Başbakan Erdoğan, Depremzedere Konutlarının Anahtarlarını Teslim Etti - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan, Depremzedere Konutlarının Anahtarlarını Teslim Etti

Başbakan Erdoğan, Depremzedere Konutlarının Anahtarlarını Teslim Etti

Başbakan Erdoğan, Elazığ'da geçen 8 Mart'ta meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremde evleri yıkılan ve Hasan Gören depremzeler için yaptırılan konutları hak sahiplerine teslim etti.

07.11.2010 17:36

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ'da geçen 8 Mart'ta meydana gelen ve 42 kişinin ölümüne neden olan Richter ölçeğine göre 6 büyüklüğündeki depremde evleri yıkılan ve hasan gören depremzeler için yaptırılan konutları hak sahiplerine teslim etti. Erdoğan, "Tüm hassasiyetimize, tedbirlerimize, kentsel dönüşüm faaliyetlerimize rağmen yüzyılların ihmali öyle bir anda giderilmiyor. Afetlerin önüne geçilemez ama tahribatın, can ve mal kaybının önüne tedbirler alınırsa, minimize edilmek suretiyle bu konuda çok daha olumlu neticeler alabiliriz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Elazığ'ın Karakoçan İlçesi Başyurt Beldesi'ndeki geçen Mart ayında meydana gelen depremde evleri yıkılıp hasar gören depremzeler için TOKİ tarafından yaptırılan konutların anahtar teslim törenine katılmak için Ankara'dan 'DAP' uçağıyla kente geldi. Erdoğan'a, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çicek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu da eşlik etti. Elazığ Havaalanı'nda Erdoğan'ı Vali Muammer Erol, Belediye Başkanı Ak Partili Süleyman Selmanoğlu karşıladı. Başbakan Erdoğan, havaalanı dışında bekleyenlerin ellerini sıkıp, sohbet ederken, bazı kişiler kendisine mektup verdi.

Başbakan Erdoğan'ın gelişi nedeniyle havaalanında geniş güvenlik önlemi alındı. Buradan Kovancılar İlçesi'ne giden Erdoğan'ı taşıyan helikoptere kobra tipi helikapter de eşlik etti. Depremzeler için yaptırılan 1474 konut, cami, okul ve sosyal tesislerin hak sahiplerine teslim edileceği Kovancılar İlçesi'ndeki tören alanında da Erdoğan, sevgi gösterileriyle karşılandı. TOKİ konutlarının çatılarında özel hareket timleri ve keskin nişancılar yerleştirilirken, görevliler dürbünlerle sürekli çevreyi gözetledi.

Tören alanında çarşaflı kadınların da bulunduğu yaklaşık 1000 kişiye hitap eden Başbakan Erdoğan, deprem günü tüm imkanları kullanarak bölgeye ulaştıklarını ancak, 42 kişinin hayatını kaybettiğini, 137'sinin de yaralandığını belirterek, hayatını kaybedenlere bir kez daha Allah'tan rahmet dilediğini söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Gidenleri geri getirmek mümkün değil, yıkılanı yeniden yapmak daha sağlıklı konutlar inşaa etmek mümkündür. İşte biz bunu gerçekleştirdik. Hemen TOKİ başkanımıza talimat verdik; Derhal çalışmaların başlatılmasını, iş makinelerinin bölgeye girmesini, yeni affet konutlarının en kısa zamanda bitirilmesini kendisine ilettim. İnşaatlar Nisan'da başladı ve 7 ayda tamamlandı. Eğer hukuki prosedür zamanında bitirilmiş olsa, belki tümü bu inşaatların tamamlanmış olacaktı. Şurada depremin üzerinden yaklaşık 8 ay geçmesine rağmen, kış tam bastırmadan konutların çok büyük kısmını bitirdik ve bugün teslim ediyoruz. Toplamda 1830 afet konutunun inşaasına başlamıştık. Şu anda 1474 konutu tamamladık ve hak sahiplerine teslim ediyoruz. Palu'da, Kovancılar'da Okçular'da yaptığımız bu konutların yanında Kovancılar'da 1 ilkokulu, 2 camiyi de bitirdik, bitirmek üzereyiz. Onları da hizmete açıyoruz. Hayırlı olmasını diliyorum."

"YÜZYILLARIN İHMALİ BİR ANDA GİDERİLMİYOR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, afetlerin hiç görülmemesini, afetlerin konutlara etki etmemesini, can kaybına mal kaybına neden olmamasını dilediklerini anlatırken sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yüzyıllara dayanan çarpık yapılaşma, sorumsuzca yapılan inşaatlar ne yazık ki sorunlu alanlarda yapılan inşaatlar, sağlıksız plansız kentleşme imar faaliyetleri ne yazıkki bunu mümkün kılmıyor. Tüm hassasiyetimize, tedbirlerimize, kentsel dönüşüm faaleyetlerimize rağmen yüzyılların ihmali öyle bir anda giderilmiyor. Afetlerin önüne geçilemez. Ama, tahribatın, can ve mal kaybının önüne tedbirler alınırsa, minimize edilmek suretiyle bu konuda çok daha olumlu neticeler alabiliriz. Bunun tek başına hükümet icraatlarıyla, tek başına kamunun faaliyetiyle başarılması asla mümkün değil. Tek tek her bir vatandaşım her bir kardeşim bu noktada tedbirini alacak, gerekeni yapacak onun gücünün yetmediği yerde bizler yani kamu devreye girecek."

"BENİM GAKKOŞLARIM HASSASTIR"

Başbakan Erdoğan, başta İstanbul olmak üzere risk altındaki bölgelerde yaptıkları çalışmaları daha da artırdıklarını anlatırken, yasal düzenlemelerle risk haritalarının çıkarılmasına ivme kazandırdıklarını bildirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şöyle devam etti:

"Türkiye genelinde başlattığımız 135 bin konut modern ve sağlıklı olmak üzere deprem başta olmak üzere afetlerde dikkate alınarak inşaa ediliyor. 8 Mart saat 04.32'de burada deprem oldu. 09.30'da arama ve kurtarma çalışmalarını başlattık. Uyum içinde koordinasyon içinde en hızlı şekilde deprem bölgelerine ulaşıldı. Arama kurtarma yapıldı. Hemen ardından da yaralar sarıldı. İnşallah eksiklikler de tamamlanacak, inşallah tüm mağduriyetler giderilecek. Şu anda bu konutların tamamında oturacak olan vatandaşlarım, valilik belediyemiz burada yapacakları çalışmayla ihtiyaç sahibi olanlara, bu ihtiyacı tespit edip, çünkü ben inanıyorum ki benim Gakkoşlarım hassastır. İhtiyaç sahibi olanlara Zorlu Holding tarafından buzdolabı, çamaşır makinesi ve bir fırın, ayrıca buraya gönderilecek. Ben Zorlu Holding'e teşekkür ediyorum. Bu bir hassasiyettir. Bu hassasiyeti tabii ki tüm hayırseverlerimizden böyle zamanlarda bekliyoruz. En kısa zamanda 350 civarındaki diğer konutlarıda tamamlayarak sahiplerine dağıtacağız."

"ÇEVRENİZ YEŞİL OLSUN"

Erdoğan, yeni konutlara yerleşeceklerden çevrelerinin yesil olmasını istedi. Başbakan "Sizlerden bir ricam olacak yerleştikten sonra 'Çevreniz yemyeşil olsun' istiyoruz. Burada çimler ekildi, buralar yeşerecek ama siz koruyacaksınız. 1 yıl süreyle TOKİ size burada hizmet verecek. Bu ağaçlarımızı yeşil tutalım. Yemyeşil bir çevremiz olsun. Huzurlu olun istiyorum. Sizler, nasıl ki 12 Eylül'de Kovancılar'da yüzde 96 'evet' dediyseniz; 'yeşile de evet mi?' Depremde hayatını kaybeden kardeşlerime tekrar Allah'tan rahmet diliyorum. Zarar gören vatandaşlarımıza bir kez daha 'geçmiş olsun' dileklerimi iletiyorum" diye konuştu.

CEMİL ÇİÇEK'İN KONUŞMASI

Başbakan Erdoğan'dan önce konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, depremzedelere başsağlığı dilerken Allah'tan bir daha böyle acı ve keder göstermemesini istedi. Çiçek, Türkiye'nin afet riski yüksek coğrafyada olduğunu, her yıl sel, deprem, heyelan gibi herkesi üzen afetler görüldüğünü anlattı. Çiçek, "Bu afetler sebebiyle büyük sorunlar ortaya çıkıyor. Şunu hepimizin kabul etmesi lazım. Tabii afetleri çoğu zaman önleme imkanımız yok. Ama işi doğru yaparsak, doğru yapılan işlere yardımcı olursak, bu bilinci olabildiğince yaşarsak, yaşadıklarımızdan ders çıkarır, günü kurtarma adına yanlış yapmak yerine planlı programlı bir politikayı birlikte sürdürebilirsek bu afetlerin zararlarını asgariye indirebiliriz" dedi.

Cemil Çiçek, depremde karşılaşılan en büyük sorunun binaların ruhsatsız ve tabii afetlere dayanıksız mazemeden yapılması olduğunu belirterek, "Bu olup bitenler aslında bize işin doğrusu yapabilmek adına da hem telkinde bulunuyor işin doğrusunu da yapmamız için önemli gerekçeler çıkarıyor ortaya" diye konuştu. Mart ayındaki depremde sonra hükümetin kısa sürede konutları yaptığını belirten Çiçek, "Geçmişte 100 konutluk inşaatların bile 5-10 yılda bitirildiğini biliyoruz. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye artık bu türlü afetlerin ortaya çıkardığı zararları asgariye indirebilmek için elinden gelen çabayı gösteriyor. Bugün önemli ve anlamlı gün. Başbakanın talimatıyla iş bu noktaya gelmiştir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, barebarendeki bakanlarla hak sahiplerine konut anahtarlarını teslim etti. Erdoğan ve bakanlar ardından helikopterle Palu'ya hareket etti.

Erdoğan ve yanındakiler Palu İlçesi'nde TOKİ'nin yaptırdığı konutların bulunduğu alanında inceleme yaptı. Erdoğan, burada bekleyenlere kısa bir konuşma yaptı. Erdoğan, depremden sonra yaptıkları çalışma sonucunun 8 ay sonra aldıklarını belirterek, "Rabbim bizi bu tür felaketlerden korusun. Palu olarak 12 Eylül referandumunda bize yüzde 98 'evet' dediniz" dedi. Kalabalıktan bazı kişilerin 'Yüzde 100' diye bağınması üzerine Erdoğan, "O da yaklaşıyor. O da olacak, 7 ay sonra seçim var. Uzun ince bir yoldayız. Yapılacak çok işimiz var" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın sesinin duyulması için masa üstündeki hoparlör 2 görevli tarafından omuzlarda taşındı. Erdoğan, açılışlara katılmak üzere Elazığ kent merkezine gitti.

- KUTU -

ERDOĞAN'A ÖVGÜ PANKARTINA SANSÜR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, TOKİ tarafından yapılan deprem konutların açılışı için gittiği Elazığ'ın Kovancılar İlçesi'nde, kendisi için asılan büyüz boy bez pankart sansürlendi.

Kovancılar İlçesi'nde, Başbakan'ın görmesi için bir dinlenme tesisinin girişine 'Ülkemin yeni mimarı, İslam aleminin lideri sayın Başbakanım ilçemize hoş geldiniz. Hayranınız Mehmet Gök. Gökdelen Dinlenme Tesisleri' yazılı pankart asıldı. İddiaya göre bu pankartı gören görevliler, dinlenme tesisi sahibi Mehmet Gök'e uyarıda bulundu ve bazı kelimelerle harflerin çıkarılmasını istedi.

Uyarı üzerine pankartta 'İslam' kelimesi ile 'in' hecesinin üzeri kapatıldı. Dikkatli bakılınca kapıtalan yerleri belli olan pankartın uzaktan 'Ülkemin yeni mimarı, alemin lideri sayın Başbakanım ilçemize hoş geldiniz. Hayranınız Mehmet Gök. Gökdelen Dinlenme Tesisleri' diye okunması sağlandı

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan, Depremzedere Konutlarının Anahtarlarını Teslim Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement