Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız, bir ruh ve beden disiplini olan okçuluğun, Bosna-Hersek'te de yaygınlaşmasını arzuladıklarını belirtti.
Okçular Vakfı tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen Uluslararası Fetih Kupası Okçuluk Yarışması'nın tanıtımı, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Gazi Hüsrev Bey Medresesinde yapıldı.
Toplantıda konuşan Yıldız, geçen yılki Fetih Kupası'nın tanıtımının Hakkari'de yapıldığını anımsattı.
Türk tarihinin en eski sporlarından biri olan okçuluğu her insana sevdirme amacı taşıdıklarını vurgulayan Yıldız, "Bir ruh ve beden disiplini olan okçuluğun bu coğrafyada da yaygınlaşması en büyük amacımız. Vakıf olarak düzenlediğimiz Fetih Kupası Yarışması bugün başladı. 29 Mayıs'ta yapılacak finallerle bu sporun dünyadaki en iyileri belli olacak." diye konuştu.
Haydar Ali Yıldız, vakıf olarak olimpiyatlarda yarışacak sporcular yetiştirmeyi amaçladıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Okçular Vakfı, Bosna'dan İstanbul'a, İstanbul'dan Hakkari'ye uzanan bir dostluk köprüsü ile sporun birleştirici özelliğini taşımayı hedefliyor. Fetih kültürünün bir fetih medeniyetine dönüştüğü coğrafyada bunu daha da derinden anlamak ve anlatmak amacındayız. Fetih kültürü denildiğinde medeniyetimizin yetiştirdiği en büyük liderlerden ilk akla düşenler kuşkusuz, Kudüs fatihi Selahaddin Eyyubi, Anadolu'nun fatihi Muhammed Alparslan, İstanbul'un fatihi Fatih Sultan Mehmet Han'dır. Tarihe yön vermiş bu liderlerin en önemli özelliklerinden biri de hiç şüphesiz fethettikleri topraklara huzuru, barışı, hoşgörüyü de beraberlerinde getirmiş olmalarıdır. Okçuluk sporu ile de bizler bunu amaçlıyoruz."
"Okçuluk ata sporumuz"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu, Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi ve Dünya Etno Sporları Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Bosna Hersek'te, Saraybosna'da bulunmanın her zaman çok büyük mutluluk sebebi olduğunu söyledi.
Erdoğan, "Buralar bizim kardeş topraklarımız, kardeşlerimizin yaşadığı topraklar... Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kalbinde çok derin manalara kapılar açan bir coğrafya. Kardeşlerimizin derdiyle dertlenen, destek olmak isteyen, acılarına merhem olmaya çalışan bir ülkenin vatandaşları olarak da buradayız. Onlarla her vesilede bir arada bulunmak, onlara elimizi uzatmak, sohbet, muhabbet etmek için buradayız." diye konuştu.
Bilal Erdoğan, Saraybosna'ya bu kez okçuluğun tanıtılması ve yaygınlaştırılması için geldiklerini dile getirerek, şu bilgileri verdi:
"Okçuluk bizim hem ata sporumuz hem milli sporumuz ancak son yüzyılda unutulmaya yüz tutmuş, maalesef olimpiyat branşı olmasına rağmen, olimpik müsabakalarımızın çok az olduğu bir spor dalımız. Okçular Vakfı olarak, okçuluk sporunun ülkemizde hak ettiği ilgiyi görmesi için çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Bu da bizim vakfımızın tarihi bir misyonu olsa gerek. Vakıf olarak okçuluğun daha geniş kitlelere ulaştırılması için okullarda gençlerimize, çocuklarımıza ok attırılması için Beyoğlu Belediyemizin de desteği ile çok güzel çalışmalar yaptık hatta akabinde İstanbul'daki diğer belediyelerimizin aynı çalışmaları yaygınlaştırılması için tanıtım faaliyetlerinde bulunduk."
Fetih Kupası'nın tanıtımının Saraybosna'da yapılmasının nedenini, "Bu coğrafyalarda da okçuluk yaygınlaşsın çünkü okçuluk bizim ata sporumuz milli sporumuz olduğu kadar Bosna Hersek'in de bir ata sporudur, milli sporudur. Onun için biz okçuluğun buralarda da yaygınlaşması için çalışmalar yapmayı, buradaki sivil toplum kuruluşları, spor kulüpleriyle iş birliklerine gitmeyi arzu ediyoruz." sözleriyle anlattı.
"Geleneksel sporların tanıtılması için çalışmalar yürütüyoruz"
Dünya Etna Spor Konfederasyonu'nun eylülde Bişkek'te düzenleyeceği 2. Dünya Göçebe Oyunları'nda da okçuluğun önemli bir yer alması için gayret ettiklerini belirten Erdoğan, okçuluk dışında geleneksel sporların tanıtılması, popülerleştirilmesi, gençler tarafından benimsenmesi için çalışmalar yürüttüklerini anlattı.
Bilal Erdoğan, "Çünkü şuna inanıyoruz. Biz yitik değerlerimizi kazandıkça daha dik, daha vakur, daha sağlam bir duruşla geleceğe yürüyebileceğiz. Türkiye bölgesinde ve dünyada huzura, barışa en üst düzeyde katkıyı bu şekilde verebilecek. Onun için gençlerimizin kültürel değerlerimizle yeniden buluşması, yeniden onları benimsemesi bizim en büyük arzumuz." değerlendirmesinde bulundu.
Katılımcılar ok attı
Toplantıya Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, AK Parti İstanbul Milletvekil Halis Dalkılıç ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da katıldı.
Toplantının ardından Erdoğan, Yıldız, Erginay "Ya Hakk" diyerek ok attı.
İstanbul'da, 44 ülkeden 455 sporcunun katılımıyla düzenlenecek yarışmalar, 29 Mayıs'ta sona erecek.
Bu arada, okçuluk camiasının önemli isimlerinden Güney Koreli Kim Hyung-Tak Fetih Kupası'nın özel konuğu olarak yarışmaları izleyecek.
Son Dakika › Güncel › 4. Fetih Kupası Okçuluk Yarışması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?