Almanya'da Genel Seçimlere Doğru - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Genel Seçimlere Doğru

Endax inisiyatifi tarafından yapılan araştırma sonuçları kamuoyuna tanıtıldı Türk seçmenin tercihi SPD ve Yeşiller Partisi

15.08.2013 17:20

Almanya'da 22 Eylül'de yapılacak genel seçimler yaklaşırken ülkede yaşayan Türkiye kökenli seçmenin sandıkta tercihini kimden yana koyacağı sorusunu partiler gibi kamuoyu da merak ediyor.

Endax inisiyatifi tarafından Türk seçmenin tercihini belirlemek üzere yapılan araştırma sonuçlarına göre, Almanya'daki Türkiye kökenli seçmenlerin ilk tercihleri yine Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi ancak bu partilerde kan kaybetmeye devam ediyor.

Başkent Berlin'deki Federal Basın Evi'nde kamuoyuna açıklanan araştırma sonucuna göre oyların önemli bir bölümü Angela Merkel'in genel başkanı olduğu Hristyan Demokrat Parti'ye (CDU) giderken göçmenlerin kurduğu Adalet ve Yenilik Partisi (BİG) ise protesto oylarını topluyor.

Basın toplantısına Futureorg Enstitüsü Başkanı sosyolog Kamuran Sezer, DTJ Almanca haber sitesi Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Bağ, Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz ve Typisch Deutsch e.V. derneğinden Sezen Tatlıcı katıldı.

Almanya'da yaşayan birinci kuşak Türkiye kökenliler bugüne kadar hep SPD'ye oy attıkları biliniyordu. Ancak Türkiye kökenli neslin değiştikçe oy verme eğiliminde farklılıklar göze çarpıyor.

Endax projesi kapsamında 570 Türk asıllı seçmen arasında 17 Temmuz ile 12 Ağustos tarihleri arasında yapılan araştırmaya göre, SPD ve Yeşiller Türkler arasında halen en fazla tercih edilen partiler konumunda. SPD'nin oy oranı yüzde 42,9, Yeşiller partisinin oy oranı ise yüzde 21,6. CDU'ya çıkan oy oranı yüzde 20,3, göçmen partisi denebilecek BİG'in (Adallet ve Yenilik Partisi)  yüzde 6,9 ve FDP'ninki ise yüzde 3,1. Sol Parti'nin oy oranı ise yüzde 1 olarak belirlendi.

2009 seçimlerinde ortaya çıkan oy oranı ile kıyaslandığında ise SPD'nin yüzde 7,3, Yeşiller partisinin ise yaklaşık yüzde 10 oranında (9,4) oy kaybettiği, CDU'nun ise yüzde 8,9, BİG Partisinin ise yüzde 4,7 oranında oy kazandığı görülüyor. İlk kez seçime katılacaklar arasında ise yüzde 45,6 ile SPD birinci parti, yüzde 21,1 ile CDU ikinci parti konumunda.

Sonuçları değerlendiren Kamuran Sezer, SPD'nin oy oranının Türkler arasında düşmesini, Sarrazin olayına ve partinin Müslüman göçmenlere yönelik söylemleri nedeniyle bu kişiyi partiden atma konusunda kararlı bir tavır ortaya koyamamasına bağladı. Sezer, Yeşiller partisi içinde Federal Meclis Milletvekili Memet Kılıç'ın erkek çocuklarının sünnet olmasına karşı tutumunun ve parti Başkanları Cem Özdemir ve Claudia Roth'un Türkiye'deki Gezi Parkı olaylarında aldığı tavrın Türk kökenli seçmenlerin önemli bir kesimi tarafından yadırgandığını söyledi.

Kamuran Sezer, BİG Partisi'ne giden oyları ise protesto oyları olarak nitelendirdi. Sezer, bu partinin mevcut partiler tarafından hayal kırıklığına uğratılan seçmeni kendi çatısı altında buluşturduğunu belirtti. CDU'nun oy artışının neye bağlandığı ve bu partinin hala Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkmasının nasıl değerlendirildiği yönündeki soruya cevap veren Sezer, bu partinin Türklere yönelik tavırlarında daha samimi ve inandırıcı bulunduğuna dikkati çekti.

DTJ sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Bağ ise Gezi olaylarına destek veren Alman politikacıların Kahire'deki olaylara ilgisiz kalmasının anlaşılmakta güçlük çekildiğine dikkati çekti.

Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz ise söz konusu araştırmanın sonuçlarının Türklerin artık Almanyalı olduğunu gösterdiğini söyledi. Bekri Yılmaz, Almanya'nın ekonomi, sağlık ve eğitim politikasının Türkler için önemli olduğunu belirterek, "Türk kökenli seçmenler oy verirken partilerin sadece kendileri ile ilgili tavırlarına bakmıyor, genel olarak ülkeyi ilgilendiren konulardaki tutumlarına da bakıyor. Bir işadamı için ekonomi politikası, vergi politikası gibi konular da önemli" diye konuştu.

. Araştırmanın tamamı ve nihai sonuçları 20 Ağustos'tan itibaren kamuoyunun ilgisine sunulacak.

Öte yandan yapılan başka bir ankete göre ülkede yaşayan 5 yabancıdan 1'inin herhangi bir partinin kendisini temsil etmediğine inandığını ortaya koydu.

Uyum için Alman Vakıfları Uzmanlar Konseyi (SVR) tarafından yapılan, Berlin ve Stuttgart kentlerinde bin 220 kişinin katıldığı ankette, yabancıların yaklaşık yüzde 42'sinin seçime katılmak istemediğini, yaklaşık yüzde 10'nun da sandığa gidip gitmeyeceğini henüz bilmediği belirtildi.

Sandığa gitmeme sebebi olarak yüzde 48,8 siyasete olan ilgisizliği gösterirken, yüzde 21 de hiçbir partinin kendisini temsil etmediği görüşünde.

Ankete göre AB üyesi olmayan ülkelerden gelen ilk kuşak yabancıların yüzde 26,8'inin Sosyal Demokrat Parti'yi (SPD), yüzde 20,3'ünün Yeşilleri ve yüzde 17,6'sının Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'ni (CDU) tercih edecekleri belirtilirken, Alman vatandaşlığına geçmiş AB ülkesi olmayan ülkelerden gelen göçmenlerin yüzde 28,3'ünün SPD'yi, 24,8'inin Yeşiller Partisi'ni, ve yüzde 14,9'unun da CDU'yu seçecekleri kaydedildi.

Uyum uzmanı Orkan Kösemen, prensip olarak bir göçmenin Alman gibi aynı tercihlere göre partiyi seçtiğini, ancak kendisini kökeninden veya dininden dolayı dışlanmış hisseden göçmenlerin ayrımcılığa karşı çıkan partilere oy verdiğini, bunların da sol görüşlü partiler olduğunu belirtti.

Özellikle Türkiye'den veya Kuzey Afrika'dan gelen göçmenlerin bu şekilde karar verdiklerini ifade eden Kösemen, gelecekte de göçmenlerin kökeninden dolayı dışlanmaya uğramamalarına dikkat edeceklerini ifade etti. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'da Genel Seçimlere Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement