13. Yalta Avrupa Strateji Yıllık Toplantısı - Son Dakika
Güncel

13. Yalta Avrupa Strateji Yıllık Toplantısı

13. Yalta Avrupa Strateji Yıllık Toplantısı

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de 13. Yalta Avrupa Strateji Yıllık Toplantısı Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun açılış konuşması ile başladı.

16.09.2016 10:48

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de 13. Yalta Avrupa Strateji Yıllık Toplantısı Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun açılış konuşması ile başladı.

Mistetskiy Arsenal Ulusal Müzesi ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya 20 ülkeden 350 politikacı, diplomat, işadamı, aktivist ve uzmanlar katılıyor. Toplantıda Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek temsil ediyor. Şimşek, toplantının Türkiye ile ilgili kısmında bir konuşma yapacak ve soruları cevaplandıracak.

Poroşenko açılışta yaptığı konuşmada, Rusya'nın Ukrayna'nın işgal ettiği topraklardan askeri birliklerini çekmesi gerektiğini söyleyerek, "Ukrayna kendi sorumluluklarını yerine getiriyor. Rusya ne yaptı? Hiç bir şey. Sıfır." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın 18 Eylül'de parlamentonun alt kanadı Duma için Kırım'da yapılacak seçimlere de tepki gösteren Poroşenko, "Ukrayna topraklarında yapılacak sözde Rus parlamentosu seçimlerine tepki göstermek gerekiyor. Bizim cevabımız basit. Biz Rusya'nın işgal ettiği topraklarda yaptığı seçimleri yasal kabul etmiyoruz. Kırım'dan kimi Duma'ya seçiyorlarsa, aslında yaptırım klübünün üyelik biletini satıyorlar. Hoş geldiniz yaptırımlar klübüne." diye konuştu.

Toplantının birinci gününde dünya, Avrupa ve Ukrayna'nın karşı karşıya kaldığı ekonomik, sosyal ve jeopolitik meseleler ele alınıyor.

Düzenlenecek panellerde ise Avrupa'daki mevcut durum, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı ihtimaller ve zorluklar, uluslararası politika açısından ABD 2016 başkanlık seçimi, küresel sosyal problem olarak eşitsizlik, terörizm ve radikalizm konuları tartışılacak.

Tartışmalarda yer alacak bir diğer konu ise "Rusya'nın saldırganlığı, ekonomik kriz ve reformlar konusunda Ukrayna'ya destek" olarak belirtildi.

Toplantı yarın akşam sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 13. Yalta Avrupa Strateji Yıllık Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement