Atatürk'ün İlk Basın Toplantısının Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Atatürk'ün İlk Basın Toplantısının Yıl Dönümü

Atatürk\'ün İlk Basın Toplantısının Yıl Dönümü

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk kez 16 Ocak 1923'de Kocaeli'de düzenlediği basın toplantısının 91. yılı dolayısıyla tören düzenlendi.

16.01.2014 13:06

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk kez 16 Ocak 1923'de Kocaeli'de düzenlediği basın toplantısının 91. yılı dolayısıyla tören düzenlendi.

Kocaeli Gazeteciler Cemiyetince (KOGACE) Kasr-ı Hümayun'da "16 Ocak Basın Onur Günü" nedeniyle düzenlenen törende konuşan Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk basın toplantısını burada gerçekleştirdiğini ve bunun anlamının çok büyük olduğunu söyledi.

Atatürk'ün, Kocaeli'de gazetecilerle yaptığı basın toplantısında çok önemli bilgiler paylaştığını, Cumhuriyet fikrini ilk kez burada açıkladığını vurgulayan Sertel, bugünün Basın Onur Günü olarak kutlayan Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti yöneticilerine teşekkür etti.

Sertel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özgür bir basın, düşündüğü ve yazdığı için cezaevine atılmayan gazetecilerin olduğu bir Türkiye diliyorum. Herkesin birbirini sevdiği, saydığı, kimsenin kimseyi ötekileştirmediği, inançları, dini, mezhebi, siyasi görüşleri ne olursa olsun Türkiye'de bütün insanların kardeşçe birarada yaşadığı ve üretilenin eşitçe, eşite yakın, başı dik ve onurlu insanların ailelerini helal parayla geçindirmelerini ve bu ülkede yaşayan herkesin mutlu olması diliyorum. Barışı, sevgiyi adaleti, saygıyı hukuku baştacı ettiğimiz günlerin gelmesini diliyorum"

KOGACE Başkanı Halit Yılmaz ise Cumhuriyetin kurulmasına 10 ay kala, Atatürk'ün 16 Ocak 1923'de burada basın toplantısı yaptığını anlatarak, bugünün Türk basının en önemli günü olduğunu ifade etti.

Atatürk'ün Eskişehir'den, gazetecilerin ise İstanbul'dan İzmit'e trenle geldiğini dile getiren Yılmaz,  "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, o zaman kurulacak olan Cumhuriyetin ilk paylaşımlarını gazetecilerle yapmış olması bizim için onu kaynağıdır. Bugünü 1989 yılından bu yana "16 Ocak Basın Onur Günü" olarak kutluyoruz.  Aramızda olmayan gazeteci büyüklerimizi de rahmet ve minnetle anıyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından mesleğinde 50 yılını dolduran gazeteciler ile Basın Onur Günü'ne katkı sağlayan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan'a plaket verildi.

Törenin ardından, tarihi Kasr-ı Hümayun binasındaki salonda günün anısına sembolik olarak 5 dakika süren bir basın toplantısı düzenlendi. - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Atatürk'ün İlk Basın Toplantısının Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement