Başbakan Yardımcısı Babacan Washington'da - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Babacan Washington'da

Başbakan Yardımcısı Babacan Washington\'da

Babacan, Johns Hopkins Üniversitesinde konferans verdi: (2) "Bence 2008 2009 finansal krizinden sonra, soru artık, Türkiye'nin AB için ne zaman hazır olacağı değil, daha ziyade AB'nin Türkiye i...

10.10.2013 21:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Bence 2008-2009 finansal krizinden sonra, soru artık, Türkiye'nin AB için ne zaman hazır olacağı değil, daha ziyade AB'nin Türkiye için ne zaman hazır olacağı şekline dönüştü" dedi.

IMF- Dünya Bankası Yıllık Toplantıları için ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Babacan, Johns Hopkins Üniversitesi İleri Uluslararası Araştırmalar Okulunda, "Son Küresel Gelişmeler Işığında Türk Ekonomisi ve Dış Politikası" konulu konferans verdi.

Babacan, Türkiye-AB ilişkileriyle ilgili bir soru üzerine, AB sürecinde zaman zaman gerilemeler yaşansa da bu süreçten Türkiye olarak hem siyasi hem ekonomik standartlar açısından bazı somut yararlar gördüklerini belirtti.

Ekonomik standartlar açısından bakıldığında, Türkiye'nin şu anda AB'nin önemli sayıda üyesinden daha iyi bir performans gösterdiğini ifade eden Babacan, yani bugün itibariyle ekonominin Türkiye'nin AB sürecinde bir engel olmadığını dile getirdi.

-"AB sürecinde pes etmeyeceğiz, ısrarcı olacağız"-

Babacan, Türkiye'nin AB'ye katılması halinde, AB'nin temsiliyet gücünün kesinlikle artacağını, daha çeşitlilikleri içinde barındıran bir yapı haline geleceğini söyledi.

Türkiye'nin üyeliği halinde, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'dan Orta Asya'ya uzanan bölgenin de, AB'nin kendilerine çok yaklaştığını hissedeceğini kaydeden Babacan, bu durumun AB'nin rolünü, sadece bir Avrupa yapısı olmaktan öte, küresel bir aktör olarak artıracağını ifade etti.

Babacan, "Bence 2008-2009 finansal krizinden sonra, soru artık, Türkiye'nin AB için ne zaman hazır olacağı değil, daha ziyade AB'nin ne zaman Türkiye için hazır olacağı şekline dönüştü" ifadesini kullandı.

Babacan, Türkiye olarak AB sürecine önem verdiklerinin, bu süreçten vazgeçmeyecekleri ve ısrarcı olacaklarının altını çizdi.

-"Tarihsel konularda karar vermek politikacıların ya da parlamentoların işi değil"-

Bir Ermeni kökenli davetlinin 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili sorusu üzerine Babacan, Türkiye olarak son 5-6 yılda Ermeni halkına el uzatmaya çalıştıklarını, iki ülke ilişkilerinin normale dönmesini hedefleyen bir diyalog sürecini başlattıklarını hatırlattı.

Bu sürecin izlediği seyirden bahseden Babacan, Türkiye olarak, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını araştırmak üzere bilim adamları, tarihçilerden oluşacak bir ortak komisyonun kurulmasını önerdiklerini hatırlattı. Babacan, tarihte neler olduğuna karar vermenin politikacılar ya da parlamentoların işi olmadığını, bunun üzerinde teknik analizler yapılması ve uzmanların çalışması gerektiğini dile getirdi.

-"Dış politikada prensipler temelinde hareket ediyoruz"-

Konuşmasında, Türkiye'nin son yıllardaki siyasi, sosyal ve ekonomik dönüşüm sürecinden ve ekonomisinde son yıllarda kaydedilen ilerleme ve başarılardan ayrıntılarıyla bahseden Babacan, 2008 finansal krizinin tüm dünyayı etkilese de başarıyla hayata geçirilen reformlar ve alınan tedbirler sayesinde Türkiye üzerindeki etkisinin çok sınırlı kaldığına değindi.

Babacan, ekonomik büyümenin önemli olmakla birlikte, büyümenin kalitesinin de çok önem taşıdığına işaret ederek, bu bağlamda, büyümenin finansal, sosyal ve çevresel açıdan sürdürülebilir olması gereği üzerinde durdu.

Babacan, yapısal reformlar, siyasi reformlar, yargı reformları, eğitim, özgürlükler, AB süreci gibi alanların önem vermeye devam edecekleri konular olduğunu anlatarak, Türkiye'nin dış politika konularında da prensipler temelinde hareket etmeye çalıştığını ve küresel bir sorumluluk hissettiğini, zor bir coğrafyada bulunmasına rağmen siyasi ve ekonomik açıdan başarılı bir dönemden geçtiğini belirtti.

- Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Babacan Washington'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement