Şanlıurfa ile Adıyaman arasında bulunan ve yıllardır suya hasret topraklara hayat veren Atatürk baraj göletindeki ulaşım sorunu önümüzdeki yıl sona eriyor. Adıyaman'ın Kahta ile Şanlıurfa'nın Siverek ilçelerini karayolu ile birbirine bağlaması için Atatürk baraj göleti üzerinde inşaatı süren İstanbul'daki Boğaz ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin bir benzeri olan 'Nissibi asma köprüsü'nün önümüzdeki yıl ulaşıma açılmasıyla vatandaşların Feribot çilesi de son bulacak. Atatürk baraj göletine ayrı bir güzellik katacak olan köprünün tamamlanması ile Diyarbakır'dan karayolu ile 1,5 saatte Adıyaman'a ulaşabilecek.
Doğu ve Güneydoğu'nun en büyük enerji ve sulama amaçlı barajlarından olan Atatürk Barajı, yıllardır suya hasret olan kurak topraklara hayat verirken, Adıyaman- Siverek karayolu da su altında kaldı. Atatürk baraj göleti nedeniyle, Diyarbakır'dan Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi üzerinden Adıyaman'a gitmek isteyenler, yıllardır özel şahıslarca işletilen iki feribotu kullanıyor.
FERİBOT KEYİFLİ ANCAK ZORLU
Siverek'te 25 kilometre mesafedeki baraj göletinde 20 dakika süren feribot yolculuğu keyifli olduğu kadar, gece belirli bir saatten sonra sefer yapılmaması sıakıntıya neden oluyor. Tanrı heykelleriyle ünlü Nemrut Dağı'nın bulunduğu Kahta tarafına geçebilmek için yıllardır feribotları kullandıklarını kaydeden vatandaşlar şunları söyledi:
"Feribotla yolculuk keyifli ama bir o kadarda zorlu. Çünkü saatlerini çok iyi ayarlamak lazım. Erken gelsek bir saat bekliyoruz, geç gelsek kaçırıyoruz. Bir de akşam dönüşte son seferi kaçırmamamız lazım. Son ferbot seferini kaçırdığımızda Kahta'ya, ordan Adıyaman'a, ordan ise Şanlurfa üzerinden Diyarbakır'a gidebiliyoruz. Yani bir saatlik yol 3 saate çıkıyor. Bu nedenle Baraj göleti üzerindeki bu asma köprünün bir an önce bitmesini bekliyoruz. Bu köprü biterse ayrıca Adıyaman ile Diyarbakır arasındaki ticaret de çok gelişecek."
Bölgenin 2 bin 200 yıllık Commagene krallığına ait kültür kalıntıları ve Zeus, Appollon Mitras, Fortuna gibi tanrı heykellerinin bulunduğu Nemrut Dağı'na Diyarbakır'dan sonra Siverek üzerinden gitmek isteyen yerli ve yabancı turistler de feribotları kullandıkları için büyük bir zaman kaybı yaşıyor, bölgeye tur düzenleyen turizm firmaları da bunu sık sık dile getiriyorlar.
TEMELİ GEÇEN YIL ATILDI
Şanlırfa'nın Siverek ile Adıyaman'ın Kahta ilçeleri arasında ulaşım sıkıntısını çözmek amacıyla geçen yıl, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık tarafından Atatürk barajı üzerinde İstanbul'daki Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerinin küçük bir benzerinin inşa edilmesi için hazırlanan projeye başlandı. Adıyaman, Kahta, Siverek ve Diyarbakır'ı birbirine bağlayacak olan Süryanice 'toplanma yeri' anlamına gelen 'Nissibi' asma köprüsünün temeli geçen yıl ocak ayında atıldı. Önümüzdeki yıl Temmuz ayında asma köprünün bitirilmesi ile birlikte tarih ve kültür turizminin yanı sıra, bölgenin sosyo- ekonomik kalkınması da hız kazanacak.
40 MİLYON EURO'YA MAL OLACAK
Teknik özellikleri bakımından Türkiye inşaat sektörü için bir dizi ilik ve yenilik içeren örnek bir proje olan, uluslararası literatürde 'Cable Stayed" olarak adlandırılan ve Türkçeye 'Eğik Askılı Gergili Köprü' olarak çevrilen Nissibi köprüsünün, çok modern ve çağdaş bir köprü tipi olarak inşa edildiği belirtildi. Her iki yönde ikişer şerit olmak üzere toplam 4 karayolu şeridini taşıyacak olan 610 metre uzunluğundaki Nissibi Köprüsü'nün yaklaşık 40 milyon euro'ya malolması bekleniyor. Atatürk baraj göleti üzerinde yıllardır büyük bir gelir kaynağı olarak kullanılan Feribotlar, Kahta tarafındaki ayağı biten Nissibi köprüsünün yapımının tamamlanmasıyla bu işlevlerini yitirecek. Vatandaşlar ise her feribot yolculuğunda inşaatını yakından izlediği köprünün bir an önce bitmesini sabırsızlıkla bekliyor.
DIYARBAKIR'DAN 1,5 SAATTE NEMRUT'A ULAŞILACAK
Adıyaman'ın Kahta ilçesini hem çıkmaz sokak olmaktan kurtaracak, hem de yörenin ekonomik, sosyal ve ticari yönden daha da gelişmesine katkı sağlayacak olan Nissibi asma köprüsü sayesinde Siverek ile Kahta arasında Atatürk baraj gölündeki iki yaka birleşecek. Önümüzdeki yıl inşaatı tamamlanacak olan Nissibi Köprüsü sayesinde Diyarbakır'a uçakla giden bir turist 1.5 saat gibi kısa bir sürede, Commagane krallığına ait tanrı heykellerinin bulunduğu Nemrut Dağı'na ulaşabilecek. Nissibi asma köprüsü tamamlandığında Atatürk baraj göleti ile çevresini saran dağlarla bütünleştiğinde yöreye muhteşem bir güzellik katmış olacak. - Adıyaman
Son Dakika › Güncel › Asma Köprüyle,Nemrut'a Ulaşım Kolay Olacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?