ABD, Erdoğan'a Baskı Yapıyor - Son Dakika
Güncel

ABD, Erdoğan'a Baskı Yapıyor

ABD, Erdoğan\'a Baskı Yapıyor

İsrail'in Haaretz Gazetesi "ABD, Gazzeye gitmemesi için Erdoğan'a baskı yapıyor" iddiasında bulundu.

26.03.2013 21:06  Güncelleme: 08:35

Türkiye ile İsrail arasındaki barışma sürecinin başlamasında kritik rol oynayan ABD'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Gazze'ye gitmemesi için "baskı" yaptığı öne sürülüyor. Haaretz Gazetesi, bir "Türk diplomatı"na atıfta bulunarak, "baskı" iddiasını dile getirirken İsrail'in Türkiye'ye tazminat olarak "on milyonlarca dolar" ödeyeceğini öne sürdü.

Haaretz gazetesi, İsrail'in Türkiye'ye "on milyonlarca dolar" tazminat ödeyeceğini duyurduğu haberinde, "İsrail söz konusu parayı, Türk hükümetinin Mavi Marmara'daki Türk aktivistlerin ölümünü telafi etmek için kurduğu fona transfer edecek. Bir Türk diplomatı, ABD'nin Gazze ve Batı Şeria'yı ziyaret etmemesi için Erdoğan'a baskı yaptığını söylüyor" diye yazdı.

"ORTAK BİR KOMİTE KURULACAK"

Haaretz, iki ülke arasındaki yüksek düzeydeki diplomatik temasların Pazartesi günü Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni ile yaptığı telefon görüşmesi ile başladığına dikkat çekti. Gazete, görüşmede tazminat anlaşmasının koşullarını formüle edecek ortak bir komitenin kurulmasının konuşulduğunu kaydetti.

"TAZMİNATIN KAPSAMINI TÜRKİYE BELİRLEYECEK"

Söz konusu komitenin Türk tarafına Dışişleri Müsteşarı ve Tel Aviv eski Büyükelçisi Feridun Sinirlioğlu'nun başkanlık edeceğini yazan Haaretz, "Türk kaynakları"na atfen, "on milyonlarca dolara" ulaşacak tazminatların kapsamının ise Türkiye tarafından belirleneceğini belirtti.

"ERDOĞAN GAZZE'YE GİTMEDEN DAVUTOĞLU İSRAİL'İ ZİYARET EDEBİLİR"

Haaretz, aynı Türk kaynaklarının tazminatların, iki ülke arasındaki mutabakatın en basit maddesi olmasına rağmen, İsrail'in, İsrailli subaylar hakkında getirilen tüm suçlamalar ve başlatılan hukuki işlemlerin iptal edilmesini de talep etmesi nedeniyle "daha karmaşık bir hale gelme olasılığının bulunduğunu" söylediklerini kaydetti.

Haberde şu savlara da yer verildi:

"Üst düzey bir diplomatik kaynak Haaretz'e, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerdeki buzların erimeye başladığı bir dönemde Gazze'yi ziyaret etmemesi için Erdoğan'ın Amerika'nın baskısının altında olduğunu söyledi. Kaynak, (Erdoğan'ın) Gazze ve Batı Şeria'yı ziyaret etmesinden önce İsrail'e üst düzey bir ziyaret olasılığına, muhtemelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bir ziyareti olasılığını inceliyor. Tazminatlar, komplikasiyonlar olmadan ödenirse eğer, Türkiye'nin üst düzey İsrail yetkililerinin Ankara'ya davet etmesi seçeneği de bulunuyor."

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel ABD, Erdoğan'a Baskı Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement