Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığının 2017 Mali Yılı Bütçesi için öngörülen miktarın, 648 milyon 500 bin lira olarak hesaplandığını belirterek, "Bu bütçe yılı aynı zamanda, muhtemel bir anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanlığımıza deruhte edeceği görevler için de hazırlıklarımızı yapacağımız bir dönem olacaktır." dedi.
Kasırga, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Cumhurbaşkanlığı 2017 yılı bütçesi sunumunda yaptığı konuşmada, bütçe görüşmelerinin anayasa değişikliğinin gündemde olduğu bir döneme denk geldiğini belirtti.
Fetullahçı Terör Örgütü tarafından (FETÖ) 15 Temmuz'da girişilen darbe teşebbüsü sırasında hayatını kaybedenlere rahmet dileyen Kasırga, gazileri de şükranla yad etti.
15 Temmuz gecesi savaş uçakları tarafından bombalanan üç mekandan birinin de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi olduğunu anımsatan Fahri Kasırga, külliyenin de "Gazi" vasfı kazandığını kaydetti.
Savaş uçaklarının yanında helikopter ve tank gibi ağır silahlara sahip araçlarla yapılan saldırılar sonucu külliye çevresinde 29 vatandaşın şehit düştüğünü anlatan Kasırga, "Türkiye 15 Temmuz'da Cumhurbaşkanımızın liderliği, Meclisimizin sağlam duruşu ve asıl önemlisi milletimizin kahramanlığıyla, adeta yeni bir Kurtuluş Savaşı vermiştir. Hamdolsun bu savaş, tıpkı 19 Mayıs 1919'da başlayıp 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet ile taçlanan İstiklal Harbimiz gibi milletimizin fedakarlığı ve dirayeti sayesinde zaferle neticelenmiştir." diye konuştu.
"Hiçbirimizin 15 Temmuz öncesindeki gibi davranma hakkı yoktur"
Fahri Kasırga, 15 Temmuz'un herkes için bir milat olduğunu vurgulayarak, "Hiçbirimizin 15 Temmuz öncesindeki gibi davranma hakkı yoktur." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2007 yılındaki Anayasa değişikliğinin ardından, 2014 yılında yapılan seçimde doğrudan halkın oylarıyla görevine başlayan ilk Cumhurbaşkanı olarak makamdaki ikinci yılını geride bıraktığına dikkati çeken Kasırga, "Bu açıdan 2007 Anayasa değişikliği önemli ancak geldiğimiz noktada görüyoruz ki, eksik bir hamle olmuştur. Yeni bir Anayasa ve sistem tartışmaları devam etmektedir. Tabi olarak bu sorunun çözüm yeri de, anayasa yapma veya değiştirme yetkisine sahip yegane merci olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin eskiden beri ama özellikle 2011 yılı seçimlerinden bu yana yeni anayasayı ve buna olan ihtiyacı konuştuğuna dikkati çeken Fahri Kasırga, şöyle devam etti:
"Bugün de meselenin, yeni anayasayla mı, yoksa anayasada yapılacak kısmi bir değişiklikle mi çözüleceği konusu elbette siyasetin ve Meclis'in yetkisindedir. Meclis'ten çıkacak karar hepimiz için bağlayıcıdır ve başımızın üzerindedir. Sorunun tespiti ve çözümü için yeni bir arayışa girilmiş olmasından Cumhurbaşkanlığı olarak memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek isterim."
"2017 için öngörülen bütçe 648 milyon 500 bin lira
Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığının 2017 Mali Yılı Bütçesinin yaklaşık 648 milyon 500 bin lira olarak hesaplandığını belirterek, bütçenin yüzde 17'sine tekabül eden 112 milyon 500 bin TL'si personel ve SGK prim giderleri, yüzde 27.5'ine tekabül eden 117 milyon TL'si mal ve hizmet alım giderleri yüzde 1.5'ine tekabül eden 8 milyon 500 bin lirası cari transferler ve yüzde 54'üne tekabül eden 350 milyon lirasının da sermaye gideri olarak hesaplandığını vurguladı.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin, kurumun günlük işlerinin yürütüldüğü mekanlar ile halka açık tesisler olarak iki bölümden oluştuğunu anlatan Kasırga, külliye dışındaki Cumhurbaşkanlığı binalarının büyük bölümünün tarihi değerlere sahip, Cumhurbaşkanlığının sahip çıkması sayesinde ihya edilerek yeniden ülkeye kazandırıldığını ifade etti.
Kasırga, Cumhurbaşkanlığı bütçesinde ciddi bir yekün tutan inşa ve restorasyon faaliyetlerinin Cumhurbaşkanlığının tarihi ve sosyal sorumlulukları çerçevesinde yürütülen çalışmalardan kaynaklandığını kaydetti.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin önemli bir parçası olan Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nin bu yıl tamamlanarak hizmete alındığını belirten Kasırga, buranın kapasitesi, teknik donanımı, tasarımı ve diğer nitelikleriyle ülkenin en prestijli kongre merkezi olma özelliğini taşıdığını anlattı.
Kasırga, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde açılışından bugüne kadar pek çok etkinliğinin gerçekleştirildiğini, bu yıl inşaatına başlanan kütüphanenin de içinde 5 milyon cilt kitap yer alan, her türlü elektronik altyapısıyla halka 24 saat kesintisiz hizmet vereceğini belirtti.
İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı Tarabya yerleşkesinde bulunan Huber Köşkü'nün restorasyon çalışmalarının sürdüğünü aktaran Kasırga, Yıldız Sarayı kompleksinin belli aralıklarla restore edilerek, yeniden ülkeye kazandırılacağını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2016 yılında 24 şehri ziyaret ettiğini, resmi ve çalışma ziyaretlerinde bulunmak üzere, 19 ülkeye gittiğini belirten Kasırga, 12 devlet başkanının da ülkede ağırlandığına işaret etti.
Uluslararası çok önemli toplantılara ev sahipliği yapıldı
Türkiye'nin uluslararası çok önemli toplantılara da ev sahipliği yaptığını bildiren Kasırga, Türkiye'nin 15-16 Kasım 2015'te G20 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yaptığını anımsattı.
İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 13. İslam Zirvesi'nde liderlerin İstanbul'da bir araya geldiklerini vurgu yapan Kasırga, Filistin Konulu Karar Tasarısı, 2016-2025 Eylem Planı, Zirve Nihai Bildirisi ve İstanbul Bildirgesi'nin kabul edildiği zirvede Teşkilat dönem başkanlığının 2 yıl boyunca Türkiye'ye geçtiğini bildirdi.
Ülke ve insanlık açısından önemli bir yere sahip olan Türkiye'nin BM Dünya İnsani Zirvesi'ne de ev sahipliği yaptığını kaydeden Kasırga, 9-13 Ekim 2016 tarihlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan himayesinde İstanbul'da 23. Dünya Enerji Kongresi'nin ülke açısından büyük bir kazanım olduğunu belirtti.
Fahri Kasırga, "Milletin evi" olarak nitelendirdikleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin 2016 yılında Bakanlar Kurulu, MGK, ekonomi zirveleri, güvenlik toplantılarına ev sahipliği yaptığını, resepsiyonlar, iftar yemekleri, ödül törenleri, heyet kabulleri gibi birçok etkinliğin düzenlendiğini kaydetti.
36 bin kişi ağırlandı
Külliye'de 36 bin kişinin ağırlandığını belirten Kasırga, randevulu sistemle de 6 bin vatandaşın burayı gezdiğini açıkladı.
Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) e-posta, mektup ve dilekçe yoluyla 630 bin kişinin başvurduğunu ifade etti.
Türkiye'nin içeride ve dışarıda hassas bir dönemden geçtiğini kaydeden Kasırga, şunları söyledi:
"Cumhurbaşkanımızın liderliğinde alınan kararlarla yoluna güvenle ve kararlılıkla devam etmektedir. Çevremizde bulunan çatışma bölgelerindeki istikrarsızlıkların ülkemizi etkilememesini, tam tersine Türkiye'nin bu süreçten güçlenerek çıkmasını temin etmek amacıyla, Cumhurbaşkanlığı olarak diğer kurumlarımızla işbirliği ve dayanışma içinde yoğun bir çaba gösteriyoruz."
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temposuna uygun olarak haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz çalışıldığını ifade eden Kasırga, ülkenin ve dünyanın her yerinde, her türlü ihtiyaca cevap verebilecek, her türlü kriz durumuna hazır olacak bir anlayışla çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.
Bu şekilde faaliyet gösteren Cumhurbaşkanlığının geçmişteki örnekleriyle mukayesesinin doğru olmayacağına dikkati çeken Kasırga, devam eden inşaat çalışmalarının tamamlanmasıyla, bütçelerinin asıl faaliyetlerini yansıtan düzeye ineceğini aktardı.
Türkiye'nin dünyadaki konumunun yükselişiyle birlikte Cumhurbaşkanlığının görevlerinin de ağırlaştığını bildiklerini ve buna uygun gayretle çalışmalarını yürüttüklerini bildiren Kasırga, "Bu bütçe yılı aynı zamanda, muhtemel bir anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanlığımıza deruhte edeceği görevler için de hazırlıklarımızı yapacağımız bir dönem olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Güncel › 2017 Yılı Bütçe Tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Fahri Kasırga - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?