Barışa Destek İçin Adana'da Toplandılar - Son Dakika
Güncel

Barışa Destek İçin Adana'da Toplandılar

Barışa Destek İçin Adana\'da Toplandılar

Türkiye'nin çeşitli illerinden gelerek Adana'da toplanan Mardinli Sivil Toplum Platformu üyeleri, ülkedeki terör meselesinin çözümü için başlatılan sürece tam destek verdi.

30.03.2013 19:24

Türkiye'nin çeşitli illerinden gelerek Adana'da toplanan Mardinli Sivil Toplum Platformu üyeleri, ülkedeki terör meselesinin çözümü için başlatılan sürece tam destek verdi. Toplantı sonunda hazırlanan bildiride, acilen toplumun bütün kesimlerini kapsayan sivil ve demokratik bir anayasa yapılması, Seyit Rıza, Şeyh Said ve Saidi Nursi'nin mezarının da bulunması talep edildi.

Adana Mardinliler Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı (MARDAV) ev sahipliğinde, Seyhan Oteli'nde 'Barış Sürecine Destek Toplantısı' düzenlendi.

Olağanüstü gündemle Adana'da bir araya gelen Mersin, Gaziantep, Kahramanmaraş, İskenderun ve Batman'dan Mardinli sivil toplum platformu üyelerinin toplantısına Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Adana Şube Başkanı Ersin Güluçar, bazı din görevlileri ve Güneydoğulu vatandaşların yoğun olarak ikamet ettiği 8 mahalle muhtarı da katıldı.

Toplantının başında bir konuşma yapan Adana MARDAV Başkanı Osman Göktekin, toplantının amacının Türkiye'de 30 yıldır akan kanın durmasına yönelik adımlar atmak olduğunu ifade ederek, "Artık anaların ağlamaması, çocukların yetim kalmaması için bu çözüm süresine destek vermekti. Bu çözüm sürecinde üzerimize düşen ne varsa, bunu yapmaya hazırız. Türkiye'de silahların patlamaması, barışın gelmesi durumunda, orta doğuda, komşu ülkelerimizin iş adamları sermayesinin

en az yüzde 10'nu, yüzde 20'sini Türkiye'ye yapacak diye düşünüyorum. Türkiye komşu ülkelerimize göre çok farklıdır. Demokrasimizi daha güçlü getirmemiz durumunda, herkes demokrasinin güçlü olduğu yerde yaşamak ister. İslam sermayesi artık Avrupa'ya, Amerika'ya değil, Türkiye'ye akacak.

Hiç kimse Türkiye'nin önüne geçemez" diye konuştu.

Süreci MARDAV ve Türkiye'deki tüm Mardinliler olarak kalben desteklediklerini kaydeden Göktekin, "Üstümüze düşen ne varsa vermeye hazırız" dedi.

"BABAM KÜRT, ANNEM ARAP"

MARDAV Genel Sekreteri Sabahattin Yumuşak ise "Konuşmama başlarken babamın Kürt, annemin Arap ve eşimin bir Türk olduğunu belirterek, yıllardan beri hep birlikte huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşadığımızı gururla söylemek isterim" dedi.

Terörün ülkeye yarattığı mali kayba değinen Yumuşak, 1980 yılından bugüne kadar güneydoğudaki olayların Türkiye'ye maliyetinin 650 milyon dolara tekabül ettiğini kaydetti. Bu durumun en çok bölgeye yatırım yapmak isteyen iş adamlarını etkilediğini savunan Yumuşak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgeyi terk eden insanlarımız da Adana'mızın da olduğu gibi Türkiye'nin dört bir yanından istihdam alanı yaratmışlardır. Bu 'çözüm süreciyle' nasıl ki 1950'de özel sektörü yaratmak için batı illerimizde uygulanan bir sistem vardı, makineden tutun kur garantisi ve satış yağacağı pazara kadar devlet garanti veriyordu. Böyle bir sistemle bölgenin yer altı ve yer üstü zenginliklerinin daha iyi değerlendireceği kanaatindeyim."

"35 YILDIR KENDİ İNSANIMIZ BİRBİRİNİ ÖLDÜRÜYOR"

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Adana Şube Başkanı Ersin Güluçar da Türkiye'de bir Türk-Kürt savaşının olduğuna inanmadığını söyleyerek, bunun dış mihrakların bir oyunu olduğu ileri sürdü. Kürt-Türk çatışmasının, Türkiye'nin önünün açılmamasını ve huzur ortamını bozmak isteyenlerin bir yalanı olduğunu savunan Güluçar, "35 yıldır kendi insanımız birbirini öldürüyor maalesef. İnşallah, bu dönemde iktidarın almış olduğu bazı çetin kararlar ile bunlar minimize edilecek, bir gün bakacağız inşallah ülkemizde hiçbir şekilde terörün olmadığı bir sabaha uyanacağız" diye konuştu. Terörün en büyük zararını, şehit aileleri ve gazilerin gördüğüne vurgu yapan Güluçar, "Ben terör örgütünün kurşununu yiyen bir gazi olarak, bunu asla kan davası olarak gütmüyorum, gütmeyeceğim. Bu dış mihrakların bir oyunu ve biz acıyı yaşadık, bu sıkıntıları çektik, ülkemizin başka insanlarının, ailelerinin, annelerin acı çekmesini istemiyoruz. Ama hiç olmazsa bugünden sonra, terör olaylarındaki şehit kayıplarını da yine bir şekilde kandırılmış dağa çıkmış gençlerin ölümlerini de durdurmak bizlerin elinde" şeklinde konuştu.

Toplantının sonunda hazırlanan sonuç bildirgesinde, başlatılan barış sürecine tam destek verilirken, acilen bütün toplum kesimlerini kucaklayan demokratik ve sivil bir anayasa oluşturulması, Seyit Rıza, Şeyh Said ve Saidi Nursi'nin mezarlarının bulunması, sürecin sağlıklı yürütülmesi için oluşturulacak akil adamlar heyetine Mardinliler Platformu'ndan en az 4-5 üye alınması talep edildi.

(ASG- AKL-Y)

30.03.2013 19: 04: 34

TSI

NNNN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Barışa Destek İçin Adana'da Toplandılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement