Antalya Beymelek Dalyanı Canlıların Doğal Yaşam Alanı - Son Dakika
Güncel

Antalya Beymelek Dalyanı Canlıların Doğal Yaşam Alanı

Beymelek Dalyanı canlıların doğal yaşam alanıAntalya'nın Demre ilçesine bağlı Beymelek Mahallesi'ndeki Beymelek Dalyanı, çupra, levrek, kefal, mırmır, lahos (grida), yılan balığı olmak üzere 32 tür için doğal beslenme ve büyüme alanı görevi görüyor.

03.01.2019 11:25

Beymelek Dalyanı canlıların doğal yaşam alanı

Antalya'nın Demre ilçesine bağlı Beymelek Mahallesi'ndeki Beymelek Dalyanı, çupra, levrek, kefal, mırmır, lahos (grida), yılan balığı olmak üzere 32 tür için doğal beslenme ve büyüme alanı görevi görüyor.

Beymelek Dalyanı, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü tarafından koruyor ve işletiliyor. Beymelek Dalyanı toplam 355 hektar alanı kaplıyor. Bu toplam alanın 255 hektarı sulak alandan oluşuyor. Beymelek Dalyanı başta çupra, levrek, kefal, mırmır, lahos (grida), yılan balığı olmak üzere enstitü tarafından yapılan araştırmalarda toplam 32 tür balığın doğal yaşam alanı. Balıkların yanında mavi yengeçler ve kuşlar da dalyanda doğal olarak yaşamalarını sürdürüyor.

Denizde üreyen yavru balıklar, besin ortamı zengin olan dalyana mayıs ayından itibaren girmeye başlıyor. Sürüler halinde gezen yavru balıklar, besin açısından son derece zengin olan dalyanda 16 ay beslenerek sofralık hale geliyor. Belirli bir büyüklüğe ulaşan balıklar ekim ayından itibaren Akdeniz'e doğru yola çıkmaya başlıyor. Akdeniz'e yola çıkacak balıklar için kuzuluklar kuruluyor. Denize doğru yola çıkan balıklar bu kuzuluklara giriyor. Kuzulukların üstü balıkçıl kuşlarına önlem olarak tül perdeyle kapatılıyor. Kuzuluklara giren balıklar haftanın 5 günü alınıyor. Anaç vasfını taşıyan levrek ve kefaller, yavru balık üretimi için havuzlara alınıyor. Yılan balığı, dil balığı, kefal, yılan balığı ve lahos balıkları araştırma için enstitüdeki havuzlarda besleniyor. Kafeslerden çıkarılan balığın yarısı tekrar üreme yapmaları için denize bırakılıyor. Kalan kısmı da halka satılıyor. Kuzuluklara giren mavi yengeçlerin tamamı incelendikten sonra denize bırakılıyor. Kuzuluklardan balık alındıktan sonra tekrar tül perdeyle kapatılıyor. Dalyanın ağzındaki kuzuluklar nisan ayından ekim ayına kadar tamamen kaldırılıyor. Balıklar özgür biçimde giriş çıkış yapıyor.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Rızvan Süyek, "Beymelek Dalyanı, Türkiye'de en önemli korunan sulak alanlarından birisi. Dalyanda 32 tür balık yaşamaktadır. Bunlardan çupra ve levrek olanlar üretimde kullanılmaktadır. Dışarıda bulunan yavru balıklar, beslenme amacıyla dalyana girmekte. Üremeye yönelik eğilimleri tekrar denize çıkmaktır. Biz üretimde kullandığımız anaç vasfı taşıyan balıkları kuluçkahanemize almaktayız. Anaç vasfı taşımayan balıkları satış ünitemizde halka arz etmekteyiz. Dalyanda kuzuluk sisteminde yakalamış olduğumuz balıkların yüzde 50'sini tekrar üremesi için denizlere salmaktayız. Böylece dalyanın sürdürülebilir olmasını temin etmekteyiz" dedi.

Antalya Beymelek Dalyanı Canlıların Doğal Yaşam Alanı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya Beymelek Dalyanı Canlıların Doğal Yaşam Alanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement