GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
3. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu
Sempozyuma katılanlardan detaylar
Konuşmacılardan detaylar 3. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu
Bakü'deki sempozyumda 226'sı Türkiye'den toplam 426 akademisyen sunum yapacak
Azerbaycan'da 3. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu başladı.
Başkent Bakü'de düzenlenen sempozyumun açılış toplantısına, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Müsteşarı Meral Barlas, Bakü Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazim Hüseynli, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, milletvekilleri ve çok sayıda bilim adamı katıldı.
Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseynli toplantıda yaptığı konuşmada, sempozyumun ilkinin Niğde Üniversitesinin girişimiyle 2014'te Niğde'de, ikincisinin ise 2015'te Kazakistan'ın Almatı şehrinde gerçekleştirildiğini, her iki sempozyumda da önemli sunumların yapıldığını hatırlattı.
Türk dünyasının kültür ve edebiyat bakımından diğer kültürlere göre daha zengin olduğunu vurgulayan Hüseynli, fakat bunların iyi ve yeterli araştırılmadığını söyledi.
Hüseyinli, sempozyumun üçüncüsüne ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını ifade ederek buradaki sunumların Türk dünyası araştırmalarına büyük katkı sağlayacağını bildirdi.
Bakü Büyükelçiliği Müsteşarı Barlas da sempozyumun Türk dünyası üzerine araştırma yapan akademisyenleri bir araya getirmesi, Türk dünyasıyla ilgili nitelikli bilgi üretimine katkı sağlaması ve yeni bakış açıları sunması bakımından büyük önem taşıdığını belirtti.
Türk dünyasını ilgilendiren konuların sempozyumda kapsamlı şekilde ele alınacağını söyleyen Barlas, sempozyumun, dil ve edebiyattan sanat tarihine, iletişime, ekonomiye, kadın konularına kadar çeşitli konuların akademik yaklaşımla tartışılmasına, karşılıklı deneyimlerin paylaşılarak bilimsel araştırmaların gelecek perspektiflerinin belirlenmesine ve Türk dünyasındaki ortak projelere zemin hazırlanmasına katkı sağlayacağını ifade etti.
"Birlik modeli üzerinde daha fazla çalışmamız lazım"
Milletvekili Ganire Paşayeva da tüm Türk devlet ve toplumlarını gezdiğini kaydederek "Bizim bugün en önemli konumuz, birbirimizi iyi tanımamamızdır. Bilim adamlarımız bu konuda çok etkili olmalıdır. Bizi bölmeye, parçalamaya çalışanlara karşı birlik modeli üzerinde daha fazla çalışmamız lazım" diye konuştu.
Niğde Üniversitesi, Kazakistan Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi, Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi, Bakü Avrasya Üniversitesi, Kırgızistan Eastern/Mahmud Kaşgari-Barskani Üniversitesi ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğiyle yapılan sempozyumda 226'sı Türkiye'den toplam 426 akademisyen sunum yapacak.
Bilimsel sunum ve oturumların yanı sıra Türk Cumhuriyetlerinin ve topluluklarının kültürel unsurlarının, dans, müzik, kıyafet, gelenek ve göreneklerinin yansıtıldığı "Kökümüz Bir, Türküz" adlı festivalin da yapılacağı sempozyum, 27 Mayıs'ta sona erecek.
Son Dakika › Güncel › 3. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?