Yıldız Teknik Üniversitesi öncülüğünde bu yıl 4.'sü düzenlenen Genç Türkiye Zirvesi İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde başladı. 'Türkiye'nin Geleceği Bilgi Gençliği' slogani ile Türk ve dünya gençliğinin geleceğine yön vermeye devam eden zirveye Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ve çok sayıda öğrenci katıldı.
"ŞİRKET KURUP BATIRMAYAN KİMSENİN ÜNİVERSİTELERDE EĞİTİM VERMEMESİ LAZIM"
Genç Türkiye Zirvesi Gençlik Fuarı'nda konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Aslında bütün üniversitelerimizin bu çerçevede yani, şirket kurup da batırmamış hiç kimsenin aslında o üniversitelerde eğitim vermemesi lazım. Öğrenciyken 1.sınıftan itibaren şirket kurup batırma becerisini elde etmeniz lazım. Bu beceriyi elde edemezseniz, biz bu ekosistemi oluştururken çok zorlanıyoruz. Çünkü şu anda Türkiye'de ürettiğiniz sanayi ürünlerin 3'te 2'si aslında sıradan ürünler. Yani düşük ve orta altı ürünler bunlar. Bunlar da artık kar imkanı çok sınırlı ve kar marjları daraldı. Bunlar da artık gerçekten katma değer dediğimiz bilgi ve teknoloji boyutu çok sınırlı. İşte bu nedenle gençler, bilgi ve böyle bir zirve çok anlamlı. Bizim geleceğimiz sizlersiniz. Bu öyle yuvarlak bir cümle de değil. Çünkü bu ülke zor bir coğrafyada. Kabul edelim kolay değil şöyle bir olup bitenlere baktığınız zaman çok zor bir coğrafya. Sıkıntılar var, ülkelerdeki etnik mezhep eksenli çatışmalar var. Bu çatışmalar yıkım getiriyor. Çok akıllı davranmazsak maalesef bunların yansımaları büyük olabiliyor" diye konuştu.
"BİZİM MARKA OLUŞTURMAMIZ LAZIM"
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "gerçekten ilk 2 bin şirketin içine sizlerin kuracağı birçok şirketi koyabilmemiz lazım. Bugün dünyada ilk 2 bin şirket piyasa değeri olarak 48 Trilyon Dolar'a sahip. Dün İspanya'daydım. Orada iş aleminin temsilcileri ile bir araya geldim. 2 milyon üyeleri varmış Sanayi Ticaret Odaları'nın. Ama dünyada 2 bin şirketin piyasa değeri 48 Trilyon Dolar, satış hacmi yaklaşık 40 Trilyon Dolar. Bizim hakikaten marka oluşturmamız lazım. Ama bu fikir ama bu fikirlerin ticarileşmesi süreci, gerçekten biz bu ekosistemi kurabilirsek hiçbir başarı tesadüf değildir. Hiçbir başarısızlık da kötü şanstan kaynaklanmaz. Yani doğru şeyleri yaparsanız doğru sonuçlar elde ediyorsunuz. Doğru şeyleri yapmadığınız zamanda maalesef sonuçlar ortada" şeklinde konuştu.
"İNOVASYONUN EN ÖNEMLİ BİLEŞENİ REKABETTİR"
Ayrıca Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Performansı ölçmeden, performansa dayalı bir kültür oluşturmadan başarılı olamayız. Rekabet olmazsa olmazdır. Durup dururken bunların hiçbiri olmaz. Rekabetin olmadığı, rekabet şartlarının iyi oluşmadığı bir ortamda inovasyon ve verimliliği arttıramazsınız. İnovasyonun en önemli bileşeni rekabettir. Onun için aslında en çok koruduğumuz sektörlerde, en çok koruduğumuz alanlarda en çok tahribatı yaratıyoruz. Çünkü oralarda verimlilik düşük, oralarda rekabet yok. Bizim rekabetten korkmamamız gerekiyor. Rekabet verimlilik getiriyor. Bilimde hırsa izin veriliyor. Hırs çok kabul gören bir sıfat değil, ama inancımız ilimde hırsa, rekabete alan açmış" dedi. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?