ABD ile Ticari Ortaklık ve İşbirlikleri Toplantısı - Son Dakika
Güncel

ABD ile Ticari Ortaklık ve İşbirlikleri Toplantısı

ABD ile Ticari Ortaklık ve İşbirlikleri Toplantısı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, ABD ile AB arasında gerçekleştirilecek anlaşma ile gümrüklerin tamamen sıfırlanmasının amaçlandığını belirterek, “Eğer bunun içinde olmazsak, ABD ile Türkiye arasındaki bağların zayıflayacağı konusunda hiç şüphemiz yok. Bu konunun, mutlaka Türkiye’nin içinde bulunacak şekilde yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

26.02.2014 18:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, ABD ile AB arasında gerçekleştirilecek anlaşma ile gümrüklerin tamamen sıfırlanmasının amaçlandığını belirterek, "Eğer bunun içinde olmazsak, ABD ile Türkiye arasındaki bağların zayıflayacağı konusunda hiç şüphemiz yok. Bu konunun, mutlaka Türkiye'nin içinde bulunacak şekilde yapılmasını talep ediyoruz" dedi.

GSO ve ABD Dış Ticaret Müsteşarlığı işbirliğiyle düzenlenen "ABD ile Ticari Ortaklık ve İşbirlikleri" konulu bilgilendirme toplantısı, Sanayi Odası'nda yapıldı.

Konukoğlu, konuşmasında, Gaziantep'in geçen yıl ABD'ye ihracatının 230 milyon dolar olduğunu, bunun içerisinde ağırlıklı olarak makine halısı, dokunmamış kumaş, suni sentetik iplik, plastik mamulleri, konfeksiyon ürünleri, makarna ve pastacılık ürünleri, gıda ürünleri yer aldığını söyledi.

ABD ile geliştirmeleri gereken birçok konu olduğunu ifade eden Konukoğlu, "Önümüzdeki dönemde ABD'ye ihracatımız ve ithalatımızın karşılıklı olarak gelişmesini sağlayabiliriz. Karşılıklı olarak gümrükleri sıfırlarsak, hem ihracatımızın hem ithalatımızın artacağına eminim" diye konuştu.

GSO Başkanı Adil Konukoğlu, ABD ile AB arasında serbest ticaret anlaşmasının gerçekleşmesi durumunda gümrüklerin tamamen sıfırlanacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Son zamanlarda ABD ile AB arasında yürütülmekte olan birleşik pazar konusunda, gümrüklerin sıfırlanması konusunda uygulamanın kesinlikle içinde olmamız gerektiğine inanıyorum. Eğer bunun içinde olmazsak, ABD ile Türkiye arasındaki bağların zayıflayacağı konusunda hiç şüphemiz yok. Bu konuya dikkatinizi çekerim. Özelilikle Anadolu'daki biz sanayiciler bu konuya çok önem veriyoruz. ABD ile ilişkilerimizin daha gelişmesi için bu konunun mutlaka Türkiye'nin içinde bulunacak şekilde yapılmasını talep ediyoruz."

"SİZE KAPIMIZ AÇIK"

ABD Dış Ticaret Müsteşarlığı Ticaret Ataşesi John Fay ise sunumunda, iki ülke ticari ilişkilerinin geliştirilmesi için çalıştıklarını belirtti. Türkiye'nin, Amerika'nın ihracat açısından öncelik verdiği ülkeler arasında yer aldığını bildiren Fay, şunları söyledi.

"Son 10 yıllık süreçte ülkelerimiz arasındaki ticaret son derece ivme kazandı. Özellikle 3 yıldır neredeyse üç katına ulaşmış durumda. 2013 yılında biraz durağan bir seyir izlemiş olsa da Amerika'ya Türk ihracatının artışta olduğunu görüyoruz. Son dönemde Türkiye'nin, Amerika'daki yatırımları da yükselme göstermiş. Şu anda doğrudan yatırım rakamlarına baktığımızda; Amerika'nın Türkiye'de olan yatırımı 8 milyar dolar civarında, Türkiye'nin Amerika'ya yatırımı ise 1 milyar dolar civarında seyrediyor. Türk-Amerikan ticaret ve yatırım ilişkilerinin büyümekte olduğunu ve daha derinleştiğini, güçlendiğini görüyoruz."

Şu anda Türkiye'de Amerikalı bin 200 şirketin faaliyet gösterdiğini, bu firmaların ağırlıklı olarak Batı ve Kuzey bölgelerinde yoğunlaştığını bildiren Fay, "Ticaret Ofisi olarak amaçlarımızdan birisi firmaların, içinde bulunduğumuz bölgede de faaliyet göstermelerine yardımcı olmak. Ofisimiz bu amaçla faaliyet gösterdiğimiz Ankara, İstanbul ve İzmir dışında 5 şehir belirledi, Gaziantep'te şu an içinde bulunduğumuz bölgenin temsilcisi durumunda. Bu bölgeye de yatırım çekmek amacıyla bölgesel programlar yürütmekteyiz" sözlerine yer verdi.

Amerika'daki Türk yatırımlarını da artırmak istediklerini belirten Fay, "Karşılıklı ticaretin faydalı olacağına inanıyoruz. Sadece ihracat bakımından değil diğer konularda da size kapımız açık" diye konuştu.

ABD PAZARINDA KALICI OLMANIN VE İHRACAT YAPMANIN YOLU

Ekonomi Bakanlığı İhracatı Geliştirme Uzmanı Zeynep Taştepe Bilgi de ABD'ye ihracatta nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini ve bakanlığın desteklerini anlattı.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'nin bütün sektörlerde büyük potansiyeli olduğunu ve 2013 yılı ithalatının 2,3 trilyon dolara ulaştığını belirten Bilgi, Çin, Kanada ve Meksika'nın en büyük tedarikçileri olduğunu, Türkiye'nin ise ABD pazarından yüzde 1'den az pay aldığını kaydetti.

Diğer ülkelerden farklı yapısı olan ABD'ye bir bütün pazar olarak değil hedef eyaletler bazında çalışılması gerektiğinin altını çizen Bilgi, Türkiye-ABD dış ticaretinde aleyhimize bir durum söz konusu olduğunu anımsatırken, "İhracatımız 5,6 milyar dolar, ithalatımız ise 12 milyar dolar seviyesinde. Bu durumu tam tersine çevirmek, dış ticaret açığını kapatmak siz değerli ihracatçılarımız sayesinde olacaktır" dedi.

Ekonomi Bakanlığı çalışmalarında "New York, Kaliforniya, Teksas, Illinois, Florida ve Georgia"yı hedef eyaletler olarak belirlediğini bildiren Bilgi, işadamlarına şu tavsiyede bulundu:

"ABD pazarı çok büyük ve çekici bir pazar, ancak kolay bir pazar değil. Bu pazarda kalıcı olmak ve sürdürülebilir ihracat yapmak istiyorsanız, ABD'de fiziken bulunmanız önemli. Depo, ofis, showroom açın. Bu konuda bakanlığımızın da yurt dışı destekleri var. ABD pazarına uzun vadeli bir bakış açısı ile yaklaşılmalı ve sabırlı olunmalı."

ABD Büyükelçiliği Ekonomi Uzmanı Brandon Wilson, ABD İkinci Konsolosu James Michael Saxton, Ticaret Ataşesi Yardımcıları Özge Çırıka Ekşi ve Perim Akgüner'in de yer aldığı toplantının sonunda, firmalarla ikili görüşmeler gerçekleştirildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel ABD ile Ticari Ortaklık ve İşbirlikleri Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement