26 Yıl Sonra Başlayan Kazı Çalışmaları - Son Dakika
Güncel

26 Yıl Sonra Başlayan Kazı Çalışmaları

26 Yıl Sonra Başlayan Kazı Çalışmaları

Milas'a bağlı Ortaköy'de yaklaşık 400 yıllık tarihe sahip ikiz türbelerde 26 yıl sonra kazı ve temizlik çalışmasına başlanması, yöre halkını sevindirdi.

07.08.2012 13:02

Milas'a bağlı Ortaköy'de yaklaşık 400 yıllık tarihe sahip ikiz türbelerde 26 yıl sonra kazı ve temizlik çalışmasına başlanması, yöre halkını sevindirdi.

Bölgede kazı ve temizlik çalışmasının başlaması dolayısıyla bir grup gazeteci, AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden'in daveti üzerine bölgede incelemelerde bulundu. Gazetecilere çalışmalar hakkında bilgi veren Beçin Kazı Başkanı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, Türbe köyünün Aydın-Milas arasında uzanan eski kervan yolunun güneyinde yer alan Yarenler Dağı'nın yamacına kurulduğuna dikkati çekti.

Köyde yer alan ikiz türbelerin kitabesinde 1616 ve 1626 yıllarında inşa edildiklerine yer verildiğini anlatan Pektaş, "Türbelerin Horasan veya Buhara'dan bölgeye gelen Pir Ahmet Çelebi ile beraberindekilere ait olduğu düşünülüyor. Bölgede Pir Ahmet Çelebi Zaviyesi'nin varlığını kanıtlar nitelikte yazılı belgelere ulaştık" dedi.

Pektaş, köydeki türbenin yanındaki tarihi caminin kitabesinde 1050 yılında yapıldığının yer aldığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Türbe, cami ve bölgedeki eserlerin tümü yaklaşık 400 yıllık bir tarihi geçmişe sahip. Tarihi eserlerin yanı sıra bölgede zeytin üretiminin tarihsel sürecine ilişkin önemli bilgilere de ulaştık. Türbeler, İzmir 2 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1992 yılında tescil edilmiş. Kazı ve temizlik çalışmaları sonrasında gerekli ödenek sağlanırsa türbelerde restorasyon çalışmasına başlanacak."

Milas Müze Müdürü Arkeolog Ali Sinan Özbey ise çalışmaları Beçin kazı ekibi ile yaptıklarını ifade etti. Kazı çalışmasında yerel imkanlarla sağlanan 7 işçinin görev yaptığını anlatan Özbey, türbelerin, Osmanlı döneminde yapılan nadir türbe örnekleri arasında yer aldığını vurguladı. Özbey, "20 gün önce başlayan kazı ve temizlik çalışmalarını 18 Ağustos'a kadar tamamlamayı planlıyoruz. İkiz türbelerden üst örtüsü tamamen yıkık olanın acilen restore edilmesi lazım. Hazine mülkiyetindeki taşınmazların Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis işlemi tamamlandı. İkiz türbeler, Türk sanat tarihi açısından çok önemli özellikler taşıyor" dedi.

-"Bu topraklarda ne kadar köklü olduğumuzu gösteriyor"-

İkiz türbelerde kazı çalışması başlatılması için yoğun çaba harcayan Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden ise bölgede bulunan 9 köyün adının halk arasında "Türbe köyleri" şeklinde geçtiğine işaret etti.

Köylerin adının nereden geldiğini araştırmaya başladığını ve köydeki türbenin tescilli bir yapı olduğunu öğrenince bölgede kazı çalışması başlatılması ve türbelerin restorasyonu için girişimlerde bulunduğunu anlatan Özden, girişimleri sonucunda türbenin bulunduğu alanda kazı ve temizlik çalışmasına başlandığını kaydetti. Belgeler doğrultusunda alanın Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne devri için çalışma yapacaklarını vurgulayan Özden, bölgedeki tarihi eserlerin, alanın bir vakıf alanı olduğunu gösterdiğini söyledi.

Özden, türbelerin ve kazı çalışması esnasında ulaşılan eserlerin çok önemli bir tarihi bilgiyi de gün ışığına çıkardığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Ulaştığımız tarihi verilere göre bizler 1093 yılından beri bu bölgedeyiz. Malazgirt Savaşı'ndan kısa bir süre sonra bu bölgeye gelmişiz. Bu tarihi eserler ve belgeler bizim bu topraklarda bin yıldır bulunduğumuzun tapu senedi. Bu eserler, bizim bu topraklarda ne kadar köklü olduğumuzu gösteriyor. Önümüzdeki bin yıl için bu eserlerin koruma altına alınması çok önemli. Biz bu eserlerin restorasyonu için her türlü girişimin takipçisi olacağız."

-26 yıllık hayal gerçek oldu-

Ortaköy Köyü Türbe Mahallesi sakinlerinden Ali Demir, türbelerin ve tarihi caminin evlerinin hemen bitişiğinde yer aldığına dikkati çekti. 26 yıl önce üniversiteden mezun olduğunu ve o günden itibaren bölgede kazı çalışması yapılması ve tarihi eserlerin koruma altına alınması için çalıştığını belirten Demir, "26 yıl sonra bu amacıma ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum" dedi.

Tarihi camide imamlık yapan babamsının da gelişmelerden memnuniyet duyduğunu dile getiren Ali Demir, hayalinin gerçeğe dönüştüğünü söyledi.

Türbelerin yanında bulunan ve kitabesinde yapım yılı hicri 1050 yazan camide 64 yıldır imamlık yaptığını anlatan 87 yaşındaki Abdullah Demir de, "Bugünleri gördüğüm için çok mutluyum. En büyük dileğim, bu türbelerin restore edilerek, geçmişte olduğu gibi bir vakıf merkezine dönüşmesi" diye konuştu.

Ziyarette mahalle sakinlerinden Ali Demir, AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden'e türbelere ait Osmanlıca berat hediye etti.

Ziyarette Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, İl Müftüsü Hasan Başis ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sebahattin Avcı da hazır bulundu.

Muhabir: Kenan Gürbüz/ Güç Gönel

Yayıncı: Tuncer Çetinkaya - MUĞLA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 26 Yıl Sonra Başlayan Kazı Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement