Ürdün Kralı Abdullah, Türkiye-Ürdün Ekonomik İşbirliği Toplantısına Katıldı - Son Dakika
Ekonomi

Ürdün Kralı Abdullah, Türkiye-Ürdün Ekonomik İşbirliği Toplantısına Katıldı

Ürdün Kralı Abdullah, Türkiye-Ürdün Ekonomik İşbirliği Toplantısına Katıldı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ürdün'ün huzur ve refahının, Ortadoğu'nun barışı ve istikrarı anlamına geldiğini ifade ederek, Ürdün ile ticareti kısa vadede en az 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

06.03.2013 14:32

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ürdün'ün huzur ve refahının, Ortadoğu'nun barışı ve istikrarı anlamına geldiğini ifade ederek, Ürdün ile ticareti kısa vadede en az 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Ürdün Kralı 2. Abdullah, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) organizasyonunda bu sabah düzenlenen Türkiye-Ürdün Ekonomik İşbirliği Toplantısı'na katıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Ürdün'ün, Ortadoğu'nun stratejik ülkelerinden biri olduğunu ifade ederek, bölgedeki siyasi ve ekonomik gelişmelerde öncü ve belirleyici rolü bulunduğunu dile getirdi. Bu nedenle, Ürdün'ün huzur ve refahının, Ortadoğu'nun barışı ve istikrarı anlamına geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Liderliğinizde Ürdün'de yürütülen siyasi ve ekonomik reformları gurur ve takdirle izliyoruz. Vizyonunuz bizi de heyecanlandırıyor ve geleceğe ümitle bakıyoruz" dedi.

Ürdün ve Türkiye arasındaki 2012 yılı ticaret hacminin yaklaşık 870 milyon Dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, 2009 yılında imzalanan ve 2011 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması ile ticaret hacmini yüzde 50 oranında artırdıklarını kaydetti. Ekonomik ilişkilerin anlaşmalarla güçlendiğini anlatan Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:

"İşbirliğimiz kurumsallaştı ve birlikte çözümler üreterek alternatif ticaret yollarını kullanılmaya başladık. Böylece ticaretin ivmesini de arttırdık.

Karşılıklı olarak vizelerin kaldırılması da bu süreci destekledi. Bu siyasi irade için de Majestelerine şükranlarımızı sunuyoruz. Ama bununla da yetinmiyoruz. Daha çok işimiz var. Ticaretimizi kısa vadede en az 2 milyar dolara çıkarmayı hedefledik. Ürdün'deki Türk yatırımları 250 milyon Dolar değerini aşmış durumdadır. Türk müteahhitlik firmalarının Ürdün'de sadece 2012 yılında üstlendikleri toplam proje sayısı 39 ve toplam proje değeri 2.5 milyar Dolardır. Ürdün'ün kalkınma projelerine Türk iş dünyası olarak destek vermeye devam edeceğiz. Sizlere Majestelerinin bir sözünü hatırlatmak istiyorum, 'Remember you do not do anything in isolation.' Gerçekten de, küreselleşen dünyanın büyüyen sorunlarını ancak birlikte hareket ederek çözebiliriz. Bu yüzyılda iş birliği yapmayan, içine kapanan, kendi etrafına duvarlar ören kaybeder. Böyle bir anlayış fırsatları risklere dönüştürür. Bu yüzyıl en basit ifadesiyle 'iş birliği' yüzyılıdır. ABD, Kanada ve Arap Ligi ülkelerindeki işbirliği imkanlarını da daha iyi değerlendirmeliyiz.

Değişen yenidünya düzeninde tüm ülkelerin piyasa ekonomisine dayalı, üretim yapılarını çeşitlendirmiş ülkeler haline gelmeleri gerekmektedir. Türkiye'nin bu açıdan son derece önemli bir misyonu olduğunu düşünüyorum. Son 30 yılda yaşadığı dönüşümle ve küresel ekonomiyle sağladığı entegrasyonla, Türkiye'nin bölge ülkelerine aktaracağı önemli deneyimler olduğunu düşünüyoruz. Ekonomilerimizi çeşitlendirmenin yanı sıra aramızdaki bağlantıları güçlendirmeye de ihtiyacımız var. Bunun için de taşımacılık koridorlarımızı etkinleştirmeli ve ürünlerin fiziki dolaşımını kolaylaştırmalıyız. Ulaştırma ve lojistiğin en önemli rekabet unsuru haline geldiği küresel ekonomide, bölgemizin kara ve demiryollarının cazip hale gelmesi için gümrük geçişlerinin standart ve öngörülebilir hale getirilmesi özel önem arz etmektedir. Gümrük Kapıları Modernizasyonu konusunda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olarak önemli deneyimler edindik. Türkiye'de gümrük kapılarını Kamu-Özel Sektör Ortaklığı ile Birliğimizce modernize ediyoruz.

Şu ana kadar, Türkiye'nin Bulgaristan, Irak, Suriye ve Gürcistan sınırındaki 6 kapısının modernizasyonunu tamamladık. Bu kapılardaki geçiş hacmi 4 katına çıktı, bekleme süreleri yarıya düştü. Kamu'dan kaynak harcanmadığı gibi, buralardan elde edilen vergi geliri arttı. Yani herkes kazandı. Ticaretin önündeki engelleri kaldırmak ve modern gümrük geçişlerini sağlamak için bu deneyimlerimizi tüm bölge ülkeleri ile paylaşmaya hazırız." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ürdün Kralı Abdullah, Türkiye-Ürdün Ekonomik İşbirliği Toplantısına Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement