Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Suriye'de yaşanan krizin ardından sınır kapılarının kapanmasının en başta sebze ve meyve olmak üzere tarım sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek, tarımda yaşanan olumsuzlukları önleyecek bir önlem paketinin hazırlanması gerektiğini bildirdi.
TZD Başkanı İbrahim Yetkin, TZD Genel Merkezi'nde Suriye krizinin tarım ve hayvancılık üzerindeki etkileri konulu bir basın toplantısı düzenledi. Yetkin, yaptığı konuşmada, Suriye'de yaşanan kriz ve ardından sınır kapılarının kapanmasının en başta sebze, meyve olmak üzere tarım sektörünü olumsuz etkilediğini belirtti. Türkiye'nin tarım sektörü açısından zor bir sürece girdiğini iddia eden Yetkin, "Bu konuda, bölgede üretim yapan üreticiler ve ziraat odası yetkililerinden aldığımız bilgiler, bunun üretimi tehdit eder bir boyuta geldiğini ortaya koydu" dedi.
Yetkin, bölgesel anlamda tarımsal yönden bir sıkıntı yaşandığını dile getirdi. Meyve, sebze, hayvancılıkta üretimin olumsuz yönde etkilendiğinin görüldüğünü söyleyen Yetkin, denetim sorunları nedeniyle bölgedeki hayvan kaçakçılığının arttığını da belirterek, Suriye'den Türkiye'ye büyükbaş ve küçükbaş hayvanların girdiğini anlattı.
"SURİYE KRİZİYLE BİRLİKTE KENDİ İÇ ÜRETİMİMİZDE DE SORUNLAR VAR"
Suriye kriziyle birlikte Türkiye'nin kendi iç üretiminde de sorunlar olduğunu belirten Yetkin, mağdur olan üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için patatesin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne, güvenlik güçlerine ve geniş meslek gruplarına devlet tarafından dağıtılması önerisini getirdi. Yetkin, patates üreticisinin sübvanse edilerek patates stoğunun eritilmesi noktasında tedbir alınabileceğini ifade etti.
"SINIR KAPILARININ DENETİM ALTINA ALINMASI LAZIM"
Siyasi anlamdaki Suriye krizini değerlendirme noktasında olmadığını belirten Yetkin, "Ama görülüyor ki bu bölge çok ciddi bir şekilde etkilenmiş. Bu sıkıntı tarımsal üretimi tehdit eder hale gelmiş. Yani Türkiye'de bir sorun varsa bu bölgede 5 sorun birden ortaya çıkmış. Bölgedeki çiftçi kredi faiz borçlarının ertelenmesi muhakkak gerekli. Sınır kapılarının denetim altına alınması lazım. Hayvan hareketlerinin kontrol altına alınması lazım. Ayrıca, normal olarak çiftçinin elektrik ve su gibi borçlarının da ertelenmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Yetkin, bu sorunların giderilmesinin bölgeyi üretime sokacak tedbirlerin alınmasıyla mümkün olacağını vurguladı.
"BİR ÖNLEM PAKETİ DERHAL HAYATA GEÇİRİLMELİ"
Yetkin, bölgesel anlamda siyasi krizin yönetilmesiyle birlikte tarıma ilişkin sorunların rehabilite edilmesi gerektiğini belirterek, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın alınacak tedbirleri Bakanlar Kurulu'na sunup bu kararı alması gerekiyor. Bir önlem paketi ve önlem paketinin getirdiği tedbirlerin derhal hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyorum" dedi.
Suriye'ye olan sınır kapılarının kapatılmasıyla ihracatın yapılamadığını anlatan Yetkin, İsrail ve Ürdün üzerinden ürünlerin ihraç edilmeye çalışıldığını ifade etti. İç piyasanın canlandırılması için devletin devreye girmesi gerektiğini söyleyen Yetkin, "Acil önlem paketi gerekiyor. Bir biçimde ürünlerin sübvanse edilmesi gerekiyor. İhracatı kolaylaştırıcı önlemlerin alınması gerekiyor" diye konuştu.
İhracat Teşvik Fonu'nun artırılmasıyla ihracatı daha cazip hale getirecek tedbirlerin alınmasının da aslında bir önlem olduğunu söyleyen Yetkin, şu anda hiçbir üreticinin üretim yapacak dermanının kalmadığını ifade etti. - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Tzd Başkanı Yetkin, 'Suriye Krizinin Tarım ve Hayvancılık Üzerine Etkilerini' Değerlendirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?