Bu İlçede Yaşayanın Ömrü Uzun Oluyor - Son Dakika
Genel

Bu İlçede Yaşayanın Ömrü Uzun Oluyor

BU İLÇEDE YAŞAYANIN ÖMRÜ UZUN OLUYOR AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ GERONTOLOJİ BÖLÜMÜ BAŞKANI İSMAİL TUFAN İLE EKİBİ TARAFINDAN 15 YILDIR SÜRDÜRÜLEN ÇALIŞMA SONRASINDA TÜRKİYE'NİN EN UZUN ÖMÜRLÜ İNSANLARININ YAŞADIĞI GÖLKÖY İLÇESİ ULUSAL VE ULUSLARARASI BİLİM İNSANLARININ İLGİ ALANINA GİRDİ ORDU...

13.11.2017 11:51

BU İLÇEDE YAŞAYANIN ÖMRÜ UZUN OLUYOR

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ GERONTOLOJİ BÖLÜMÜ BAŞKANI İSMAİL TUFAN İLE EKİBİ TARAFINDAN 15 YILDIR SÜRDÜRÜLEN ÇALIŞMA SONRASINDA TÜRKİYE'NİN EN UZUN ÖMÜRLÜ İNSANLARININ YAŞADIĞI GÖLKÖY İLÇESİ ULUSAL VE ULUSLARARASI BİLİM İNSANLARININ İLGİ ALANINA GİRDİ

ORDU VALİSİ İRFAN BALKANLIOĞLU:

"GÖLKÖY İLÇESİNDE ORTALAMA ÖMÜR SÜRESİ 83"

"BEN BİZZAT 105, 107 YAŞINDA İNSANLARLA GÖRÜŞTÜM"

"GÖLKÖY UZUN YAŞAMANIN SIRRINI KEŞFETMİŞ. BURANIN HER TARAFI YEŞİL VE ORMANDIR. OKSİJENDE BOL VE İNSANLARDA DOĞAL BESLENİYORLAR

ORDU - Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı İsmail Tufan ile ekibi tarafından 15 yıldır sürdürülen 'Türkiye'nin Yaşlanma Atlası' çalışmasında Türkiye'nin en uzun ömürlü yeri olarak belirlenen 10 yerden biri olan Ordu'nun Gölköy ilçesi uluslararası bilim insanlarının ilgi alanına girdi.

Akdeniz Üniversitesinden Prof.Dr.İsmail Tufan öncülüğünde Avustralya Melbourne Üniversitesinden Prof.Dr.Terence Seedsman, Muğla Sıtkı Koçam Üniversitesinden Prof.Dr.Mammer Tuna, Prof.Dr. Melis Oktuğ Zengin, Ege Üniversitesinden Doç.Dr.Sevnaz Şahin, Gazi Üniversitesinden Doç.Dr.Ayşe Canatan, Akdeniz Üniversitesinden Dr.İkuku Murakami, Gerontolog Faruk Y.Gürdal, Gerontolog Sıla Ayan, Elisabeth DeLuca, Hiroşi Nakaşima Ordu'nun Gölköy ilçesine geldiler.

"Gölköy insanın ömrüne ömür katıyor"

Konuk bilim insanları Gölköy ilçesinde düzenlenen uluslararası sempozyuma katıldı. Bilim insanları sempozyumda Gölköy ilçesinin doğal güzelliklerinin insanın ömrüne ömür kattığına dikkat çektiler.

Avustralya Melbourne Üniversitesinden Prof.Dr.Terence Seedsman, Türkiye'de yaşlılık alanında yapılan çalışmaların Avustralya açısından örnek olacağını belirterek, Gölköy ilçesinin doğasının uzun ömür için en uygun yer olduğunu belirtti.

"Yeşil, orman, oksijen bol, yiyecekler doğal olunca haliyle ömür uzun oluyor"

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Gölköy ilçesinin 'Türkiye'nin en uzun ömürlü yeri' olarak belirlenmesinin başkaları için şaşırtıcı gelse de kendileri için normal olduğunu söyledi. Vali Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:

"Gölköy, uzun ömrün sırrını keşfetmiş bir ilçemiz. Çok uzun süre yaşıyorlar. Ortalama ömür 83. Ben 107 yaşında bir amca gördük. Hafızası yerinde ve bütün anılarını hatırlıyor. Yani öyle hafızasını kaybetmiş bir adam değil. ATV denilen bir araç bile kullanıyor. Onun gibi 105, 107 yaşında insanlar gördüm. Hatta bazılarına sorduk kaç yaşındasın diye 100"den sonra saymadım diyor. Nineye soruyorum 90'dan sonra saymadım diyor. Peki kaç yıllık evlisiniz diyorum 70'ten sonra saymadık diyorlar. Burasının havası çok güzel. Stresten uzak. Tarımsal ilaçlar, kimyevi gübre kullanılmıyor. Her şey doğal. Ordulular sanayi olmamasını için dezavantaj olarak görüyor ama hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği yok. Ordu uzun yaşamanın sırrını keşfetmiş bir vilayet" dedi.

Bu İlçede Yaşayanın Ömrü Uzun Oluyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Bu İlçede Yaşayanın Ömrü Uzun Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement