Sigara kullanan her iki kişiden birinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.
Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün kullanımını azaltmak amacıyla, tüm dünya ülkelerinde 31 Mayıs'ın "Dünya Tütünsüz Günü" olarak kutlandığı hatırlatıldı.
Sigara kullanımının dünyada yılda yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açtığı kaydedilen açıklamada, "Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini sigara dumanından pasif etkilenime bağlı olmaktadır. Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin yüzde 80'inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin edilmektedir." denildi.
Sigara kullanımının akciğer kanseri başta olmak üzere diğer kanserlerin gelişiminde, kalp hastalıklarının ortaya çıkmasında ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı başta olmak üzere birçok solunum yolu hastalığının etyolojisinde temel etken olduğu kaydedildi.
Sigara kullanımının en önemli önlenebilir ölüm nedeni olduğu vurgulanan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Sigara kullanan her 2 kişiden biri sigara nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Her gün 14 bin kişi ve her 6,5 saniyede bir kişi sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybetmektedir. Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlar. İlk 20 dakikada kalp atışı hızı normal değerine düşer, 12'nci saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale döner. 2 hafta-3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür. 1-9 ay arasındaysa öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır. 1 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır. 10'uncu yılın sonundaysa akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor."
Son Dakika › Güncel › 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?