Tarihçi yazar Cezmi Yurtsever, Amerika kıtasının keşif tarihinin Fatih Sultan Mehmet zamanına dayandığını iddia etti.
Adanalı tarihçi Cezmi Yurtsever, Amerika kıtasının keşfi ile ilgili açıklama ve tartışmalar devam ederken ünlü Türk denizcisi ve harita bilimcisi Piri Reis'in keşifler tarihi ile ilgili el yazması belgelerinin asıllarının bulunduğu Süleymaniye Kütüphanesi ve Paris Milli Kütüphanesi'ndeki kaynakları gözden geçirdi.
Yurtsever, Piri Reis'in, 1520'li yıllarda yazdığı "Kitabı Bahriye" kitabının 1930'lu yıllarda Ayasofya Medresesi'nden Fransa'ya kaçırılan ve halen Fransız Milli Kitaplığı arşivinde bulunan el yazması nüshasında da Afrika'dan 4 bin batıda bulunan ve o zamanlar adına Antilya denilen (şimdiki Amerika) kıtasının keşfediliş tarihini "Açıklayayım ehli tarih gör ne der, Ta sekiz yüz yetmiş idi o an" sözleriyle açıkladığını anlattı. Hicri 870 tarihinin karşılığı Miladi 1465 yılına karşılık geldiğini söyleyen Yurtsever, "Piri Reis, Afrika'dan batıya doğru açılan ve fırtınalara kapılarak 4 bin ötedeki Antilya (Amerika) kıtasına ulaşıldığından bahsetmektedir. Bu durumda Piri Reis'e göre Amerika kıtasının keşif tarihi Fatih Sultan Mehmet zamanında ve 1465 yılı içindedir" dedi.
Bilim dünyasının cevabını henüz veremediği en ilginç olayın ise Kristof Kolomb'un Amerika keşfi ile ilgili çizdiği haritaların batı dünyası arşivlerinde bulunmaması olduğunu öne süren Cezmi Yurtsever, şunları kaydetti:
"Kolomb'un çizdiği haritalar, Piri Reis'in kendi açıklamasına göre 'Bize geldi' sözleri ile açıklanıyor. Bu durumda Kolomb, neden haritalarını Piri Reis'e göndermiştir? En akla yakın cevap ise Kolomb'un, yol arkadaşı kılavuzlar Osmanlı ile bağlantılıydı. Kolomb, çizdiği haritaları onlar vasıtası ile Piri Reis'e gönderdi. Piri Reis ile Kristof arasındaki gizli ilişkiler günümüze kadar bir sır olarak kaldı. Bilim dünyası henüz bu olayın perde arkası gelişmelerini açıklayamadı." - ADANA
Son Dakika › Güncel › Amerika, Fatih Sultan Mehmet Zamanında Keşfedildi' İddiası - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?