Avrupa'daki Sığınmacı Krizi - Son Dakika
Güncel

Avrupa'daki Sığınmacı Krizi

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Macaristan Basın Sözcüsü Ernö Simon, Macaristan-Sırbistan sınırında sığınmacı sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

20.07.2016 21:10

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Macaristan Basın Sözcüsü Ernö Simon, Macaristan- Sırbistan sınırında sığınmacı sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Ernö, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Macaristan-Sırbistan sınırında sığınmacıların iltica başvurusu yapabilmeleri için oluşturulan transit geçiş bölgelerinde (transit zone) biriken insan sayının bin civarında olduğunu ve bu sayının her geçen gün daha da arttığını söyledi.

Sığınmacıların iltica başvurusu için çok ağır şartlarda, etraftan buldukları bez parçalarıyla yaptıkları çadırlarda uzun süre beklediklerini belirten Simon şöyle konuştu:

"Öncelik sağlanan çocuklu ailelerin bile çok zor şartlar altında 2 hafta, çocuğu olmayanların ise bir buçuk ay bile beklemeleri gerekebiliyor. Bölgede sadece bir tane musluk var ve düzenli bir şekilde temizlenmesi gereken geçici tuvaletlerin yanına kötü kokudan yaklaşılmıyor. Buradaki en büyük sorun bölgede yüzlerce sığınmacı olmasına rağmen yetkililerin günlük sadece 15 başvuruyu kabul etmesi. Bu bölgeler oluşturulurken yetkililer günde 100 kişinin iltica başvurusunda bulunabileceğini söylemişti."

Macar güvenlik güçlerinin sığınmacılara şiddet uyguladığı iddialarını da değerlendiren Ernö, "Arkadaşlarımız hem transit geçiş bölgelerinde hem de Macaristan'daki sığınmacı kamplarını sürekli ziyaret ediyorlar. Özellikle son iki ayda mültecilerin anlattıklarına göre, Macar güvenlik güçleri ya da onların üniformasını giyen şahıslar mültecilere şiddet uyguluyor. Mülteciler, polislerin kendilerini coplarla dövüp biber gazı sıktıklarını, köpeklerini tasmasız bir şekilde üzerlerine saldıkları iddia ediyor. BM olarak Macar yetkililerden durumun acil ve detaylı bir şekilde incelenmesini talep ettik. Bu iddiaları sadece BM çalışanları değil örneğin bir kaç gün önce İnsan Hakları İzleme Örgütü de (HRW) yaptığı açıklamada benzer iddialara yer verdi." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl sığınmacıların Batı Avrupa'ya geçmek için en önemli duraklarından biri olan Macaristan, sığınmacı akınını durdurmak için Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek, yasa dışı geçişler için uygulanan cezaları artırma yoluna gitmişti.

Macaristan sığınmacılara karşı alınan önlemler kapsamında Vişegrad Grubu'ndaki ortakları Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Slovakya'nın desteğiyle sınırlarına asker ve polis takviyesi yapmıştı. Macar hükümeti, sığınmacı krizi çerçevesinde Balkan ülkelerinde yaşanan belirsizlik dolayısıyla 9 Mart'ta sınırlardaki güvenlik önlemlerini artırıp, ülke genelinde "acil durum" ilan etmişti.

Macaristan, 3 Nisan'da sığınmacı girişini engellemek için, Sırbistan sınırındaki Bacs-Kiskun ve Csongrad bölgeleri arasında yer alan, çeşitli su yolu ve sazlıklar dolayısıyla yürüyerek geçilmesi zor Kelebia'da da tel örgü çekmeye başlamıştı.

Macar hükümeti son olarak 5 Temmuz'da aldığı karar ile Sırbistan ve Hırvatistan sınırı boyunca "derin sınır kontrolü" sistemini yürürlüğe koymuş, sınır bölgesindeki 8 kilometre içinde yakalanan sığınmacıların en yakın tel örgüde bulunan kapıya götürüleceğini açıklamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avrupa'daki Sığınmacı Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement