Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.
Vali Aksoy, mesajında, 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunuyla Türk karasularında yapılacak her türlü ticari faaliyetinin gerçekleşmesinin ve denizlerin yarattığı ekonomik kazanımlardan Türkiye'nin yararlanacağının hüküm altına alındığını vurguladı.
Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'ndan sonra hem maddi hem de manevi anlamda yıkıma uğradığını ve Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalamasıyla boğazlar ve limanların yabancı ülkelerin eline geçtiğini anımsatan Aksoy, şunları kaydetti:
"Gazi Mustafa Kemal Atatürk, savaştan sonra ülkenin yeniden ayağa kaldırılması ve yeni ekonomi girişimlerin bulunması için 4 Mart 1923'te İzmir'de Türkiye İktisat Kongresini toplamıştır. Bu toplantıda Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomisine güç sağlayabilecek çözümler araştırılmıştır. 20 Nisan 1926 tarihinde kabul edilip, 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile yabancı devletlerin deniz ticaretindeki hakimiyetleri sona ermiş, denizcilik sektörünün gelişmesi için önemli bir süreç başlamıştır."
Aksoy, yürürlüğe giren Kabotaj kanununun denizciliğin gelişmesi için bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, denizcilik sektörünün büyüyen deniz filoları, güçlenen alt yapısı ve modern tersaneleriyle ülke ekonomisine önemli katkı sağladığını vurguladı.
Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili olmasıyla sahip olduğu potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmesinin önemli olduğunu kaydeden Aksoy, donanma kenti olan Kocaeli'nin 35 limanı ve balıkçı barınaklarıyla denizcilik sektörüne önemli katkı sunduğuna dikkat çekti.
Son Dakika › Güncel › 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?