
Türkiye'de 500 bine yakın kişiye istihdam sağlayan geri dönüşüm sektörü ekonomiye kattığı değerin yanı sırada çevreye sağladığı katkı ile ön plana çıkıyor.
2014 yılından beri geri dönüşüm sayesinde ekonomiye atıklarının geri dönüşümüyle 68 milyon yani 3,8 bin futbol sahası kadar ağaç; 106 milyon metreküp su; Türkiye'nin üç yıllık petrol tüketimine denk gelen 44 milyon varil petrol ve Keban Barajı'nın üç yıllık enerji üretimine eşit olan 19 milyar kilowatt saat enerji kurtarıldı. Bu durum, Türkiye'nin demir çelik sektöründe dünya sıralamasında 8. sıradaki yerini korumasında etkili oldu.
Akıllı atık toplama sistemi doğal kaynakları korurken, hem istihdam hem de katma değer kazanılmasına yardımcı oluyor.
Türkiye nüfusunun yüzde 77'si kentsel alanlarda yaşıyor. Ortalama bir kişi, yılda kendi ağırlığının altı katı kadar çöp üretiyor. Peki Türkiye geneline bakıldığı zaman ortaya nasıl bir tablo çıkıyor? Bir günde kişi başı üretilen çöp miktarının en çok olduğu iller Muğla, Edirne, Kars olurken, en az olduğu iller ise Trabzon, Rize, Hakkari oluyor.
Çöp arabaları 45 milyar kilometre yol yapıyor
Atıkların geneline bakıldığında yüzde 25'inin geri dönüştürülebilir ambalaj atıkları, yüzde 34'ünün ise mutfak atıkları olduğu görülüyor. Türkiye'de her 50 kişi için 1 tane yer üstü konteyneri bulunuyor. Bu konteynerleri toplamak için her gün çöp arabaları yola çıkıyor. Evsel atıkların toplanması için kullanılan araçların yıllık aldıkları yol 45 milyar kilometre. Yani bu, dünyanın 48 defa güneş etrafında dönmesiyle aynı uzunlukta. Bu araçların aldıkları yol boyunca yaydıkları CO2 miktarı ise 35 bin ton. Bunu nötrlemek için 1.6 milyon Belgrad Ormanı kadar ağaç dikmek gerekiyor.
Peki bu durumu değiştirmek için ne yapılabilir?
Peki toplanan atıklar ne yapılıyor? Toplanan belediye atığının yüzde 37,8'i belediye çöplüğüne gönderilirken, yüzde 60,5'i düzenli depolama ve kompost tesislerine gidiyor.
Belediye atıklarının geri dönüşümüyle oldukça kritik öneme sahip. Geri dönüşümle 68 milyon yani 3,8 bin futbol sahası kadar ağaç; 106 milyon metreküp su; Türkiye'nin üç yıllık petrol tüketimine denk gelen 44 milyon varil petrol ve Keban Barajı'nın üç yıllık enerji üretimine eşit olan 19 milyar kilowatt saat enerji kurtarılabilir.
Belediyelerin atık yönetimi harcamalarına da bakmakta fayda var. En son 2014 yılında belediyeler temizlik işleri için 5.5 milyar TL harcadı. Aynı parayla her yıl 525 ilkokul yaptırılabilir.
Tüm bu veriler ışığında geri dönüşümle birlikte görülüyor ki, doğal kaynaklar korunurken, hem istihdam hem de katma değer kazanılıyor.
Son Dakika › Güncel › 1 ton geri dönüşüm 3,8 bin futbol sahası kadar ağaç kurtarıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.