29 Ekim Cumhuriyet Bayramı - Son Dakika
Güncel

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyetin kuruluşunun 90'ıncı yıl dönümü, Şırnak, Bingöl, Batman, Siirt ve Mardin'de törenlerle kutlandı Törenlerde yapılan konuşmalarda çözüm sürecinin getirdiği huzur ve barış ortamına d...

29.10.2013 16:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Şırnak, Bingöl, Batman, Siirt ve Mardin'de törenlerle kutlandı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 90'ıncı yıl dönümü nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki törenlerde yapılan konuşmalarda çözüm sürecinin getirdiği huzur ve barış ortamına dikkati çekildi.

Batman

Valilik önünde yapılan törende Vali Yılmaz Arslan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Uğur Ercan ve Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, vatandaşların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

Vali Arslan, törendeki konuşmasında uzun bir aradan sonra ilk kez huzurlu bir şekilde Cumhuriyet Bayramı'nı kutladıklarını söyledi. Çözüm sürecinin başarıya ulaşmasının hayati bir öneme sahip olduğunu kaydeden Vali Arslan, şöyle dedi:

"Yaklaşık bir yıldır bölgemizde silah sesleri duyulmamakta. Analar, babalar ve çocuklar cenazelerin ardından ağlamamaktadır. Artık geçmişin olumsuzluklarına bir çizgi çekmek ve baltaları ilelebet gömme zamanıdır. Gelin babalara çocuklarını toprağa gömme acısını yaşatan zihniyete artık bu coğrafyada dur diyelim. Hiç bir amaç, iddia ve kazanım anaların ve babaların tek bir göz yaşından bile daha kıymetli değildir. Bu nedenle medeniyet beşiği topraklarda huzuru bizlere çok gören zihniyetler artık miadını doldurmuştur. Hiç kimse elde edilen kazanımları gözden çıkarma ve yok sayma lüksüne sahip değildir."

Silahların gölgesinde değil, barışın getirdiği huzur ve istikrar içerisinde bayram yaptıklarını sözlerine ekleyen Vali Arslan, "Silahla, kavgayla hak aramanın bu toplumda maddi ve manevi maliyeti çok yüksek olmuştur. Asla eskiye dönemeyiz ve dönmemeliyiz. O halde tüm yaşamımızı korku ve endişe içerisinde geçirmek istemediğimizi yüksek sesle haykıralım" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen resim, kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi. Farklı bölgelere ait halk oyunları gösterileri sonrasında gerçekleştirilen resmi geçitle tören sona erdi.

Şırnak

Kentteki tören, Vali Hasan İpek ve 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Ali Doğan İnce'nin Valilikte tebrikleri kabul etmesiyle başladı.

Şehir Stadyumu'nda devam eden etkinlikte, Vali İpek ve Tümgeneral İnce, vatandaşların bayramını kutladı. Vali İpek, burada yaptığı konuşmada, Şırnak'ın çözüm sürecinin nimetlerinden faydalanmak istediğini belirterek, "Çözüm sürecinin oluşturduğu bu güzel ve huzurlu ortamın nimetlerinden en iyi şekilde tüm Türkiye olduğu gibi, Şırnak da bizler de faydalanmak istiyoruz. Bu huzur ortamını yaşamak Şırnak halkı olarak sizlerin de hakkı" dedi.

Vali İpek ve Tümgeneral İnce, Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen resim, kompozisyon, şiir ve spor müsabakalarında dereceye girenlere ödüllerini verdi. Etkinlik, resmi geçitle son buldu.

Bingöl

Şehir Stadyumu'ndaki tören, Vali İbrahim Taşyapan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün ve Belediye Başkanı Serdar Atalay'ın vatandaşların bayramını kutlamasıyla başladı.

Vali Taşyapan, törende yaptığı konuşmada, demokrasinin gelişmesiyle ülkenin daha müreffeh bir seviyeye ulaşacağını belirtti.

"Demokrasimiz güzelleştikçe, huzur ve güven ortamımız devam ettikçe, ekmeğimiz de aşımız da büyüyecek" diyen Vali Taşyapan, "Çok çalıştıkça yarınlarımız bugünkünden çok daha müreffeh olacaktır. Ekonomik ve siyasi istikrarımız sürdükçe bölgemizde ve dünyada sözü daha çok dinlenir, hatırı daha çok sayılır, hesaba katılır ve dostluğuna daha fazla kıymet verilir bir ülke olacaktır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından halkoyunları ekibinin gösterisiyle devam eden törende Cumhuriyet koşusu yapıldı.

Siirt

Siirt'teki kutlamalar Valilik önünde gerçekleştirildi. Vali Ahmet Aydın, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Halil Soysal ve Belediye Başkan vekili Kamil Ural'ın vatandaşların bayramını kutlamasının ardından öğrenciler günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okudu.

Törende konuşan Vali Aydın, Irak, Suriye ve Mısır'da yaşanan olaylara değinerek, "Hergün onlarca, yüzlerce insanın ölümü, yüreğimizi burkuyor, kalbimiz kan ağlıyor. Halklar diktatörlüklerden bıkmış ve kendi kendini yönetmek istemiyle bir mücadele başlatmıştır. Ergeç bu mücadele başarıya ulaşacaktır. Çok hızlı değişen ve gelişen dünyada milletler, halklar artık diktatörlük rejimiyle  yönetilmek istememekte ve Cumhuriyet rejimi için mücadele etmektedirler" dedi.

Asırlarca barış, kardeşlik ve huzuru koruma adına gerektiğinde uğruna yüz binlerce şehit verilerek, kazanılan ve korunan bu kutsal topraklarda vatandaşların arasına, nifak tohumları ekmek isteyenlerin bulunduğunu ifade eden Aydın, şunları söyledi:

"Türkiye'yi hedef alan açık ve gizli planlar, bölücü, yıkıcı politikalar, bu yolda kurulan tuzaklar, entrikalar, ittifaklar bitmemiştir ve bitmeyecektir. Dış mihraklar ve onların içerideki taşeronları, Türkiye'nin dünyada yükselen gelişmişliğini ve itibarını yok etmek, ülkemizin bölünmez bütünlüğünü, ulusumuzun birliğini bozmak için, çeşitli adlarla sinsi planlarını uygulamaya çalışmaktadırlar. Bu gerçek karşısında; tek ve en sağlam güvencemiz, birlikteliğimizdir. İBu birlikteliğimizi koruduğumuz müddetçe ne içerden ne de dışarıdan, bu millete düşmanlık edenler, asla kötü amaçlarına ulaşamayacaklardır."

Gerçekleştirilen halk oyunları gösterisinin ardından "Kardeş Şehir Projesi" kapsamında Trabzon'dan Siirt'e gelen ekibin horon gösterisi beğeniyle izlenildi. Vali Aydın da davetlilerle birlikte horon ve halaylara eşlik etti. Düzenlenen Gençlik Konseri'nin ardından şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.  Vali Aydın, Atatürk'ü Siirt'te iki defa gördüğünü anlatan 84 yaşındaki Hasan Sorgun ile bir süre sohbet etti. Tören, resmi geçitle sona erdi.

Mardin

Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri Vali Ahmet Cengiz'in makamında yapılan kabullerle başladı. Valilik önünde devam eden etkinlikte Vali Cengiz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Celalettin Çoban ve Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu halkın bayramını kutladı.

Vali Cengiz, törende yaptığı konuşmada, devleti olmayanların düştükleri duruma çok yakından şahit olduklarını dile getirerek, şunları söyledi:

"Herkes, huzurumuzun ve güvenliğimizin teminatı Cumhuriyetimizi ve devletimizi baş tacı etmek durumunda. Devleti olmayanların düştükleri duruma bizler çok yakından şahidiz. Aramıza nifak tohumları saçarak, komşularımızın yaşadıkları acıları milletimize de yaşatmak isteyenlerin güdümündeki terör belası milli iradenin temsilcileri tarafından bertaraf edilme noktasına getirildi. Mardin'in bayramda yaşadığı bolluk bunun eseriydi. Mardinliye düşen görev uyanık olmak, huzuruna ve barışına sahip çıkmaktır. Tercihi şiddetten yana olanlara, kandan ve terörden nemalananlara 'dur' demektir. "

Vali Cengiz'in konuşmasının ardından öğrenciler günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okudu. Halk oyunları ekiplerinin folklor gösterisinin ardından Mazıdağı ilçesinden gelen ilkokul öğrencileri, beraberinde getirdikleri bayrağı Vali Ahmet Cengiz'e sundu. Etkinlikler kapsamında kent genelinde düzenlenen müsabakalarda dereceye girenlere ödülleri verildi. Tören, resmi geçitle son buldu. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement