Afyonkarahisar Bakan Eroğlu: Tıbbi Bitkilerin 107 Milyar Dolarlık Ticari Potansiyeli Var - Son Dakika
Güncel

Afyonkarahisar Bakan Eroğlu: Tıbbi Bitkilerin 107 Milyar Dolarlık Ticari Potansiyeli Var

Afyonkarahisar Bakan Eroğlu: Tıbbi Bitkilerin 107 Milyar Dolarlık Ticari Potansiyeli Var

Bakan Eroğlu: Tıbbi bitkilerin 107 milyar dolarlık ticari potansiyeli varORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'deki tıbbi ve aromatik bitkilere ilişkin, "100 yıldır bu topraklarda böyle bir şey bekliyor.

12.03.2016 16:11

Bakan Eroğlu: Tıbbi bitkilerin 107 milyar dolarlık ticari potansiyeli var

ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'deki tıbbi ve aromatik bitkilere ilişkin, "100 yıldır bu topraklarda böyle bir şey bekliyor. Burada 107 milyar dolarlık ticari potansiyel var" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ve Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin (AKÜ) 2'nci Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı, Korel Termal Otel'de yapıldı. Çalıştayda konuşan Bakan Veysel Eroğlu, ağaçlandırma faaliyetleri kapsamında bugüne kadar 3.5 milyar fidanın toprakla buluşturulduğunu söyledi. Bakan Eroğlu, "Ama bazıları hesap yaparken maalesef kilometrekareyi metrekareye çevirirken hata yapmışlar. 'Türkiye'ye bu kadar fidan sığmaz' şeklinde bazı demeçler veriyorlar. 3.5 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Ama biz Allah'a şükür fidan üretiminde büyük mesafe kat ettik. Şu anda her yıl 333 milyon fidan üretiyoruz" dedi.

'ORMAN SERVETİMİZ ARTTI'

Türkiye'nin orman varlığının arttığını vurgulayan Bakan Eroğlu, "Ormanlarımızı gerçekten koruyoruz. Dünyada orman varlığı azalıyor. Bizde orman varlığı hem alan olarak hem de odun serveti olarak artıyor. Orman varlığı son 13 yılda 1.5 milyon hektar yani 15 milyon dekar arttı. Bu rakamlar kayıtlarla sabit. Tapusu var artık. Daha önce ormanın tapusu yoktu şimdi var. Odun serveti biz devraldığımızda 1.2 milyar metreküpken şimdi 1.6 milyar metreküpe yükseldi" diye konuştu.

'DENİZE AKAN TOPRAĞI 168 MİLYON TONA İNDİRDİK'

Erozyona karşı yoğun mücadele verildiğini kaydeden Bakan Eroğlu, geçmişte yılda 500 milyon ton toprağın denize aktığını, yürütülen çalışmalarla yok olan toprak miktarının 167- 168 milyon tona kadar indiğini açıkladı. Tıbbi ve aromatik bitkiler alanında Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın faaliyet göstermesine bazı bakanlıkların tutucu yaklaştığına dikkati çeken Bakan Eroğlu, şöyle dedi: "Tıbbi aromatik bitkiler konusunu biz bakanlık olarak üzerimize alalım dedik. Bazı bakanlıklar, 'sizin ne işiniz var' diye düşünüyor. Maalesef Türkiye'de böyle kurumsal tutuculuk var. Bu hoş bir şey değil. Her birimiz bu masanın bir ucundan tutalım. Böyle kurumsal tutuculuk olamaz. Yapsaydınız o zaman. 100 yıldır bu topraklarda böyle bir şey bekliyor. Burada 107 milyar dolarlık ticari potansiyel var. Bizim yaptığımız ihracat ise çok az bir miktar. Bu Türkiye için çok ayıptır. Biyolojik çeşitliliği bizden az olan bazı ülkeler, çeşitliliği 10'da birimiz kadar olan ülkeler, bizden 50 kat, 100 kat ihracat yapıyor. Hatta bize ihracat yapıyor. Biz bunu değerlendiremeyeceğiz. Bu Türkiye'nin ayıbıdır. Bu bizim ayıbımızdır. Biz şimdi el ele verdik. Üniversitelerimiz, Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bütün kurum ve kuruluşlar el ele vererek bu meselenin üzerine eğileceğiz. Türkiye'yi inşallah 2023 yılında 5 milyar dolarlık bir ihracat yapacak potansiyele ulaştırmak benim hedefim. Bu mümkün. Hayal değil."

'SUİSTİMAL ALANI HALİNE GELMEMELİ'

Toplantıya katılması beklenen Sare Davutoğlu ise Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Van'a gittiği için toplantıya video ile katıldı. Videolu mesajında Anadolu'nun kıtaların sahip olabileceği zenginlikte bir flora çeşitliliğine sahip olduğunu hatırlatan Sare Davutoğlu, bitki çeşitlerinin sadece katma değerleri az olan ilaç hammaddesi olarak değil, direkt ilaç olarak da tüm dünyaya ihraç edilebileceğini vurguladı. Pitoterapi ve etnobotanik gibi bilimsel alanların sadece eczacılık alanlarında değil tıp fakültelerinde de ders olarak okutulmasını umut ettiğini söyleyen Sare Davutoğlu, bitkilerle tedavinin bir suistimal alanı haline gelmesine izin verilmemesi gerektiğine de değindi.

Açılış toplantısının sonundan Bakan Veysel Eroğlu, oturum başkanlarına plaket takdim etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Afyonkarahisar Bakan Eroğlu: Tıbbi Bitkilerin 107 Milyar Dolarlık Ticari Potansiyeli Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement