Avrasya Ekonomi Forumu, Açlık ve Yoksulluğu Ele Aldı - Son Dakika
Güncel

Avrasya Ekonomi Forumu, Açlık ve Yoksulluğu Ele Aldı

Avrasya Ekonomi Forumu, Açlık ve Yoksulluğu Ele Aldı

İzmir Ticaret Odası (İTO) ve Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen "15.Avrasya Ekonomi Zirvesi, 3 Kıta Bir Deniz."

12.04.2012 18:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Ticaret Odası (İTO) ve Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen "15. Avrasya Ekonomi Zirvesi, 3 Kıta Bir Deniz: İzmir Buluşması", Swiss Otel Grand Efes'te gerçekleştirildi.

Dev zirveye, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Karadağ, Makedonya, Arnavutluk ve Gagavuzya Cumhurbaşkanları, Bosna Hersek Başbakanı,

9 Eski Cumhurbaşkanı ile 38 ülkeden başbakan yardımcısı, meclis başkanı, bakan, milletvekili, diplomat, akademisyen olmak üzere 245 konuk katıldı. Toplantıda ana konu "Açlık, Yoksulluk ve İşsizlik" oldu.

Romanya eski Cumhurbaşkanı Ion Ilicescu, "Birçok insan açlıktan ölüyor. Afrika'da bazı şehirler bulunmakta. Bunlar dışarıdan gelecek gıdaya ihtiyaç duyuyor. Hindistan ve Çin gibi ülkelerde yemek alışkanlıkları değişmektedir. Ancak insanların bütün bunlara karşı savaşması gerekiyor. Özellikle bizim siyasi iradeye ihtiyacımız var. Tek taraflı düşünmeden kurtulmaz gerekiyor. Kapitalizme kendi değerleri bağlamında işler bağlamaktır. Bu bizim için çok önemlidir. Açlık devletin konuya dahil olması ile giderilebilir. Piyasanın kendi rolü de vardır. Biz çok büyük bir hata yapıyoruz. Devletin önemine değinmiyoruz. Devletin çok fazla piyasanın içine girmesi bizi zor duruma sokabilir. Devlet ve kapital arasında denge kurmalıyız" dedi.

AÇLIK POLİTİK PROBLEM

Bulgaristan eski Cumhurbaşkanı Petar Stoyanov, "Bu tür organizasyonların önemi var. Küresel yoksulluk ve açlığın korkunç etkileri vardır. Açlık ve yoksulluk evsizliğin en büyük sorunlarıdır. Bunun sonucunda politik sorunlar çıkmaktadır. Yani ekonomik problemlerdir bunlar. Sonuçta politik problem olduğu için gerçekleşir.

Sonuçta bu sorunun arkasında insan yaşamı vardır. İnsanlar her gün hayatta kalmak için yaşam savaşı vermektedirler. Aslında küresel bir köyde yaşıyoruz.

Bu sorunu çözmek bizim için ahlaki bir yükümlülüktür" diye konuştu.

Moğolistan eski Cumhurbaşkanı Natsagiin Bagabandi, "15. Avrasya Ekonomik Zirvesi'ne katılımdan ötürü herkesi kutluyorum. Avrasya Ekonomi Zirvesi forumlar arasında önemli bir imaja kavuşmaktadır. Avrasya alanında yaşayan ve burada senelerce dostluk içinde yaşayan halkların böyle bir forumda bir araya gelmesini en içten destekliyorum. Yoksulluğun, açlığın tartışılması benim için çok önemlidir. Bölgenin önemli problemlerindendir. Aslında bu felaketler işsizlik, yoksulluk insanın en kutsal ve en yüksek hakkını yaşama hakkını tehdit etmektedir.

Bugün milyonlarca kişi işsiz oluyor ve yoksulluk içinde yaşıyor. Evrensel gıda programı içerisinde açlığın en önemli sebebi seller, kuraklıklar ve çatışmalar olara gösterilmektedir. Günden güne Dünya nüfusu artmaktadır. Dünya rezervleri azalmaktadır. Gıda tüketim ihtiyaçları artmaktadır. Dünya ekonomisi yeni bir çalkantılı dönemden geçmektedir. Yeni bir ekonomik kriz belirtileri vardır. Buda farklı problemler doğuracaktır. Zenginliklerin adaletsiz dağılımı ekonomik krizlerin en büyük sebebidir.

Yoksulluğun açlığın artmasına neden olan şeylere seller, ekolojik nedenler sebep olmaktadır.

Doğayı yenilemeden yoksulluğun, alığın önüne geçemeyiz. Yoksulluğu azaltmak için istihdam ortamları yaratmalıyız. Gelecek 10 yıl içerisinde işsizlikle baş etmek için 600 milyon çalışma yerleri yaratmak zorundayız" şeklinde konuştu.

"GENÇLERİN İŞSİZLİĞİ, NÜKLEER TEHDİTTEN BÜYÜK TEHDİT"

Nijerya 12. Cumhurbaşkanı Olusegun Obasanjo ise, "Bence herhangi bir ulusal yada uluslar arası örgüt yok. Sizin kadar başarılı olan ve çok faaliyette bulunan sivil toplum örgütü yok dünyada. Aynı zamanda Afrika'yı hatırladığınız için size teşekkür ediyorum. Dünya'da neden bahsedersek bahsedelim açlık, yoksulluk, işsizlik, entegrasyon, iklim değişikliği gibi nedenlerden de bahsetsek Afrikasız yaşayamayız. Farklı düzeyde ülkelerin olduğun bir dünyadayız. Ancak küresel olarak 2008'de başlayan finansal kriz. İlk olarak ABD'de başladı. Etkisi hala Avrupa'da hissediliyor. Bu büyümenin bir sınırımı olacak. Bence olmayacak. Ülkeler gelişmiş, sınırda olan ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler. Artık bu gelişmişliği aynen devam ettiremeyecek ülkeler. Gelişmekte olan Afrika bu yüzyılın 30 yılında yüzde 5'ten fazla büyüme yapacak. Bu ne anlama geliyor. Kaynakların tüketimi, kaynakların yönetimi ve kaynakların dağıtımıdır. Bunlar yoksul mu aç mı işsiz mi olduğumuzu belirliyor. Yani yeni bir paradigma değişikliği olması gerekiyor.

Yoksulluğu işsizliği durdurmak istiyorsak bunun ana alanlarını belirlemeliyiz. Bence gençliğin işsizliği insanlık için nükleer tehditten daha büyük bir tehdittir. Bizim nüfusumuzun yüzde 50'si 25 yaş altında bunların yüzde 50'si işsiz. Bunların yüzde 25'i sürekli işsiz durumda" dedi. Arap baharında genç nüfusun sosyal medyaya erişim sağlamaya başladığını dile getiren Nijerya 12. Cumhurbaşkanı Olusegun Obasanjo, katılımcılara kendisini dinlediği için teşekkür etti.

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş toplantı sonunda genel bir değerlendirme yaptı. Bu problemlerle dünyanın yüzleşmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, "Afrika'yı İzmir ve Türkiye olarak çok önemsiyoruz. Bunu da belirtmek isteriz" dedi.

Toplantı sonunda katılımcılar birlikte fotoğraf çekildi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Avrasya Ekonomi Forumu, Açlık ve Yoksulluğu Ele Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement