Afganlı Ezmeray, Kızını Kurtarmak İçin İzmir'e Kaçtı - Son Dakika
Son Dakika Logo

Afganlı Ezmeray, Kızını Kurtarmak İçin İzmir'e Kaçtı

Afganlı Ezmeray, Kızını Kurtarmak İçin İzmir\'e Kaçtı
19.10.2012 12:09  Güncelleme: 12:20

Taliban'ın uyguladığı baskılar yüzünden ülkesinden kaçan Ezmeray Samadi, eşi Sehar Samadi ve kızları Sadef ile geldiği İzmir'de yaşamını sürdürmeye çalışıyor.

Afganistan'ın Herat kentinde yaşarken Taliban'ın uyguladığı baskılar yüzünden ülkesinden kaçan 30 yaşındaki Ezmeray Samadi, 20 yaşındaki eşi Sehar Samadi ve kızları 2.5 yaşındaki Sadef ile geldiği İzmir'e sefalet içinde yaşamını sürdürmeye çalışıyor.

Afganistan'da Taliban'ın okula giden kız çocukları için uyguladığı şiddet ve cezalar yüzünden, kızı olan birçok aile, fırsat bulduğunda bu ülkeden kaçıyor. Bunun son örneklerinden biri de kızı Sadef'i okutmak için eşi Sehar ile 2.5 ay önce İzmir'e gelip yerleşen Ezmeray Samadi oldu. Afganistan'da okula gönderilen çocukların yüzüne Taliban militanları tarafından kezzap attırıldığını ve yemeklerine zehir konulup öldürüldüğüne tanık olduğunu, onların anlayışında kız çocuğuna yer olmadığını belirten Ezmeray Samadi, "Afganistan'da Birleşmiş Milletler güçlerine çevirmenlik yapıyordum. Fakat Şii bir eşle evlendiğim için Taliban'dan uyarı aldım, ayağımdan kurşunlandım. Diğer yandan da 2.5 yaşındaki kızımı okutmak istiyorum. Bu Afganistan'da mümkün değil. Çocuğuma da zarar verebilirler düşüncesiyle bu ülkeyi terk ederek Türkiye'ye geldim. Geri dönersem beni öldüreceklerini biliyorum" dedi.

ZOR KOŞULLARDA YAŞIYOR

Taliban korkusunu hala üzerlerinden atamadıklarını belirten Samadi, "Şu anda İzmir'de zor koşullarda bana yapılan erzak yardımı ile karnımızı zar zor doyurabiliyoruz. Evde sıcak su olmadığı için yıkanamıyoruz. Kaldığımız evde doğru dürüst eşya bile yok. Bu kışı nasıl geçireceğimizi, neyle ısınacağımızı kara kara düşünüyoruz. Afganistan'dan İzmir'e geldiğimde en son cebimde 20 TL para vardı. Gıda, giyim ve eşya ihtiyacımız var. İnsanlar nereye kadar bize yardım eder bilemiyorum. Şu anda karnımızı bile zor doyuruyoruz" diye konuştu.

Kızının kreşe gitmesini, okumasını çok istediğini dile getiren Samadi, "Ülkemde kadına verilen değeri gördükçe eğitimin ne kadar önemli olduğu anladım. Afganistan'da nüfusun yüzde 60'ı okuma yazma bilmiyor. Zaten birçok kişi Pakistan, İran ve Hindistan'da çalışmak için kaçıyor. Afganistan'da Taliban'ın en güçlü olduğu Herat şehrinde yaşıyordum. Bu şehir güvenli değil. Sünni-Şii çatışmaları da var. Taliban gelip beni İzmir'de bulur diye adresimi kimseye vermiyorum. İzmir'de eşimin elini tutup yürüyebiliyorum. Fakat Afganistan'da sokakta eşinizin elini tutmanız mümkün değil" dedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Afganlı Ezmeray, Kızını Kurtarmak İçin İzmir'e Kaçtı - Son Dakika


Advertisement