BUENOS Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez, Avrupalı ve Latin Amerikalı dışişleri bakanlarının bir araya geldiği toplantıda, salgına ve savaşa dikkati çekerek, "Dünyada yeni bir çift kutupluluğun oluşmasına izin vermemeliyiz." dedi.
Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te, Avrupa Birliği (AB)-Latin Amerika ve Karayipler Topluluğu (CELAC) Dışişleri Bakanları toplantısı düzenleniyor.
Fernandez, toplantının açılış konuşmasında, Kovid-19 salgınının etkilerinden bahsederek, "Salgın, dünyanın adaletsizliğini ortaya çıkardı. Bir araya gelmek için uluslararası sistemin adaletsizliğini anlamamız gerekiyor. Salgın başladığında 10 kişi, yaklaşık dünya nüfusunun yüzde 40'ının sahip olduğu zenginliğe sahipti. Bu da adaletsizliği, haksızlığı ve eşitsizliği gösteriyor." dedi.
Adaletsizliğe dikkati çeken Fernandez, "Salgında yoksul ülkelerdeki ölüm oranı, gelişmiş ülkelerdeki ölüm oranının 4 katıydı. Bu yalnızca, dünyadaki sosyal eşitsizliği ortaya koyuyor. Salgından sonra gördük ki kötü durumda olan daha kötü, iyi durumda olan daha iyi oldu." diye konuştu.
Fernandez, dünyanın hakim iki güç arasındaki çift kutupluluk nedeniyle uzun yıllar kötü durumda olduğunu belirterek, "Dünyada yeni bir çift kutupluluğun oluşmasına izin vermemeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.
Rusya- Ukrayna Savaşı'nı eleştiren Fernandez, "Salgının yol açtığı ölümler ve acılardan sonra insan hayatını krize sokan, barışçıl çözüm ve toprak bütünlüğü ilkesini ihlal eden bir savaşın patlak vermesi nasıl mümkün olabilir? Dünyanın artık daha fazla acıya ve savaşa ihtiyacı yok. Kuzeyde füzeler fırlatılıyor ancak biz güneyde açlık yaşıyoruz. Kuzeyde gaz tartışılıyor, burada, güneyde biz gelişmek için enerjiye ihtiyaç duyuyoruz." dedi.
Fernandez, Avrupa ile Latin Amerika'yı işaret ederek, "İki dünya arasındaki uçurum çok büyük. Avrupa, gelişmeyi elde etmek için bize yardım etmeli. Eğer Latin Amerika'nın bir ortağı olacaksa bu Avrupa Birliği olmalıdır." ifadelerini kullandı.
Latin Amerika'nın bir barış bölgesi olduğunu söyleyen Fernandez, bölgenin demokrasinin değerini yavaş yavaş yeniden kazandığını dile getirdi.
"Finansal ve ekonomik açıdan Avrupa için de beklentiler çok iyi değil"
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dünyanın salgın ve savaş olarak iki büyük şoka uğradığını belirterek, "Birincisi büyük çalkantılara, can kayıplarına, ders kayıplarına ve kayıp ekonomik gelişimlere sebep olan salgın. Maalesef Latin Amerika, salgından en çok etkilenen bölgelerden biri oldu." dedi.
Ukrayna savaşına değinen Borrell, "Tam ekonomik iyileşmeye odaklanıyorduk ki sınırlarımızda bir savaş patlak verdi. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırdığı savaş, yalnızca Ukrayna için değil tüm dünya için yıkıcı bir darbe niteliğindeydi. Savaşın beraberinde getirdiği insani krize, dünya ekonomisini ve milyonlarca kişiyi etkileyecek finans krizine dönüşebilir durumdaki gıda ve enerji krizi eklendi." diye konuştu.
Borrel, Avrupa'nın Ukrayna'ya desteğine ilişkin, "Biz Avrupalılar olarak bu savaşın destekçileri değiliz ama Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunmasını ve ülke olarak varlığını sürdürmesini desteklemek zorunda olduğumuza inandık ve inanıyoruz. Bu krizin etkileri gezegenin her köşesinde hissedilecek, büyüme yavaşlayacak." ifadelerini kullandı.
Latin Amerika'da ekonomik genişlemenin 2021'e oranla düştüğünü hatırlatan Borrell, "Finansal ve ekonomik açıdan Avrupa için de beklentiler çok iyi değil. Savaşın bir sonucu olarak dünya suni gübre eksikliğiyle karşı karşıya, petrol, gaz ve gıda fiyatları fırladı." ifadelerini kullandı.
Borrell, "Ekonomik durgunluğa doğru ilerliyoruz. 2030 için sürdürülebilir gelişme hedeflerine ulaşmak normalden daha zor olacak." değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa'nın 800 milyar avro ile Latin Amerika'daki başlıca yatırımcı olduğunun altını çizen Borrell, AB'nin, bölgedeki 33 ülkenin 27'si ile ticaret ve ortaklık anlaşmalarının bulunduğunu belirtti.
Son Dakika › Güncel › Arjantin'de AB-CELAC Dışişleri Bakanları toplantısı düzenleniyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?