ortak uzlaşma ile sağlandığını ifade eden Acarer, görüşme sonrasında açıklama yapılacağını kaydetti.

Türkiye\'nin Twitter\'dan İstekleri Belli Oldu
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin Twitter'dan İstekleri Belli Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (10)

  • MEHMET: Akpde çalışan en az 10-15 kişi bütün gün yorum ve beğeni yapıyor başka bir şey yaptıkları yok. 20 46 Yanıtla
  • SERDAR: VERGİNİ VERMELİSİNİZ YOKSA BAŞBAKAN SİZİ OYACAK 30 7 Yanıtla
  • ccc: olum burası Türkiye uçan kuştan para alırız biz (bukadar kutu nasıl dolacak) 9 17 Yanıtla
  • MERT61: ADAMLAR BU KONUDA BİLE KENDİNE PAY CIKARTIYOR ADAMLARIN ÖYLE BİR BEYNİ YIKANMŞKİ ALLAH SONUMUZU HAYIR ETSİN BOP EŞ BAŞKANI ERDOĞAN BU ÜLKEYİ BÖLMEDEN GİTMEZ BU İNSANLAR VARKEN ALLAH HEPİMİZİN YARDIMCISI OLSUN İÇLERİNE HERKESİN ALLAH KORKUSU VERSİN NEDİYELİM DİYECEK ÇOK SÖZ VAR TWİTTER FİLAN BİR GRAM UMURUMDA DEĞİL AMA BURADAN BİLE KENDİNE PAY ÇIKARMA DÜŞÜNCESİ OLAN İNSANLAR VAR TWİTTERDEN KENDİSİNE HAKARET ETTİĞİNİ SÖYLÜYOR AMA FACEBOOKTA DEVLETE BAŞBAKANA ATATÜRKE LAF EDENLERE MÜDAHALE EDEN BİLE YOK NASIL BİR HÜKÜMET BU ARKADAŞ İNSANLARI KANDIRMAK DIŞINDA BİRŞEY YAPMIYOR 9 15 Yanıtla
  • SERKAN: AHMETT Rumuzlu sen zaten akplisin devamlı bütün gün aynı yazıyı yazıyorsun papağan gibi :) 8 15 Yanıtla
  • MURAT: TWITTIR VERMEZSE KAPATIN GİTSİN. BEN ESNAFIM NASIL VERGİ VERİYORSAM ONLARDA VERMESİ GEREKİR. ALLAHIN YABANCISI GELİP 5 KURUŞ VERGİ VERMEDEN BURADAN MİLYON DOLARLARI GÖTÜRÜYOR KİMSENİN SESİ ÇIKMIYOR. TAYYİP KAPATINCA ORTALIK AYAGA KALKIYOR. KENDİ KENDİMİZE HAİNLİK EDİYORUZ. 17 0 Yanıtla
  • uerfalı: çok doğru bir karar almış hükümetimiz. yabancı şirketler gelecek türkiyenin kaymağını yiyecek vergi vermeyecek oh ne ala. büyük adamsın başbakanım sen bitanesin 16 0 Yanıtla
  • ezo: çok doğru herkes sağ duyulu davranmalı ülkemiz dimdik ayakta tek yürek cephe almalı vergisini versin bu twitter 11 0 Yanıtla
  • CEMAL: Adamlar twitterde 3-5 twitterle uğraşacağına faceye girinde pkk sempatizanlarına müdahale edin ne kadar saçma bir dünyada yaşıyoruz..Twitter kapatılsın eyvallah sorun yok ama twitteri kapatıp facebooka müdahale edemiyorsan o senin ayıbın. 8 3 Yanıtla
  • webby: Ana istek: Hükumet aleyhine tweet atanların kullanıcı bilgiler ve IP adresleri. Amaç: Belli 1 8 Yanıtla

Advertisement