ANAYASA Komisyonu Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, önerilen başkanlık sisteminin Türkiye'nin üniter yapısını koruyacağını söyledi. Şentop, "Amerika'dan farklı olarak Türkiye'ye mahsus, siyasi tarihine mahsus değişiklikler olacak. En önemlisi üniter yapı korunmalı, bu bir zarurettir biliyorsunuz" dedi.
Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, Trakya Üniversitesi'nin akademik yıl açılışına katılmak üzere Edirne'ye geldi. Edirne Valisi Günay Özdemir ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu tarafından karşılanan Şentop, program öncesinde gazetecilerin 'başkanlık' sistemine ilişkin sorularını yanıtladı.
AK Parti olarak tam başkanlık sisteminden yana olduklarını ifade eden Şentop, Türkiye'nin üniter yapısının da korunacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu 2003 yılından bu yana başkanlık sistemini savunduğunu kaydeden Şentop, "Cumhurbaşkanımız 9 Mart 2003'te Siirt'ten milletvekili seçiliyor, 14 Mart 20003'te Başbakan oluoyr, 20 Nisan 2003'te televizyon programında kendine sorulduğunda hükümet sisteminde parlamenter sistemi yerine yarı başkanlık veya başkanlık sistemi daha doğru olur diyor. 'sizce hangisi?' diye sorulduğunda başkanlık sistemi diyor. Sayın Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı seçilmişten sonra dile getirmiş değil, o zaman parlamento seçiyor cumhurbaşkanını daha. O tarihte de AK Parti olarak da ideal olan başkanlık sistemi diyoruz. Dolayısıyla AK Parti için doğru olan bu önemli olan meclisten geçip, referanduma sunulması. Türk tipi şöyle, Amerika'dan farklı olarak Türkiye'ye mahsus, siyasi tarihine mahsus değişiklikler olacak. En önemlisi üniter yapı korunmalı, bu bir zarurettir. Biliyorsunuz, Amerika'da federasyondur. Bu mümkün değil" dedi. Önerdikleri başkanlık sisteminde yine iki turlu seçim olacağını anlatan Şentop, şöyle dedi:
"Önerdiğimiz üniter başkanlık sistemi önerisi. Çift meclis meselesi var Amerika'da, bizim önerimiz tek meclis. Amerika'da iki turlu seçim olur, bizde Türkiye'de yerleşik olan seçim sistemi üzerinden tek dereceli iki turlu yapılacak. Mümkün olduğunca hızlı olmasını tercih ederiz. Sivil anayasa konusunda da bizim hazırlığımız mevcut, diğer partilerin yaklaşımlarıyla ilgili sorun yaşadık. 24. Dönemde uzlaşma komisyonu, 26. Dönemde mutabakat komisyonu daha sonra 3 parti olarak yedi maddede üzerinde anlaşma olmuştu bunları değerlendireceğiz bu süreçte. AK Partinin meclisteki oyu 316'dır anayasa değişikliğinde referanduma gitmek için 330 oy gerekir. Bizim diğer partilerin milletvekillerinden desteğine ihtiyacımız var. Yapacağımız çalışmalarda bunu gözeterek, destek alacağımıza da inanıyoruz."
Şentop, hükümet olarak gündemlerinde erken seçim olmadığını da sözlerine ekledi. Şentop gazetecilere yaptığı açıklamaların ardından Balkan Yerleşkesi Konferans Salonu'ndaki Trakya Üniversitesi akademik yıl açılış programına geçti. - Edirne
Son Dakika › Güncel › Ak Partili Şentop: Başkanlık Sistemi Üniter Yapıyı Koruyacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?