Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin ABD Kongresi'ndeki inceleme süresi sona erdi - Son Dakika
Güncel

Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin ABD Kongresi'ndeki inceleme süresi sona erdi

Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin ABD Kongresindeki inceleme süresi doldu. 15 günlük inceleme süresinde savaş uçaklarının ve modernizasyon kitlerinin satış sürecine yalnızca Kentucky Senatörü Rand Paul'den itiraz geldi. ABD Ankara Büyükelçisi Jeffrey Flake ise "Bu F-16 satışını iki partili olarak onayladığı için ABD Kongresi'ne teşekkür ederiz. Bu bizim güvenliğimiz ve müttefiklerimizin güvenliği açısından iyi bir adım." dedi.

11.02.2024 09:33  Güncelleme: 20:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD yönetiminin 26 Ocak'ta Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin Kongreye gönderdiği resmi bildirimin ardından yasal olarak belirlenen 15 günlük inceleme süreci, satışı durduracak engelleme olmadan tamamlandı.

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin önemli aşama dün itibarıyla tamamlandı ve Kongre'deki inceleme ve itiraz süreci aşıldı.

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışında onay çıktı

15 GÜNLÜK İNCELEME SÜRECİNDE YALNIZCA 1 İTİRAZ GELDİ

ABD Dışişleri Bakanlığının 26 Ocak'ta Kongreye gönderdiği resmi bildirimin ardından başlayan 15 günlük inceleme ve itiraz sürecinde sadece Kentucky Senatörü Rand Paul'ün Senatoya sunduğu itiraz gündeme geldi. Paul'ün sunduğu tasarı Senato Dış İlişkiler Komitesine havale edilirken, burada tasarıya ilişkin herhangi bir işlem yapılmadı.

F-16 SATIŞA ENGEL KALMADI

Böylece ABD yönetiminin resmi bildiriminin ardından Kongredeki 15 günlük süre dün gece ABD saatiyle sona erdi ve ABD Silah İhracat Kontrol Yasası (AECA) uyarınca satışa ilişkin sürecin ilgili kurumlar arasında başlamasının önünde engel kalmadı. Söz konusu süre, AECA yasasına göre, NATO üyesi ülkeler için 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler içinse 30 gün olarak belirtiliyor.

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışında onay çıktı

"ABD KONGRESİ'NE TEŞEKKÜR EDERİZ"

ABD Ankara Büyükelçisi Jeffrey Flake ise "Bu F-16 satışını iki partili olarak onayladığı için ABD Kongresi'ne teşekkür ederiz. Bu bizim güvenliğimiz ve müttefiklerimizin güvenliği açısından iyi bir adım." ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Yabancı ülkelere silah satışı konusunda Senato Dış İlişkiler Komitesi ile Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin değerlendirme ve varsa itiraz hakkı bulunuyor. Hem Senato hem de Temsilciler Meclisinin dış ilişkiler komiteleri, 26 Ocak'ta bildirimin yapıldığı gün yaptıkları açıklamalarla Türkiye'ye F-16 satışına onay verdiklerini duyurmuştu.

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışında onay çıktı

Türkiye, ABD'den 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve envanterindeki 79 uçak için ise modernizasyon kiti talep etmişti. Geçen yıl bazı Kongre üyelerinin F-16'ların satılmasını şarta bağlayan ek maddeleri ABD Savunma Bakanlığı Bütçe tasarısından çıkarılmıştı.

Türkiye\'ye F-16 satışına ilişkin ABD Kongresi\'ndeki inceleme süresi sona erdi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin ABD Kongresi'ndeki inceleme süresi sona erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • İlker Güner: Umarım gerekli modernizasyon kısa sürede yapılır, hayırlısı olsun. Da! Bizim parasini ödediğimiz birde F35 vardı sanki? 15 3 Yanıtla
  • Alican Atmaca: F 35 lere verilen paradan düşülecek 5 5 Yanıtla
  • Özcan Kuvan: F 16 lar artık teneke tek jet motorlu hurda bunlar artık bu tenekelere bir sürü para vereceğimize o paraları kendi uçağımıza ayırsakta biran önce kendi uçağımızı uçursak daha iyi değilmi? 4 2 Yanıtla

Advertisement