Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin sağlıkta büyük bir devrim gerçekleştirdiğini ve bunun sonucunda sağlık hizmeti ihraç eder duruma geldiğini belirterek, "Biz Adana'nın, bu anlamda Ortadoğu'nun, Akdeniz'in önemli merkezlerinden biri haline gelmesini istiyoruz" dedi.
Davutoğlu, Sheraton Otel'de Adana Ticaret ve Sanayi Odasının 120. yıl ödül törenindeki konuşmasında, Adana'nın, her halükarda geleceğe dönük olarak bütün Ortadoğu'nun kaynaklarının ve ticaretinin aktığı bir ulaşım aksına dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.
Başbakan Davutoğlu, "Onun için kendi ev ödevimizi yapacağız, ileriye hazırlanmak kastıyla. Her şeyden önce bölgesel havalimanı 2016'da inşallah tamamlanmış olacak" diye konuştu.
"Ayrıca Konya'dan, İç Anadolu'dan, Mersin-Adana- Gaziantep hızlı treni inşallah hayata geçirilecek" ifadesini kullanan Davutoğlu, böylece zaten otobanlarla şu anda son derece elverişli bir ulaşım hattına sahip olan Adana'nın ulaşım aksının, demiryolu ve havayoluyla daha iyi bir noktaya getirileceğini söyledi.
Davutoğlu, "Biraz önce dile getirilen Adana Çevre Yolu konusunu da hemen Ulaştırma Bakanımızla inceleteceğim. En kısa zamanda bunun Güney Çevre Yolu Projesi'ni de çok dikkatli bir şekilde ele alacağız" ifadesini kullandı.
Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Yine Adana'nın bu ulaşım, enerji özellikleri dışında Adana'ya yapmakta olduğumuz büyük entegre sağlık kompleksiyle ki Ortadoğu'nun en büyük entegre sağlık kompleksi olacak, bin 550 yataklı. İstiyoruz ki Çukurova'nın, Akdeniz'in bu şifa veren havasından herkes istifade etsin. Sağlık turizmi, yine bu sektörel dönüşüm programlarında bizim başlı başına ele aldığımız bir kalem. Artık sağlıkta Türkiye büyük bir devrim gerçekleştirdi ve bu devrimin sonucunda sağlık hizmeti ihraç eder duruma geldi. Biz Adana'nın, bu anlamda, Ortadoğu'nun, Akdeniz'in önemli merkezlerinden biri haline gelmesini istiyoruz. Bu entegre sağlık tesisi ile sadece Türkiye'nin, Adana ve etrafındaki şehirlerin değil, Ortadoğu'nun da ihtiyacını karşılayacak kalitede bir sağlık turizmi merkezi yapacağız Adana'yı inşallah."
"Şehirler geleneklere sahip olduğu zaman şehir kimliği kazanırlar"
Tarım alanında da Adana'ya verilen desteklere değinen Davutoğlu, "Şu ana kadar 12 yıl içinde Adana'ya 16 milyar dolarlık toplamda bir yatırım geldi. Bunda tarımda da önemli bir şey. Yaklaşık 500 bin dönüm, daha verimli tarım için elverişli hale getirildi bu dönemde. Tarım, sanayi ilişkisini, mutlaka Adana ve Çukurova'nın o tarım bereketini, daha verimli, organik tarımla da daha geniş kapsamlı sanayiye dönüşebilir tarımla da destekleyeceğiz" dedi.
"Mensucat Fabrikası'nın, Ortadoğu'nun, belki dünyanın en büyük sanayi müzelerinden biri haline dönüşme kararı işte tam Adana'ya yakışan bir karardır. Tebrik ediyorum" değerlendirmesinde bulunan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Çünkü şehirler geleneklere sahip olduğu zaman şehir kimliği kazanırlar. Beni bugün Adana'da memnun eden şey, şu toplantının tertip edilmesi bile Adana'da şehir kültürünün ve geleneğinin yaşadığını gösteriyor. 120. yıl galası, 120 yıllık bir ticaret odası, en eski borsalardan biri, en eski demiryollarından. Şimdi de böyle Adana sanayi tarihini, sadece Adana sanayi tarihinin değil, Türk sanayi tarihinin de en önemli müzelerinden biri olacak. Tebrik ediyorum."
Davutoğlu, "Fakat bizim dönemde bir de Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kuruldu. Bugün havaalanında rektörümüzü gördüğümde ilk bilgiyi talep ettiğim hususlardan biri oldu. 'Ne kadar öğrenci aldınız, ne yaptınız?' diye. Adana'ya Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurulma izni, sadece Adana'da bir üniversite daha olsun diye verilen bir izin değildir" diye konuştu.
"Yeter ki böyle güzel projelerle gelin"
Adana'nın, Ar-Ge'nin merkezi olmasını istediklerini vurgulayan Davutoğlu, "Nasıl her yerde öncülük yaptı geçmişte, sanayileşmede, tarımda, istiyoruz ki Ar-Ge ve inovasyon alanında da bilim ve teknoloji alanında da Adana öncülük üstlensin. Bunu yapabilir Adana, daha ötesini de yapabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Onun için bilim sanayi ve üniversite sanayi işbirliğine özel önem verilmesi gerektiğini belirten Davutoğlu, "Hayırseverlerimiz veya üniversiteyle ilgili olanlar, sadece hayırseverlik kastıyla da değil, sanayicilerimiz, işadamlarımız, Ar-Ge gelişiminde üniversitelerin potansiyellerini kullansınlar. Çukurova Üniversitesi, bütün üniversitelerimizin potansiyelleri kullanılsın. Üniversiteler de salt teorik eğitim verme dışında, sanayimizin imkanlarıyla bu tecrübeyi öğrencilerimize, bilim adamlarımıza aktaracak imkanlar sağlasın" ifadesine yer verdi.
Bilim merkezi kurulmasının ise başlı başına güzel bir düşünce olduğunu ve bu konuda ne destek verilmesi gerekiyorsa vereceklerini kaydeden Davutoğlu, "Yeter ki böyle güzel projelerle gelin" dedi.
Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Türkiye inşallah önümüzdeki dönemde bütün bu siyasi istikrar ve dünyada, etrafımızda özellikle bir ateş çemberi içinde demokrasi kültürünü yaşatan, sağlam demokrasisiyle, sağlam siyasi yapısıyla geleceğe hazırlanırken ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme iradesi kararlılığını gösterirken önemli güç kaynaklarımızdan biri Adana'dır, Adana olacaktır. Biz bütün bu arka plana da bakarak, geleneksel ekonomiden sanayi ekonomisine, şimdi de sanayi ekonomisinden bilgi yoğunluklu ekonomiye, bilim, bilgi temelli ekonomiye, teknoloji temelli ekonomiye geçişte Adanalı işadamlarımızı öncü bir rolde görmek istiyoruz. Adana Ticaret Odamızın 120. yılı bu anlamda tarihten geleceğe giden çok önemli bir çizgiyi de temsil ettiği için gerçekten tekrar tekrar üzerinde düşünmemize vesile teşkil eden bir anma merasimi, bir gala oldu. Ben tekrar Adana Ticaret Odamıza teşekkür ediyorum. Öncü şehir Adana'yı hep önde görmek üzere hepinize hayırlı akşamlar diliyorum."
- Ankara
Son Dakika › Güncel › Başbakan Davutoğlu Adana'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?