Afganistan, Nevruz kutlamalarına hazırlanıyor - MEZAR-İ - Son Dakika
Güncel

Afganistan, Nevruz kutlamalarına hazırlanıyor - MEZAR-İ

Afganistan, Nevruz kutlamalarına hazırlanıyor - MEZAR-İ

Sayed Khodaberdi Sadat - Her gün terör olaylarının yaşandığı, patlama ve ölüm haberlerinin geldiği Afganistan, Gül-i Surh Festivali (Kırmızı Gül Bayramı) adı verilen Türk dünyasının ortak bayramı Nevruz etkinliklerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

19.03.2014 12:40

Sayed Khodaberdi Sadat - Her gün terör olaylarının yaşandığı, patlama ve ölüm haberlerinin geldiği Afganistan, Gül-i Surh Festivali (Kırmızı Gül Bayramı) adı verilen Türk dünyasının ortak bayramı Nevruz etkinliklerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Nevruz'a çok büyük önem verilen Afganistan'da 21 Mart günü resmi bayram olarak kutlanıyor. 21 Mart günü Afgan halkı, Nevruz'u özel görkemli şenliklerle karşılıyor. Nevruz Bayramı törenlerine, Türkiye başta olmak üzere İran, Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi birçok ülkeden üst düzey yetkilinin katılması bekleniyor.

Nevruz kutlamalarının Afganistan'daki merkezi Mezar-ı Şerif kenti olarak biliniyor. Mezar-ı Şerif belediyesi yetkilileri, kentte olduğuna inanılan Hz. Ali'nin türbesi önünde başlayan kutlamalara, yurt içinden ve yurt dışından yüzbinlerce kişinin katılmasını bekliyor. Belediye, kutlamalar süresince şehrin güzel görünmesi için tüm caddeleri rengarenk ışıklandırdı. Türbenin etrafındaki yenileme ve şehrin temizleme çalışmaları da devam ediyor.

Mezar-ı Şerif'te her yıl düzenlenen Nevruz Bayramı, Gül-i Surh Festivali (Kırmızı Gül Bayramı) olarak adlandırılıyor. Bu bayram, sadece Mezar-ı Şerif şehrinde ve 21 Mart'tan sonraki ilk 40 gün boyunca kutlanan eski bir gelenek. İnsanlar, ülkenin birçok yerinden bu bayrama katılmak için Mezar-ı Şerif'e geliyor. Kırmızı Gül Bayramı, Jahenda Bala denilen özel bir dini törenle birlikte kutlanıyor.

Buradaki özel tören, Hz. Ali'nin türbesinin yakınındaki Mavi Cami'nin önünde yapılıyor. İşitme, konuşma ve görme engelliler ile ruhsal rahatsızlıkları olanların, Nevruz günü türbeye girip 40 gün kalmaları durumunda iyileşeceklerine inanılıyor.

- Mezar-i Şerif turistlerin akınına uğruyor -

Törene az bir zaman kala Mezar-i Şerif kenti yerli ve yabancı turistlerle dolup taşıyor. Kutlamalara yurt içi ve yurt dışından gösterilen ilgi nedeniyle çoğu otellerin yüzde 100 doluluk oranına ulaştığı, tören günü için yer kalmadığı belirtildi. Yüzlerce kilometre uzakta İran sınırında bulunan Herat ilinden tören için Mezar-i Şerif'e gelen Navid Ahmad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır bu törene katılmayı arzu ettiğini, sonunda bu sene gelebildiğini söyledi.

Bu bayramın Afgan halkı için çok önemli olduğunu vurgulayan Ahmad, ''Biz Nevruz'un birinci gününü aynı zamanda yeni yıl olarak da kutluyoruz. Böylece çifte bayram yaşıyoruz'' dedi. Ahmad, Afganistan'da Nevruz hazırlığının haftalar öncesinden başlandığını, adeta bir bayram havası yaşatıldığını aktardı.

Turistlerin yanı sıra yerli ve yabancı sanatçılar tarafından kentin çeşitli bölgelerinde konserler verilirken, eğlence mekanları da dolup taşıyor.

- "Güvenlik önlemleri artırıldı" -

Nevruz kutlamalarının huzur içinde geçmesi için güvenlik önlemleri de artırıldı. Belh Valisi Ata Muhammad Nur, polis kontrol noktalarının çoğaltıldığını kaydetti. Nur, Mezar-ı Şerif'e gelecek misafirlerin rahatça etkinlikleri izleyebilmesi için güvenlik güçlerinin gece gündüz çalıştığını vurguladı. Nur, Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) askerlerinin her yıl olduğu gibi bu sene de tören sırasınca havada güvenlik desteği vereceğini duyurdu.

Bağlan İl Sağlık Müdürü Abdulhalim Gefari de sağlıkla ilgili tedbirleri aldıklarını söyledi. Gefari, Mezar-i Şerif'e giden yollarda ambulansların hazır bulundurulacağını, olası kaza veya hastalık durumlarında müdahale edeceklerini duyurdu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afganistan, Nevruz kutlamalarına hazırlanıyor - MEZAR-İ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement