Aliağa Chp'de Turgut Oğuz'a Ruhsat Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Aliağa Chp'de Turgut Oğuz'a Ruhsat Tepkisi

Aliağa Chp\'de Turgut Oğuz\'a Ruhsat Tepkisi

Aliağa'da bir Demir Çelik Fabrikasınca kurulmak istenen İthal Kömüre dayalı Termik Santralı inşaatı için yapı ruhsatı vermesi Aliağa'da tepkilere yol açtı.

05.01.2012 19:59  Güncelleme: 20:00

Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz'un, termik santrale yılın son günü izin verdiğinin ortaya çıkması sonrası CHP İlçe binasında Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclis Üyeleri, Kent Konseyleri Birliği ve Partililerle birlikte bir basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamaya çok sayıda basın mensubuyla birlikte Bakırçay Belediyeler Birliği Başkanı Osman Özgüven'de katıldı.

Aliağa CHP İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan'ın yaptığı ortak basın açıklamasında; "Aliağa Belediye Başkanlığı'nca Aliağa'da bir Demir Çelik Fabrikasınca kurulmak istenen İthal Kömüre dayalı Termik Santralı inşaatı için yapı ruhsatı verildiğini üzülerek öğrendik.

Bizler Cumhuriyet Halk Partisi Aliağa İlçe Örgütü, Belediye Meclis Üyeleri ve İl Genel Meclis üyeleri olarak bu kararın arkasında değiliz. Kararın alınmasında hiçbir şekilde dâhilimiz olmadığı gibi, bu kararın iptali için gerek hukuksal, gerekse sivil mücadelenin öncüsü olacağımızı tüm kamuoyuna duyururuz" denildi.

Ruhsat iptal davası açılacak

Nefes alma hakkının hiçbir sermayeye kurban edilemeyeceğinin ifade edildiği açıklamada Oğuzhan; "Bütün çevresel ve insani gerekçeler göz ardı edilmiş olsa bile teknik açıdan verilen ruhsatın hiçbir gerekçe ile doğru ve hukuki olmadığına inanıyor ve bu konuda ruhsat iptali için dava açacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz" dedi.

Özgüven; 'Derhal o ruhsatı iptal edin'

Toplantıya katılan Bakırçay Belediyeler Birliği Başkanı ve Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, karar sürecinde Aliağa Belediye Meclisi'nin yok sayıldığına dikkat çekti. Ruhsatın büyük ihtimalle iptal edileceğini ifade eden Özgüven, Aliağa Belediye Başkanı ile karşı karşıya gelinmemesi gerektiğini ve verilecek mücadelenin yanında olduğunu söyledi.

Özgüven; "20 yıldır Termik Santrallere karşı verdiğimiz onca mücadele sonrası yapılan bu davranışı çok talihsiz olarak buluyorum. Bakırçay Belediyeler Birliği Başkanı olarak buradan belediye başkanımıza sesleniyorum. 'Derhal o ruhsatı iptal edin' Belediye Meclis Üyelerimizin bildirisi çok açık. Bunu net olarak söylüyorlar. Belediye Başkanından başka hiçbir meclis üyesi Termik Santralin yapımı için ruhsat verilmesini istememiş.

Belediye Meclis Üyeleri yok sayılmış. Belediye acilen bu konuyu tekrar gözden geçirmelidir. Ruhsat iptal edilir. 1 bölü 100 binlik planlar şu anda mahkemede iptal edilmiş vaziyette. Genel olarak zaten şu anda ruhsatı veremez. Ben belediye başkanıyım, ben belediyede imar müdürü olsam veremem. Sorumlu tutarım kendimi" dedi. Özgüven; " Zor bir dönemden geçiyoruz. Belediye Meclis Üyelerimizle, CHP İlçe Başkanımızın Belediye Başkanı ile karşı karşıya gelmesini asla istemiyorum. Biz CHP'liler olarak, CHP Belediyesi döneminde ruhsat verildi denmesini de istemiyoruz.

Bunu çok net olarak belirtiyorum ve açık yüreklilikle söylemek durumundayız. Belediye Başkanı kim olursa olsun. Yani ruhsatı veren farklı bir belediye başkanı da olabilirdi. Biz geçmişte bu mücadeleyi verdik. Halka rağmen bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Basın açıklamasını yapan arkadaşlarda bu konunun karşısında olacağız diyorlar. Ben de bu mücadeleyi veren arkadaşlarla mücadele etmeye her zaman hazırım" dedi.

"İkinci başlık"

ATO'da YAPILAN TOPLANTIDA İMZAYA KARŞI DİRENİŞ KARARI ÇIKTI

Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz'un, Aliağa'da bir Demir Çelik Fabrikasınca kurulmak istenen İthal Kömüre dayalı Termik Santralı inşaatı için yapı ruhsatı vermesi Aliağa Ticaret Odasında yapılan toplantıda da tartışıldı.

Bakırçay Belediyeler Birliği, Kent Konseyleri Birliği ve CHP İlçe Teşkilatının birlikte düzenledikleri toplantıya 23.Dönem CHP İzmir eski Milletvekili Kemal Anadol, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Şakran Belediye Başkanı İbrahim Ethem Yorulmaz, İzmir Kent Konseyi Birliği Başkanları, Aliağa il Genel Meclisi Üyeleri, Aliağa Belediye Meclis Üyeleri, Yazar Hüseyin Yurttaş, FOÇEP, EGEÇEP, Aliağa Atatürkçü Düşünce Başkanı Nazan Keskin, bazı Sivil Toplum Kuruluşları, çevreciler ve vatandaşlar katıldı.

Bakırçay Belediyeler Birliği Başkanı Osman Özgüven, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, İzmir Kent Konseyleri Birliği Dönem Sözcüsü Yakup Öztürk ve CHP İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan'ın birlikte yürüttükleri toplantıda İthal Kömüre dayalı Termik Santralı inşaatı için yapı ruhsatı vermesine tepkiler büyüyerek arttı.

Özgüven; "halkın önüne kimsenin geçemeyeceğini haykıracağız"

Osman Özgüven; "İnsanlarımız, çocuklarımız insanca yaşamak istiyor. Ancak Dünyanın hiçbir yerinde kullanılmayan kömüre dayalı termik santral bu bölgede yapılmak isteniyor. Bu sadece Aliağa'yı değil, tüm Bakırçay'ı ve İzmir'i de kirletecek. Korkunç bir kirlilik yaratacak. Hepimiz bunun bilincindeyiz. Belediye başkanımız böyle bir kararı verirken hiçbir belediye meclis üyesine danışmamıştır. Belediye Başkanımıza buradan bir çağrı yapıyorum. Bu ruhsat derhal iptal edilmelidir.

Çünkü sadece belediye meclis üyelerimiz değil bizler, ilçe başkanları, meslek odalarımız, çevreci arkadaşlarımız hiçe sayılmıştır. Zan altında kalmıştır. Bize bundan sonra kim inanacak" dedi. Özgüven daha önce olduğu gibi bugünde bu santrallerin karşısında olacaklarını vurgulayarak; "Termik santrallere karşı olduğumuzu, bunu yaptırmayacağımızı, yasalara rağmen de halkın önüne kimsenin geçemeyeceğini haykıracağız" dedi.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise bu sorun yalnızca Aliağa'nın değil tüm bölgenin sorunu olduğunu ifade ederek; "Şüphesiz ki yarınlarımızı etkileyecek bir sorundur. Hep birlikte önlem alınmalıdır" dedi. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise konuşmasında kararı çok talihsiz olarak nitelendirdi. "süratli bir şekilde durdurulmalıdır" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Aliağa Chp'de Turgut Oğuz'a Ruhsat Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement