Çerkez Sürgünü'nün 157. yılı - Son Dakika
Güncel

Çerkez Sürgünü'nün 157. yılı

Çerkez Sürgünü\'nün 157. yılı

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, 21 Mayıs 1864 yılında gerçekleşen Çerkez Sürgünü'nün 157. yılı dolayısıyla mesaj yayımladı.

20.05.2021 14:06  Güncelleme: 18:33

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, 21 Mayıs 1864 yılında gerçekleşen Çerkez Sürgünü'nün 157. yılı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Büyükkılıç mesajında, Çarlık Rusyası'nın, Kafkaslardan Çerkez halkını sürgüne göndermesinin üzerinden 157 yıl geçtiğini anımsattı.

Çerkez topluluklarının başta Osmanlı Devleti olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerine sürgün edildiğini belirten Büyükkılıç, "Resmi olmayan rakamlara göre o dönem 1,5 milyona yakın Çerkez bir ay içinde sürgüne tabi tutuldu. Yoldaki şartlar, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerle yaklaşık 500 bin Çerkez hayatını kaybetti." ifadelerini kullandı.

Büyükkılıç, tarihin en acı ve sarsıcı olaylarından biri olarak nitelendirilen ve insanlık tarihine "kara leke" olarak geçen Çerkez Sürgünü'nün üzerinden 157 yıl geçmesine rağmen bu hazin hadisenin unutulmadığını ve unutulmayacağını, insanlık dışı süreçte Çerkezlerin zulme ve işgale karşı verdikleri kahramanca mücadelenin de hep hafızalarda kalacağını aktardı.

Kayseri'de 100 bin Çerkez'in yaşamını sürdürdüğünü ifade eden Büyükkılıç, şunları kaydetti:

"Bizler için çok önemli bir yere sahip Çerkezlerin şehrimizin sosyo kültürel ve ekonomik hayatına sağladığı katkılar hür türlü takdirin üzerindedir. Pınarbaşı Uzunyayla'da 67 Çerkez köyümüzün bulunması şehrimizdeki Çerkezlerin öneminin en önemli göstergelerinden birisidir. Türkiye'de Samsun'dan sonra Çerkez nüfusun en yoğun olduğu yer Kayseri'dir. Bu kapsamda Kayseri'deki Kafkas derneklerinin de çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Yunus Emre'nin dediği gibi yaratılanı yaratandan ötürü seviyoruz. Biz de Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, hiçbirini diğerinden ayırt etmek yok. Ülkemizde barış, huzur ve kardeşlik içerisinde yaşamaya devam edeceğiz. Çerkezlerin anavatanları Kafkasya'dan sürülmesinin 157. sene-i devriyesinde, hayatını kaybeden Çerkez kardeşlerimize Allah'tan rahmet, geride kalanlara da sağlıklı hayırlı uzun ömürler diliyorum.

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu da yayımladığı mesajda Çerkezler'in, 19'uncu yüzyılda insanlık tarihinin gördüğü en büyük zulümlerden birine maruz kaldığını belirtti.

Akıl almaz, büyük zulümler yaşandığına dikkati çeken Palancıoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak biz bu vatanı herkese açmışız. O zamanlar Çerkez kardeşlerimiz Osmanlı döneminde Türkiye'ye sığınmışlar. Şu anda et tırnak şeklinde birlikte yaşıyoruz. Cenabı Allah Müslümanlara güç kuvvet versin. Yakın zamanda Bosna'da büyük bir soykırım oldu. Ondan önce Bulgaristan'da, Yunanistan'da oldu, Suriye'de, Irak'ta oldu, şimdi Filistin'de oluyor. Maalesef Müslümanların yaşadığı İslam coğrafyasında bu tür mezalimler devam ediyor. Çerkez kardeşlerimizin acılarını paylaşıyor, sürgünde hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum. Cenabı Allah birlik beraberlik içerisinde dimdik ayakta durmayı nasip etsin. Bu tür acıları bizlere bir daha yaşatmasın."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çerkez Sürgünü'nün 157. yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement