Başbakan Yardımcısı Şimşek: (2) - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Şimşek: (2)

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine destekli kredi garanti uygulaması kapsamında yeni kefalet için imzalanan protokolün 55 milyar liralık bir limiti kapsadığını belirterek, "Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yatırımların ve ihracatın finansmanını önceliklendireceğiz.

22.01.2018 12:36

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine destekli kredi garanti uygulaması kapsamında yeni kefalet için imzalanan protokolün 55 milyar liralık bir limiti kapsadığını belirterek, " Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yatırımların ve ihracatın finansmanını önceliklendireceğiz." dedi.

Hazine destekli kredi garanti uygulaması kapsamında yeni kefalet limiti tahsisine ilişkin Hazine Müsteşarlığı ile Kredi Garanti Fonu (KGF) AŞ arasında, Hazine Müsteşarlığı Hikmet Esen Konferans Salonu'nda, protokol imza töreni düzenlendi.

Şimşek, burada yaptığı konuşmada, çok etkili bir politika aracına dönüşen KGF'nin güçlü şekilde tekrar devreye gireceğini söyledi.

Hazine destekli KGF'nin 2016'da Türkiye ekonomisinin karşı karşıya kaldığı şoklara karşı çok etkili bir politika aracı görevi gördüğünü vurgulayan Şimşek, fonun geçen seneki büyümeye de önemli katkı verdiğine işaret etti.

Şimşek, geçen yıl mart ayında 200 milyar liralık bir kefalet limiti için tören yapıldığını anımsatarak, bu şekilde çok etkili sonuçlar doğuran bir mekanizmanın devreye girdiğini dile getirdi.

KGF'nin krediye erişim, istihdam ve büyümede anlamlı sonuçlar doğurduğunu anlatan Şimşek, 2016'da sistemde yapılan değişikliklerin de çok etkili olduğunu söyledi.

Mehmet Şimşek, geçen yıl 200 milyar liralık kefaletle 218 milyar liralık kredi kullandırıldığını bildirdi.

Bu kredinin 203 bin firmaya gittiğine dikkati çeken Şimşek, bu rakamın, sistemin ne kadar kapsayıcı olduğunu gösterdiğini, sistemin finansmana erişimi kolaylaştırdığını ortaya koyduğunu vurguladı.

Şimşek, birtakım eleştirilerin aksine risk değerlendirmesi sağlıklı şekilde yapıldığı için sistemin başarıyla işlediğini, yeni protokolde riskli alanlara yönelik de düzenlemeler bulunduğunu kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Yüzde 7'ye kadar bir kaybı karşılayacağımızı taahhüt ettik. Şu ana kadar bu oran yüzde 1'in oldukça altında. Aktif kalitesi son derece yüksek bu kredilerin. KOBİ'ler, ihracatçılar, firmalar Hazine desteğini kaybetmek istemiyorlar." dedi.

- İmalat sanayisine ve ihracata öncelik

Her ülke gibi Türkiye'nin de öncelikleri bulunduğuna işaret eden Şimşek, şöyle konuştu:

"Bu dönemde cari açığı daha sürdürülebilir, daha makul seviyede tutmak için Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yatırımların ve ihracatın finansmanını önceliklendireceğiz. İmzalanacak protokol 55 milyar liralık bir kefalet limitini kapsayacak. 50 milyar lirası daha önce kullanılmamış, 5 milyar lirası geri dönüşler. Bu ilk aşama. Yılın sonraki kısmında diğer geri dönüşler de devreye girecek. Geri dönüşleri kullandıracağız."

İmalat sanayisi yatırımlarını önceliklendirdiklerini belirten Şimşek, 55 milyar liranın yaklaşık 25 milyar lirasının imalat sanayisine, 15 milyar lirasının da ihracatçıya kullandırılacağını bildirdi.

Şimşek, şunları kaydetti:

"Limitin en az 3'te 2'si ihracat ve imalat sanayisine yönelik kullandırılacak. Bu ikisi çok önemli çünkü Türkiye'nin üretken kapasiteyi ve ihracatı artırması lazım. Yeni kefalet limitinin 3'te 2'sini üretene, yatırım yapana tahsis etmiş oluyoruz, bu çok önemli. Geri kalanında ağırlıklı olarak işletme sermayesi devreye giriyor."

Şimşek'in konuşmasının ardından Hazine Müsteşarlığı ile KGF AŞ arasında protokol imzalandı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Şimşek: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement