Bakan Yıldız Gezi Parkı Olaylarını Değerlendirdi - Son Dakika
Güncel

Bakan Yıldız Gezi Parkı Olaylarını Değerlendirdi

Bakan Yıldız Gezi Parkı Olaylarını Değerlendirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul'da Taksim Gezi Parkı'nda başlayan olaylarla ilgili konuştu.

06.06.2013 14:28  Güncelleme: 14:31

- ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul'da Taksim Gezi Parkı'nda başlayan olaylarla ilgili konuştu. Bakan Yıldız, bugünlerde sebebi şu veya bu şekliyle tartışılan ve hedefi siyasi istikrar olan bir yapı ile karşı karşıya olduklarını belirterek, "Sabırla, itina ile iyi bir niyet ve yakıcı bir gayretle oluşturduğumuz istikrarın bir çırpıda berhava olmasına asla ama asla müsaade etmeyiz" dedi.

Trabzon Dünya Ticaret Merkezi'nde Gas Power ve Enerji Petrol Gaz gazetelerinin desteğiyle Enerji Fuarcılık tarafından düzenlenen 4'üncü Türkiye Enerji Zirvesi'ne Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ile enerji sektöründe faaliyet gösteren firmaların temsilcileri katıldı. Burada konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ekonomisinin son 10 yılda yapılanması ile beraber gittikçe büyüyen, değişen ve hedefleri olan bir ekonomi haline geldiğini belirterek bütün sektörlerin başına siyasi istikrarı koyduklarını söyledi. Enerji sektörü ile ilgili gelişmeler ve nükleer güç santrallerinde yaşanan siyasi istikrarının önemli olduğunu anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

"1956 yılından bugüne uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile olan birlikteliğimiz ve nükleer güç santralleri kurma ile ilgili hedeflerimiz devam ediyor. 1956 ile 2002 yılı arasında 36 hükümet, 16 başbakan geçti. Hükümetlerin ortalama ömürleri 1.5 civarında. Biz Rusya Federasyonu ve Japonya ile nihayetlendirdiğimiz müzakereler ortalama 1.5 ila 2 yıl civarında sürüyor. Bunların lisanslaması projelendirilmesi izinleri ve inşaat süresine baktığımızda 10 yıl içerisinde neredeyse 6 tane hükümeti ilgilendiren bir konuyu başlatarak sonlandırmak durumundasınız. Bu gerçekleşebilir mi böyle bir konu. Müzakeresi 18 ay süren 22 ay süren bir projenin ortalaması 1.5 yıl civarındaki bir hükümetle gerçekleşmesi mümkün olur mu?. Bırakın o siyasi iradenin gücünü, o projelerin arkasında durmasını, siyasi istikrarın sürdürülmesi ile beraber bunların taşınabilmesini bir kenara bırakın zaten bu mümkün değil."

"BUGÜNLERDE HEDEFİ SİYASİ İSTİKRAR OLAN BİR YAPI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Bütün projelerde kararlılıklarını siyasi istikrardan aldıklarını ifade eden Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin siyasi istikrarının sürdürülebilir oluşu ile uluslar arası arena ciddi bir mesaj aldı. Uluslararası kredilendirme kuruluşları Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülkeler arasına aldı. Bugünlerde sebebi şu veya bu şekliyle tartışılan ve hedefi siyasi istikrar olan bir yapı ile karşı karşıyayız. Kayseri'de bir tabir vardır, 'tırnaklarımızla bugünlere geldik' diye. Bu siyasi istikrar kolayına oluşturulmadı. Türkiye ilk 26 ekonomi arasından ilk 17 arasına girerken bir lig atladı. Önümüzdeki 10 yıl içerisindeki hedefimizden bir sapma olmaz. Biz bir daha lig atlamayı hedefliyoruz. Tabii ki o ligin oyuncuları, rakipleri ve oyunun şekli değişiyor. Biz bunlara hazırlıksız değiliz. Biz neler olabileceğini az çok görüyor ve tahmin ediyoruz. Bu hedeflerimizden sapacağımız anlamına gelmez. Çünkü Türkiye'nin geldiği noktada halkımızın hak ettiği refah seviyesi bütün bunları daha ileri bir hedefe götürmekle alakalı bir noktadır. Biz bundan vazgeçmek ve taviz vermek gibi bir selayetimiz yoktur. Vatandaşımız bize bu yetkiyi bunun için vermiş bulunmaktadır. O yüzden adım oluşturduğumuz siyasi istikrarın ve sabırla itina ile iyi bir niyet ve yakıcı bir gayretle oluşturduğumuz istikrarın bir çırpıda berhava olmasına asla ama asla müsaade etmeyiz."

"OYLARIN GETİRİSİ NEYSE HERKES ONA GÖRE DAVRANMAK DURUMUNDADIR"

Türkiye'de enerji sektörünün koyduğu politika ve stratejiler çerçevesinde hedeflerini uluslararası sermaye ile beraber oluşturan bir sektör olduğunu ifade eden Yıldız, "Hala Türkiye'nin bir sonraki yıl büyüme rakamları bir önceki yılın elde ettiği kazançlardan daha yüksektir. 10 yıl içerisinde 130 milyar dolarlık bir yatırım yapılması lazım diyoruz. Türkiye'deki tasarruf miktarları büyüme rakamlarının henüz altındadır. O yüzden siyasi istikrarı dolayısıyla uluslararası sermayeyi ilgilendiren bir konuda herhangi bir keyfi uygulamaya müsaade etmeyiz. Bu insan haklarının ihlal edileceği anlamına gelmiyor. Toplumun özgürlüğü kişisel özgürlüklerle tehdit edilmediği kadar bütün özgürlükler dirseklenir. Biz bunu enerji sektörü için söylüyorum ama bütün sektörler için geçerli olan bir şeydir. Bu ülkenin idare edilmesine konan iradenin güç aldığı nokta bellidir, vatandaşımızdır, halkımızdır. Biz o iradeyi başka bir vesayetle paylaşmayı düşünmüyoruz. Bunun seçim yerinin sandık olduğunu ve sandıktaki bütün elde edilecek gelirlerin tabiri caizse oyların getirisi neyse herkes ona göre davranmak durumundadır. Enerji sektöründe böyle bir siyasi istikrardan bahsetmemin asıl gerekçesi son günlerde olan olaylardır. Biz hiçbir fikre tahammülsüzlüğümüz söz konusu olmaz. Bütün fikirleri itina ile saygı ile dinleriz. Ama bu ülkenin yönetiminde omuzlarımızda hissettiğimiz sorumluluğun ayrı olduğunu da belirtmek istiyorum. Türkiye bir değişim ve dönüşüm içerisinde. Bizler bu dönüşümü ülke büyürken gerçekleştiriyoruz. Bu birçok ülkenin karşı karşıya gelmediği bir noktadır. Gelişmekte olan ülkeler kamu eliyle yaptıkları icraatları daha sonra özel sektör devretmiş olabiliyorlar. Bizler hem liberalleşmeyi hem serbestleşmeyi bir yandan özelleştirmeleri ülke büyürken gerçekleştiriyoruz. O yüzden her birimize bu konularla alakalı daha fazla dikkat ve itina düşmektedir. Tabii ki uluslar arası sermaye ve yatırımcılar haklı olarak güvenli ortamları hukuku ve zemini sağlamlaştırmış ortamları düşünürler. Bu en tabii haklarıdır. Plase edilmeyi bekleyen dünyada çok fazla para var. Biz Türkiye olarak bu yatırımların bu yatırımcıların Türkiye'ye çekilmesi ile alakalı enerji sektörü olarak her türlü işimizi gücümüze tekrar devam edeceğiz" diye konuştu.

Bakan Taner Yıldız, anlık olan siyasi istikrarının kesintiye uğruyormuş gibi olan görüntülerin sürdürülebilir ve sürekli olmadığının önümüzdeki günlerde hep beraber görüleceğini belirterek, "Siyasetin paylaşacağı konular vardır. Siyasetin bütün sektörleri göz önüne bulundurarak yapacağı işler vardır. Bunlar ayrı konular. Biz enerji sektörü olarak bu yatırımlara devam edeceğimizi belirtmek istiyorum" dedi.

DOĞALGAZ ARZ GÜVENLİĞİ

Yıldız, konuşmasının ardından, "Enerji piyasaları, gerçekleşmeler ve beklentiler" konulu bölümde soruları yanıtladı. Dünyada ilim değişikliklerinin çok fazla olmaya başladığını belirten Yıldız, puant saatlerin hem yaz hem de kış aylarında oluşmaya başladığını belirterek doğalgaz arz güvenliğinde bir arz sıkıntısının olmadığını ifade etti. Doğalgazın daha fazla illere dağıtılmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini bildiren Yıldız, "Geçtiğimiz 2012 yılının Ekim-Kasım aylarında üretici derneklerimizin bir kışı doğalgazda ihtiyaçlarımız karşılanmıyor dediler. Bende kimin ihtiyacı varsa söylesin dedim. Doğal gaz yetişmez diyenler haklı çıktılar mı?" dedi.

İKİ NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ 2023'TE

Yıldız, iki nükleer santralin 2023 yılında devreye alındığı üçüncü nükleer santral çalışmalarının devam ettiği bir yapının kurgulandığını belirterek, " Güney Kore, 1970'li yıllarda iğneden ipliğe kadar hepsini yurt dışından alıyordu. Şu nda hepsini kendisi yapıyor. O 40 yılda yapmış, bizde belki 15 yılda yaparız. Dünyadaki tüm pazarların örnekleri tüketimden üretime doğrudur" dedi.

ÇEVREYİ KİRLETECEK KÖMÜR YATIRIMLARINA MÜSAADE ETMEYİZ

Yerli kömürün çevreyle birlikte hayata geçeceğini bildiren Yıldız, çevreyi kirletecek bir kömür yatırımına müsaade etmeyeceklerini söyledi. Yatırımcının yerli kömüre olan ilgisinden memnun olduklarını ifade eden Yıldız, yerli kömür çıkartanlara teşvik verildiğini hatırlattı. Kamu oto parklarında LPG'li araçlara yer verilmesi ile ilgili düzenlemelerin devam ettiğini de belirten Yıldız, Doğal Gaz Piyasası Kanunu'nun önemli bir kısmının tamamlandığını kaydetti.

Enerji Petrol Gaz Yayın Grubu Başkanı Sertaç Komşuoğlu konuşmaların ardından Bakan Taner Yıldız'a plaket sundu.

BAKAN YILDIZ OMV PETROL OFİSİ STANTINI GEZDİ

Bakan Yıldız, programın ardından enerji şirketlerinin açtığı stantları gezdi. OMV Petrol Ofisi Gaz ve Enerji standına uğrayan Bakan Yıldız, burada OMV Türkiye İcra Kurulu Üyesi ve CEO'su Gülsüm Azeri, OMV Gaz ve Enerji Satış A.Ş. Genel Müdürü Serkan Hotoğlu, OMV Gaz Ticaret Şirketi Genel Müdürü Burak Üçöz, OMV Türkiye Medya İlişkileri Müdürü ve Kurum Sözcüsü Duygu Özsoy Alphan, OMV Türkiye Strateji ve Kurumsal İletişim Direktörü Coşkun Duru tarafından karşılandı. Bakan Yıldız, burada OMV Türkiye İcra Kurulu Üyesi ve CEO'su Gülsüm Azeri ile bir süre sohbet etti.

OMV PETROL OFİSİ

OMV, 2006 yılında Türkiye'nin akaryakıt ürünleri dağıtım ve madeni yağlar alanındaki şirketlerinden Petrol Ofisi'ne ortak olarak Türkiye enerji pazarına dahil oldu. OMV Petrol Ofisi, yeni bir bölgesel merkez olarak gördüğü Türkiye'de akaryakıt ürünlerinin tedariki, pazarlanması, doğal gaz-elektrik satışı ve elektrik santrallerinin inşası-işletimi iş kollarında faaliyet gösteriyor ve halen Türkiye'de 1070 çalışanı bulunuyor.

ENERJİ ZİRVESİ VE FUARI İKİ GÜN SÜRECEK

4'üncü Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında iki gün boyunca düzenlenecek sempozyumlara enerji, çevre ve ekonomi politikalarında söz sahibi olan siyasetçiler, bürokratlar, akademisyenler ve özel sektör temsilcileri katılacak. Trabzon Dünya Ticaret Merkezi'nin salonlarında, enerji piyasasının önde gelen firmalarının yenilikçi ürün ve teknolojileri ile kurumsal hizmetlerinin lansmanının yapılacağı sergiler açıldı. - Trabzon

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Yıldız Gezi Parkı Olaylarını Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement