1paris Unesco Merkez'de İstanbul Çıkarması - Son Dakika
Güncel

1paris Unesco Merkez'de İstanbul Çıkarması

1paris Unesco Merkez\'de İstanbul Çıkarması

Paris UNESCO Merkez'de İstanbul Çıkarması Paris UNESCO Merkez binasında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün kuruluşunun 70.yılı ve İstanbul tanıtımı ile kutlandı.

09.04.2015 10:31

Paris UNESCO Merkez'de İstanbul Çıkarması

Paris UNESCO Merkez binasında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün kuruluşunun 70.yılı ve İstanbul tanıtımı ile kutlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve beraberindeki heyet UNESCO Genel Merkezine gelişinde UNESCO Protokolü tarafından karşılandı.

Heyetler UNESCO Hoşgörü Meydanı'nı ziyaret etti. UNESCO Dünya Miras Merkezi bahçesinde UNESCO Temel Şartı'nın; 'Barış mevzilerinin insanoğlunun zihninde inşa edilmesi gerektiğini savunan anıt duvar önünde fotoğraf çekimi yapıldı.

Ziyarette İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Birleşik Şehirler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı Başkanı Kadir Topbas, UNESCO Nezdinde T.C. Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, Dışişleri Bakanlığı, TKGM Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Lale Ülker,İBB Meclis Üyesi ve AK Parti Grup Başkan Vekil Yardımcısı Ömer Lütfi ARI ve İBB Meclis üyeleri ve Alan Yönetimi yetkilileri yer aldı. Dünya Miras Merkezi Direktörü Kishore Rao ve UNESCO üst düzey heyeti ile görüşme gerçekleştirildi.

Görüşmede UNESCO heyetinde Dünya Miras Merkezi Direktörü KishoreRao,UNESCO Kültürden sorumlu Genel Direktör Yardımcısı AlfredoPérez de Armiñan,Dünya Miras Merkezi Müdür Yardımcısı Mechtild Rossler,Dünya Miras Merkezi Kültür Dairesi Avrupa ve Kuzey Amerika Birim Şefi PetyaTotcharova,Dünya Miras Merkezi Kültür Dairesi Avrupa ve Kuzey Amerika Şubesi görevlisi Burcu Özdemir, Dünya Miras Merkezi Kültür Dairesi Program sorumlusu Karim Hendili yer aldı.

İBB Başkanı Kadir Topbaş UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Mega Kentlerde Kültür Mirasının Korunması ve Kentsel Gelişim Temalı Panel düzenlendi. Panele İstanbul İBB Heyeti, UNESCO Daimi Temsilcileri Büyükelçi ve diplomatlar, uzmanlar, Paris'te bulunan uluslararası kültür uzmanları, UNESCO Sekretarya heyeti, Paris'teki Türk toplumu üyeleri, Bilirkişi ve kanaat önderleri katıldı. UNESCO'nun Kültürden sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Alfredo Pérez de Armiñan tarafından yönetilen oturum 10 dakikalık İstanbul belgesel film gösterimi ile başladı. UNESCO Genel Direktörü İrinaBokova, Daimi Temsilci Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı ve Kadir Topbaş konuşma sonrasında sorulara yanıt verdi.

UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova konuşmasında Bu toplantı sıradan değil ve rastgele seçilmedi cümleleri ile istanbul'un dünya medeniyetindeki önemine değindi.

ZENGİNLİĞİ GELECEK NESİLLERE ULAŞTIRMAK BİZİM GÖREVİMİZDİR

İBB Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün kuruluşunun 70. yılında aranızda olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Irina Bokova'ya teşekkür ederim. Kendisi, eğitim, bilim ve kültür alanlarında yumuşak gücün yaygınlaştırılması için çok gayret ediyor. Bu, ülkemizin müreffeh ve barışçı dünya arzusu ile uyumlu bir strateji. Bu sebeple de ülkemizdeki resmi temasları oldukça verimli geçti. Suriyeli genç ve çocukların eğitimi, bölgedeki kültürel mirasın korunması adına önemli adımlar atıldı. Bunların dünyaya örnek olması gerektiğini düşünüyorum. Gelecekte hep birlikte insanlığa çok daha büyük hizmetler sunacağımıza inanıyorum. Şehrimizin tarihi alanları bizim gurur kaynağımızdır. 2015 yılı aynı zamanda İstanbul'un UNESCO tarafından Dünya Miras listesine kaydedilişinin de 30. yıldönümü. Bu zenginliği gelecek nesillere ulaştırmak bizim görevimizdir. Daha düne kadar 2500 yıllık tarihi olduğu sanılan bir şehirdi İstanbul, artık 8500 yıllık bir tarihten bahsediyoruz. İstanbul, 40 bine yakın tarihi eseriyle medeniyetlerin çeyiz sandığı. Seçkin evrensel değerlere sahip binlerce eserle süslenmiş bir açık hava müzesi. Biz bu tarihi mirası geleceğe taşımakta kararlıyız. Zira ister tescilli olsun ister olmasın, bu miras dünya çocuklarının mirasıdır. Bu miras çocuklarımızın hafızasıdır. Bize düşen onları geleceğe aktarmaktır. Gelecek yıl 40'ıncısı yapılacak Dünya Miras Komitesi toplantısı için İstanbul ideal bir şehir? 40'ıncı toplantıya İstanbul'da ev sahipliği yapmak istiyoruz. UCLG (Dünya Birleşik Şehirler ve Yerel Yönetimler) Başkanı olarak bir hatırlatmada bulunacağım. Dünya Mirasının korunması konusunda UNESCO ile hedef birliği içindeyiz. Zaten yerel yönetimler olmaksızın bu iş yapılamaz. Fakat tarihi alanların korunmasının ciddi bir maliyeti var. Bu yüzden yerel yönetimler güçlendirilmeli diyorum. dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 1paris Unesco Merkez'de İstanbul Çıkarması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement