Başbakan Erdoğan'ın Eurozone yerine TL Zone fikrine ekonominin çeşitli alanlarından destek geldi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya'nın Berlin şehrinde konuk olduğu bir toplantıda, TL Zone düşüncesini açıklamış, ardından da şu ifadeleri kullanmıştı:
"Ben biliyorum ki AB üyesi ülkeler içerisinde 'ben Euro'ya karşıyım ben Eurozone'da yer almam' diyen ülkeler var. Başta İngiltere. Ve şu anda halinden de memnun. Hatta bize de tavsiyede bulunuyorlar 'sakın Eurozone'a girmeyin, siz de TL zone yaparsınız' diyorlar.
Zaten ben de öyle düşünüyorum diyorum. Bunlar önemli. Artık para konusunda da AB kendini check edecek. Eurozone'da yer alalım mı almayalım mı diyecek. İngiltere yerini almadı, şu anda da halinden memnun. Örnekse buyrun, böyle bir durum var ifadelerini kullanmıştı.
Ak Yatırım Araştırma Müdürü Bora Tezgüler, TL zone fikrinin güzel bir fikir olduğunu ancak kısa vadede gerçekleşmesinin zor olduğunu söyledi. Tezgüler, komşu ülkelerle olan ilişkilerimize de dikkat çekerek, Komşu ülkelerle olan ve özellikle petrol ve doğalgaz alanında devam eden ticari ilişkimiz, TL zone fikrinin ileride gerçekleşmesi konusunda bize olumlu göstergeler sunuyor dedi.
"TL'NİN İTİBARINI ARTTIRIR"
TL Zone'un uzun vadede mümkün olması durumunda Türk lirasının dönüştürülebilirliği konusunda önemli bir adım atılacağını söyleyen Tezgüler "TL Zone düşüncesinin şu an için gerçekleşmesi zor, ancak uzun vadede özellikle Türk Lirası'nın dönüştürülebilirliği konusunda önemli bir adım atılmış olur.
Ayrıca Türk Lirası'nın uluslararası standartlarda kalitesinin oluşturulması da bu fikirler beraber gerçekleşmiş olur" ifadelerini kullandı.
JAPON EV HANIMLARI
Özellikle global kriz öncesinde Japonya'da düşük faizli para biriminden borçlanıp getirisi yüksek para birimine yatırım yapan Japon ev kadınlarının, Türk tahvillerine 20 milyar TL'yi bulan yatırımlarının son zamanlarda tekrar canlanmasına dikkat çeken Tezgüler TL zone fikrinin gerçekleşmesi durumunda "20 milyar TL'yi bulan hacim daha da yukarılara çıkacaktır, bu da ekonomimiz için çok güçlü bir ivme yaratır" diye konuştu.
"TARTIŞMALARIN BAŞLAMASI ÖNEMLİ"
TL Zone konusuyla ilgili düşüncelerini aktaran Ata Yatırım Ekonomisti Özlem Derici ise "TL Zone konusu henüz çok yeni, üzerinde biraz çalışılması gerekiyor. Bu fikrin iki kanalı olduğunu düşünüyorum. Finansal kanal olarak adlandırdığım ilk adım olarak Türk Lirası'nın ticarette kullanılırlığının artması lazım. Ticarette şu an Dolar ve Euro ağır basıyor. TL cinsi bonoların ihraç edilmesi de önemli unsurlardan bir tanesi. İkinci olarak ise Ticaret kanalı yani alışverişlerin TL üzerinden olması gerekiyor. Fakat şu anda böyle bir durum söz konusu değil. Ancak TL zone fikri konusunda tartışmaların başlaması da önemli bir adımdır ifadelerini" kullandı .
İHRACATÇILARDAN DESTEK VAR
Erdoğan'ın TL konusundaki bu açıklamalarına ihracatçıdan da destek geldi..Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu şunları söyledi:
"TL Zone ancak bölge ülkeler ile olur. Ortak para birimi makul bir uygulama olur. İpler bizim elimizde olacak ise iyi. Burada önemli olan ilgili ülkelerin ortak para birimine uyumudur. TL Zone, ticaretimizin fazla olduğu Irak, İran ve Rusya gibi ülkelerle ticareti kolay kılar, artırır. Bu anlamda olumlu. Bir defa kur artışı, parite oynamalarından dolayı ileri dönük kaygılar söz konusu olmayacak. Bu anlamda da olumlu. AB üyelerinden İspanya, İtalya ve Yunanistan'ın bunalımdan kurtulamamalarının nedeni Eurozone'da ipin ucunun bu ülkelerde olmamasından kaynaklanıyor.
TL Zone'da uygulama önemli. Ortak para birimine dahil olacak ülkelerin uyumu önemli. Eğer hayata geçerse paramızı değerlendirir, güçlendirir. En mühimi itibarını artırır."
Son Dakika › Güncel › Başbakan'ın İkinci Çılgın Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?