GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
El Sanatları Merkezinden görüntü
Kursiyerlerden görüntü
Kurs öğreticisi İranlı heykeltıraş Pouneh Jabbari'nin konuşması
Iraklı kursiyer Esmahan Selman'ın konuşması
Düzce Halk Eğitim Müdürü İlhan Çetin'in konuşması
Detaylar Acılarını motiflere işliyorlar
Düzce'de sığınmacı 25 kadın, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce açılan el sanatları ve nakış kursunda ürettikleriyle bir yandan geçmişte yaşadıkları sıkıntıları unutmaya çalışıyor, diğer yandan ürünleri satarak aile ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor
Düzce'de İran, Irak, Afganistan ve Suriyeli sığınmacı 25 kadın, Halk Eğitim Merkezi Müdürülüğü tarafından açılan el sanatları ve nakış kursunda ürettiklerini satarak aile ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor.
Kurs öğreticisi İranlı heykeltıraş Pouneh Jabbari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2,5 sene önce İran'dan Türkiye'ye geldiğini, eşi ve iki çocuğuyla Düzce'de yaşadığını söyledi.
Kentteki sığınmacı sayısının arttığını ve kendilerinin de kurs açarak bir arada olmalarını sağlamak istediklerini anlatan Jabbari, şöyle konuştu: "Açtığımız bu kursta ilimizde sığınmacı olarak yaşayan İran, Irak, Afganistan ve Suriyeli kadınlara eğitim veriyor, onların mutlu olmaları için uğraşıyorum. Türkiye'nin onları koruduğunu hissetsinler. El sanatları kursumuzda 25 kişi var. Kursiyerlerimizin hepsinin çeşitli sıkıntıları var, maddi, manevi sıkıntı içerisindeler. Biz de bir nebze olsun psikolojilerine destek olmak için uğraşıyoruz. Burada Türk el sanatı motifleri üzerine çalışıyoruz. Kurdele kesim işlemleri ile yastık örtüsü, masa örtüsü, motiflerle kendilerine çeşitli hediyelik eşya yapabiliyorlar. Kendilerine tahsis edilecek bir yerde satış yaparak geçimlerini sağlayabilirler. Kursiyerlerimizin arasında eşini, çocuğunu kaybetmiş olanlar var."
Iraklı kursiyer Esmahan Selman ise eşi ve kızıyla savaştan kaçarak Türkiye'ye geldiklerini ifade etti. Maddi durumlarının iyi olmadığını ve Türkçe bilmedikleri için çalışmakta da güçlük çektiklerini kaydeden Selman, "Irak'taki savaştan çıkıp geldik ve burada yaşam savaşı veriyoruz ama çok şükür rahatız, dışarı sokağa çıktığımızda korkmuyoruz. Akşamları rahat rahat uyuyabiliyoruz, hayatımızdan memnunuz" dedi.
"Onlara bir nevi terapi uyguluyoruz"
Düzce Halk Eğitim Müdürü İlhan Çetin, kursa ilgi gösteren sığınmacılara yalnız olmadıklarını hissettirmeyi amaçladıklarını söyledi. Sığınmacıların kurs sayesinde ekonomilerine de katkı sağlayabileceklerini aktaran Çetin, "Sığınmacılar evde yalnız kalmamış, bir şeyler yapabileceklerini de göstermiş oluyorlar. Burada onlara bir nevi terapi uyguluyoruz. El işinin yanında onlara kuaförlük, aşçılık, İngilizce, Arapça kursları da veriyoruz" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Acılarını Motiflere İşliyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?