15 Temmuz'da Albay Ertürk'ün Şehit Edilmesine İlişkin Dava - Son Dakika
Güncel

15 Temmuz'da Albay Ertürk'ün Şehit Edilmesine İlişkin Dava

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda yapılan toplantı ile kalkışma günü tugayda yaşananlar ve burada darbecilerle çatışan Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk'ün de aralarında bulunduğu, 4 kişinin şehit edilmesine ilişkin...

24.01.2018 12:08

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda yapılan toplantı ile kalkışma günü tugayda yaşananlar ve burada darbecilerle çatışan Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk'ün de aralarında bulunduğu, 4 kişinin şehit edilmesine ilişkin davanın ikinci gününde duruşma sanık savunmalarıyla sürüyor.

Bakırköy Adliyesi'nde oluşturulan salonda İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yapılan ikinci duruşmada, 64 tutuklu ve 28 tutuksuz sanık ile taraf avukatları hazır bulundu.

Sanık eski uzman çavuş Umut Muzaffer Taşdemir, savunmasında, bakım, onarım kısmında görevli olduğunu, cuma günü rutin işleri yaptıklarını söyledi.

Öğleden sonra kışlada silah kaybolduğu için ikinci bir emre kadar mesailerin uzatıldığını anlatan Taşdemir, "Saat 17.00 civarı terör saldırısı ihbarına ilişkin mesaj geldi. Tedbir alındığını, araçlara mühimmat yüklendiğini duydum. Akşam 20.15'te bazılarımızın çıkabileceğine dair emir geldi. 20.30'da kışladan ayrıldım, polis olan dayımın oğlunun yanına gittim. Polislerle birlikte karakola geçtik. 22.15'te televizyondan Başbakan'ın açıklamalarını öğrendim. Polis arkadaşların yanından ayrıldım, kışlaya döndüm. Durumun vahametinin farkında değildim. Dışarıda halk toplanıyordu. Kışlanın daha güvenli olabileceğini düşündüğüm için döndüm. Hiçbir olaya karışmadım, darbeye destek vermedim." dedi.

Sanık eski uzman çavuş Mustafa Topuz, 15 Temmuz sabahı nöbeti devrettiğini ve misafirhaneye geçtiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Akşamüzeri kışlada silah kaybolduğunu öğrendim. Daha sonra misafirhaneden çıktım, biraz vakit geçirmek için kafeye gittim. Televizyondan Başbakan'ın açıklamalarını dinledim. Kendi askerlerimin başındaki nöbetçi uzman çavuşu aradım. Sorumluluğumda olan askerlerin herhangi bir olaya karışmaması için kışlaya gittim. Yolda vatandaşlar toplanmaya başlamıştı. Komutanın emriyle kışla önünde toplanan vatandaşlara su verdik. Komutanlarımla herhangi bir olaya sebebiyet vermemek için halkı sakinleştirmeye çalıştık. Yıllık izinde olan amirim aradı, ona da durumu anlattım. Darbecilerin bir otobüsü gasp ettiği, kışlaya gelirlerse derdest etmemiz emri verildi. 66. Tugay 3 kışladan oluşuyor. Topkule Kışlası ile bizim kışlamız 6-7 kilometre mesafeli. Oradaki olaylardan bilgim yok. Sabah, polis nezaretinde emniyete götürüldük. Herhangi bir eyleme karışmadım, darbe karşıtı duruş sergiledim."

Sanık Topuz'un, "28 yaşındayım. Hayatımda darbe görmedim." demesi üzerine hakim, "İstirahatli olduğun halde birliğine döndün. Gittiğin birliğin darbeci mi, karşıtı mı olduğunu biliyor muydun? Darbeyi destekleyecek bir emir verseler ne yapardın? Hiçbir emir almadan kışlana gittin. Bizim yaptığımız hepi topu 8 ay askerlik ama buradaki ifadelerden öğreniyoruz. Kimi uzman, 'erden farkım yok.' diyor, sen de 'askerlerimi merak ettim.' diyorsun." diye sordu.

Topuz, "Darbeye destek verecek bir emir almadım. Aksine karşıt eylemlerde bulunduk. Vatandaşı sakinleştirmeye çalıştık. Öyle bir emir alsaydım yerine getirmezdim, kaçardım. Benim sorumluluğumda askerler var. Onların başındaki nöbetçi uzmanla konuştum. Askerlerin bir eyleme karışmasını engellemek için kışlaya döndüm." diye konuştu.

Duruşma, sanıkların savunmalarıyla devam ediyor.

İddianameden

Soruşturma sonucunda hazırlanan 600 sayfalık iddianamede, aralarında subayların da bulunduğu tamamı rütbeli 55'i tutuklu, 4'ü firari 132 sanık yer alırken, haklarında "darbeye teşebbüs" suçundan daha önce dava açılan 14 şüpheli hakkında "kasten öldürmek" ve "kasten öldürmeye teşebbüs" suçlarından bu dosya üzerinden soruşturma yapıldığı belirtiliyor.

İddianamede, görev yapan ve kalkışmaya destek için bölgeye giden 55'i tutuklu, 4'ü firari 118 rütbeli sanığın, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Tu¨rkiye Cumhuriyeti hu¨ku¨metini ortadan kaldırmaya veya go¨revini yapmasını engellemeye tes¸ebbu¨s", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya go¨revini yapmasını engellemeye tes¸ebbu¨s" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve on beşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Darbe giris¸iminin kars¸ısında durmak ve kıs¸la gu¨venligˆini sagˆlamak amacıyla hareket eden Albay Sait Ertürk ve mu¨s¸teki Albay Davut Ala'nın, emniyet gu¨c¸leri ile koordine sagˆlanarak, kıs¸ladaki darbeci askerleri teslim almak ic¸in zırhlı arac¸ların korumasında Topkule Kıs¸lası'na girdikleri anlatılan iddianamede, kıs¸ladaki darbeci askerlerin, "teslim olun" c¸agˆrıları ve emniyet gu¨c¸lerinin u¨zerine yogˆun s¸ekilde ates¸ etmeye bas¸laması üzerine c¸ıkan c¸atıs¸mada polis memuru Serdar Gökbayrak ve Albay Sait Ertürk'ün vurularak şehit olduğu, polis memurları Ferdi Akyün, Veysel Akdağ, Muslahattin Murat Birlik, Kemal Cavit Alpdemir ve Yas¸ar Demiral'ın ise yaralandığı anlatılıyor.

Topkule Kışlası'ndan darbecilere destek olmak için hareket eden ve I·stanbul Emniyet Mu¨du¨rlu¨gˆu¨ Vatan Yerles¸kesi'nin ic¸erisine inmeye çalışan helikoptere, emniyet güçlerince ateş açıldığı belirtilen iddianamede, inmek ic¸in uygun bir alan arayan helikopterden alc¸alma esnasında kalabalıgˆın u¨zerine ates¸ edildiği ve ac¸ılan ates¸ sonucu darbe giris¸imini engellemeye c¸alıs¸an Mehmet Güder'in şehit olduğu kaydediliyor.

66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlıgˆı'ndan A Haber televizyon kanalının is¸gali ic¸in hareket eden şüphelilerin önünün, TEM Otoyolu'nda Fatih Sultan Mehmet Ko¨pru¨su¨ istikametinde Gaziosmanpas¸a tır garajı mevkisine geldiklerinde, polisler ve vatandas¸lar tarafından kesildiği belirtilen iddianamede, şüphelilerin polislerle ve vatandas¸larla yolun ac¸ılması hususunda girdikleri tartışma sırasında s¸u¨phelilerce ates¸ edilmesi u¨zerine olay yerinde bulunan ve darbe giris¸imini engellemek amacıyla sokagˆa c¸ıkan Servet Asmaz'ın yaralandığı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği aktarılıyor.

İddianamede, 4 kişinin şehit edilmesi ile polis ve vatandaşların yaralanmasına ilişkin 36 şüpheli hakkında, "kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan da müebbet hapis cezası istenirken, 23 şüphelinin "kamu malına zarar vermek" suçundan hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Avrupa Yakası'na ilişkin toplantı

I·stanbul Avrupa Yakası'nda yer alan 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlıgˆı'nda darbe teşebbüsünü planlayan grup tarafından toplantı yapıldığı belirtilen iddianamede, darbecilerin tugayı, kalkışma sırasında Avrupa Yakası'ndaki hedeflerin is¸gal edilmesinde en kilit rolu¨ oynayacak s¸ekilde konumlandırdıkları bildiriliyor.

İddianamede, darbe tes¸ebbu¨su¨nden gu¨nler o¨nce tugayda yapılacak faaliyetle alakalı c¸alıs¸malara başlanıldığı, elde edilen verilere go¨re, en gec¸ 14 Temmuz'da tugaydaki u¨st ru¨tbeli subayların toplandığı kaydediliyor.

Darbe tes¸ebbu¨su¨ sırasında tugay ic¸erisinde emir komuta zincirinin du¨zgu¨n c¸alıs¸ması ic¸in bazı go¨revlendirmelerde degˆis¸ikligˆe gidildigˆinin tespit edildiği anlatılan iddianamede, buna go¨re 15 Temmuz 2016'da Tugay No¨betc¸i Amirligˆi nöbetinin U¨stegˆmen Alper Karacaoğlu'ndan alınarak, Harekat ve Egˆitim S¸ube Mu¨du¨ru¨ Binbas¸ı Ahmet Baykal'a verildiği, bu go¨revlendirmenin Tugay Kurmay Bas¸kanı Yarbay Osman Akkaya tarafından yapıldığı ifade ediliyor.

"Darbeciler, tankları 30 Ağustos için yürütmüş"

İddianamede, İstanbul'daki ana darbe davasının sanığı dönemin Tugay Komutanı Mehmet Nail Yiğit ve Tugay Komutan Yardımcısı Yusuf Sarı'nın koordinesinde verilen söz konusu emirlerin akabinde, normalde Kara Kuvvetleri Komutanlıgˆı'na tayini c¸ıkan, bu nedenle 13 Temmuz 2016'da go¨revini s¸u¨pheli Yarbay Fatih Sönmez'e devreden Tank Tabur Komutanı Serbu¨lent Eken'in, Tugay Komutanı Yiğit ile Yusuf Sarı tarafından darbe giris¸imi kapsamında kendisine verilen go¨revleri yerine getirmek ic¸in kıs¸lada eski go¨revinde bırakıldığı anlatılıyor.

Sanık Kurmay Yarbay Fatih Sönmez'in Tank Tabur Komutanı olarak atandıgˆı halde Lojistik Destek Komutanlıgˆı'na görevlendirildiği, Serbu¨lent Eken'in 14 Temmuz'da bu kapsamda Yusuf Sarı, Kadir Yıldız ve Ahmet Baykal ile koordineli olarak arac¸ ve personel degˆis¸imi konusunda faaliyet yürüttükleri belirtilen iddianamede, bu kapsamda hangi tankların hangi personel ile darbe giris¸imine katılacagˆının isim isim belirlendiği, şüpheliler Eken, Yıldız ve Enver Muratoğlu'nun arac¸ların bakımını yaptırdığı, yakıt ikmallerini tamamlattığı ve mu¨himmatları hazırlattırdığı ifade ediliyor.

Tank Tabur Komutanı Serbu¨lent Eken'in tanklara üçer tank mermisi dağıttırdığı, ayrıca tank taburuna 12 bin MG-3 mu¨himmatı ve 19 bin 200 Hk-33 mu¨himmatı getirilmesini sağladığı, aynı s¸ekilde Piyade Tabur Komutanı Kadir Yıldız'ın personelinin itirazlarına ragˆmen, Zırhlı Personel Tas¸ıyıcı arac¸lara kule silahlarını yüklettiği belirtilen iddianamede, verilen emirler dogˆrultusunda hazırlanan tankların 30 Agˆustos to¨renlerine yaklas¸ık 1,5 ay olmasına ragˆmen kıs¸la ic¸erisinde hazırlık amacı ile yürütüldüğüne dikkati çekiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 15 Temmuz'da Albay Ertürk'ün Şehit Edilmesine İlişkin Dava - Son Dakika


Advertisement