Zmo'dan Özelleştirmeye Karşı "Mücadele" Çağrısı - Son Dakika
Ekonomi

Zmo'dan Özelleştirmeye Karşı "Mücadele" Çağrısı

Zmo\'dan Özelleştirmeye Karşı "Mücadele" Çağrısı

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, özelleştirilmelerin üretimin düşmesi ve yurtdışına bağımlılığın artması anlamına geldiğini belirterek, "Bu çerçevede tüm dostları ve paydaşları da odamız yanında mücadeleye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

11.03.2012 12:20

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, özelleştirilmelerin üretimin düşmesi ve yurtdışına bağımlılığın artması anlamına geldiğini belirterek, "Bu çerçevede tüm dostları ve paydaşları da odamız yanında mücadeleye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ankara 43'üncü Dönem Olağan Genel Kurulu gerçekleştirdi. Genel Kurulun sonuç bildirgesinde, sulama yatırımlarının gerilediği, ekilen alanların azaldığı, tarımda istihdamın düştüğüne dikkat çekildi. Özelleştirilmelerin üretimin düşmesi ve yurtdışına bağımlılığın artması anlamına geldiğine işaret edilen bildirgede Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.'nin özelleştirilmesinden vazgeçilmesi gerektiği vurgulandı.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, ZMO 43'üncü Dönem Olağan Genel Kurulu'nun 10-11 Mart 2012 tarihinde 26 şube ve il temsilciliklerinden 500'e yakın delegenin katılımıyla Ankara'da gerçekleştirildiği bildirildi.

Sonuç bildirgesine yer verilen açıklamada, sektörde büyümenin gerilediğine, tarım girdileri bakımından, yabancı sermayeye bağımlılığının artığı, sulama yatırımlarının gerilediği, ekilen alanların azaldığı, tarımda istihdamın düştüğüne dikkat çekilerek, mısır, çeltik ve ayçiçeği dışında tüm tarla ürünlerinin üretiminin gerilediği kaydedildi.

Açıklamada, "Uygulanan politikalarla özellikle SEK, ET BALIK KURUMU, YEM-SAN gibi tarımsal kitlerin özelleştirilmesi ile son 30 yılda hayvan varlığı 85 milyondan 38 milyona düşmüş, et üretimi azalmıştır. Politikaların yıkıcı etkisi, 2010 yılında hayvancılıkta açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. Et fiyatlarındaki artışları ithalatla kontrol etmeye, hayvancılığı ithalatla terbiye etmeye karar veren iktidar, Et ve Balık Kurumu (EBK) tarafından kasaplık canlı sığır ithal edilmesine olanak sağlamıştır. Cumhuriyet tarihi boyunca ilk kez kurbanlık hayvanlar ithal edilmiştir. 2011 yılı sonu itibarıyla bu ürünlere ödenen döviz miktarı, hayvancılığa ayrılan destek miktarını ikiye katlayarak, 2 milyar doları bulmuştur" denildi.

-TÜRKİYE ŞEKER FABRİKALARI A.Ş.'NİN ÖZELLEŞTİRİLMESİNDEN VAZGEÇİLMELİ-

Özelleştirilmelerin üretimin düşmesi ve yurtdışına bağımlılığın artması anlamına geldiğine işaret edilen açıklamada, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.'nin özelleştirilmesinden vazgeçilmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, "Tarımda desteklerin yetersizliğinin, mazot gübre gibi temel girdilerdeki ağır vergi yükleri yanında girdi-ürün fiyat paritesindeki ürün fiyatları aleyhine gelişmeler nedeniyle tarım sektöründen tarım dışı sektörlere vahşice kaynak aktarma süreçlerinin kırsalda gelir yetersizliğine yol açarak çiftçi aileleri için tarımı yapılabilir bir ekonomik faaliyet olmaktan çıkarmaktadır. Sektördeki bu gelişmeler mesleğimizin saygınlığını ve istihdam olanaklarını da olumsuz etkilemektedir" ifadeleri kullanıldı.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri alt komisyonunda görüşülmekte olan 2B Yasa Tasarısı ile sadece 2B arazilerinin değil, hazineye ait tarım arazilerinin de satışa çıkarılmasının hedeflendiği belirtilen açıklamada, "siyasal iktidarın hedefi bu arazileri yerli ve yabancı yatırımcılara satmak, özellikle henüz yapılaşmamış ve tarımsal amaçlarla da kullanılmayan yaklaşık 3 milyon dönüm 2B arazisinde yeni rant alanları yaratmaktır" denildi.

Tarımda kendine yetebilen Türkiye'nin, bu özelliğini yitirerek, net ithalatçı konumuna geldiği belirtilen açıklamada, 2011 yılında tarım ürünleri dış ticaretinde ihracat 15 milyar dolara, ithalat 17.3 milyar dolara ulaştığı, 2.3 milyar dolar açık verildiği kaydedildi.

-MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ-

Açıklamada ayrıca, "Mevcut AKP hükümetinin, toplumun tüm kesimlerinin görüş ve önerilerini almadan her türlü demokratik tutum ve kamusal yarar anlayışından uzak, "yaptım oldu' tutumuyla çıkardığı kanun hükmündeki kararnameler, küresel şirketler ve onların yerli uzantılarının, Türkiye'nin doğal varlıkları üzerinden yeni rantlar sağlamalarına hizmet edecek niteliktedir. Kamu yararı ve toplumsal sorumluluğu her zaman ön planda tutan ve bilimin rehberliğini kendisine ilke edinen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tüm örgütü ile bugüne kadar izlediği mücadele çizgisini korumak ve sürdürmekte kararlıdır. Bu çerçevede tüm dostları ve paydaşları da odamız yanında mücadeleye çağırmaktadır" ifadeleri kullanıldı. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Zmo'dan Özelleştirmeye Karşı 'Mücadele' Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement