Batı Trakyalılar Keşan'da Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

Batı Trakyalılar Keşan'da Bir Araya Geldi

Batı Trakyalılar Keşan\'da Bir Araya Geldi

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneğinin düzenlediği iftar programı, Edirne'nin Keşan ilçesinde gerçekleştirildi.

12.08.2012 18:01

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneğinin düzenlediği iftar programı, Edirne'nin Keşan ilçesinde gerçekleştirildi. Şapçı Ağadayı Tesisleri'nde gerçekleştirilen iftara; Batı Trakya'dan milletvekilleri Ahmet Hacıosman, Ayhan Karayusuf, Hüseyin Zeybek, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı İsmet Kadı ile AK Parti Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, MHP eski Edirne Milletvekili Cemaleddin Uslu, İpsala Kaymakamı ve Keşan Kaymakam Vekili Mehmet Ali Gürbüz, Keşan İlçe Jandarma Komutanı Engin Sakallıoğlu, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yıldız, Batı Trakya'dan gelen siyasiler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile 800'e yakın davetli katıldı.

Yaklaşık bir saat süren birçok konuğun konuşma yaptığı gecede, Batı Trakya'nın sorunları ele alındı.

Burhanettin Akgüder, yaptığı konuşmada, "Bizim yürüttüğümüz dava, 1923 yılında Lozan'da atılan imzanın takipçisidir"

Hakgüder, 66. yıl önce temelleri atılan derneğin taviz vermeden kuruluş inancını tertemiz geçmişiyle yaşattığını belirtti.

Hakgüder, derneklerinin 15 gün sonra 66. kuruluş yıldönümünü kutlayacaklarını belirterek şöyle konuştu: "Bizim yürüttüğümüz dava 1923 yılında Lozan'da atılan imzanın takipçisi, sessizlerin sesi, kimsesizlerin kimsesi olma adına yürüttüğümüz bir davadır. Bu dava kutsal bir davadır. Çünkü Türk milleti, Ege ve Kerkük'ten bahsederken mesele diye bahseder. Ama Batı Trakya ve Kıbrıs deyince dava diye bahseder. İşte Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Türk milletinin kendisine emanet ettiği bir davayı yürütmenin onurunu ve şerefini yaşattığını bilmektedir."

DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş ise, Batı Trakya Türkleri'nin birlikte olmaya çok ihtiyacı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Biz azınlığın ilk ve tek siyasi partisi olan rahmetli liderimizin kurduğu Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi'nde iki yıl önce göreve gelip yeniden yapılandırmaya ve Yunanistan'da siyasi hayatın içinde var etmeye çalışıyoruz. Buna ihtiyaç duyma sebebimiz, Batı Trakya Türklerinin sorunlarının çözümü noktasında gerek diğer siyasi partilerin gerek Yunanistan devletinin adım atmaması nedeniyle Batı Trakya Türklerinin hakkını hukunu aramak için yola çıktık. Biz Lozan anlaşması ile Yunanistan'a emanet edildik. Osmanlı'dan sonra asırlardır bu topraklarda yaşayan Batı Trakya Türkleri, Yunanistan'a emanet edilmiştir. Hakları, Lozan Anlaşması ile çerçeve altına alınmıştır. Ama görüyoruz ki, 21. yüzyılda yaşamamıza rağmen, Yunanistan 30 yıldan beri Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen, Batı Trakya Türklerinin sorunlarını çözmemekte ve 3. sınıf vatandaş olarak yaşatmaya devam ediyor."

SUÇUMUZ MÜSLÜMAN TÜRK OLMAKSA, BİZ BUNDAN GURUR DUYUYORUZ

Çavuş, Batı Trakya Türklerinin davasında ilerleme var diyenlerin karşısında olduklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ne eğitimimizde, ne müftülükte, ne de vakıflarda ilerleme olmuyor. Biz bu ülkede gerek 2. Dünya Savaşında gerek iç savaşta, bu ülke için, Yunanistan için canlarımızı verdik. Atalarımız canlarını verdi. Her zaman Yunanistan'ın birliği ve beraberliğinden yanayız. Ama bizim suçumuz ne? Eğer bizim suçumuz Müslüman Türk olmaksa, biz bundan onur ve gurur duyuyoruz. Ebediyete dek Müslüman ve Türk olarak yaşayacağız."

Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener ise, Batı Trakya'nın iki yakasını bir araya getiren herkese teşekkür ettiğini belirterek, Batı Trakya Türkleri'nin yaşadığı sorunları dile getirdi. Şener, Türkiye'de yaşayan Batı Trakyalıları da Yunanistan'a yatırım yapmaya davet etti.

GÜMÜLCİNE TÜRK GENÇLER BİRLİĞİ'NİN ARKASINDA TÜRKİYE CUMHURİYETİ VAR

İpsala Kaymakamı ve Keşan Kaymakam Vekili Mehmet Ali Gürbüz ise, bu davayı tekrar ayağa kaldırabilmek için bir çalışma olduğunu ve ciddi hareketlerin olduğunu, azınlığın tekrar kendine gelmeye başladığını söyledi.

Gürbüz, "Avrupa Birliği'nin Gümülcine Türk Gençler Birliği'ne yapılan saldırının, Yunanistan devletince çok ağır cezalandırılması gerekirdi. Fakat şunu söyleyeyim, Gümülcine Türk Gençler Birliği'nin arkasında koskoca Türkiye Cumhuriyeti var. Biz her zaman onların arkasındayız. Onlara uzanan el bize de uzanmıştır" dedi.

EKONOMİK SORUNLARLA MÜCADELE EDİYORUZ

Rodop Milletvekili Ahmet Hacı Osman ise, yemekte emeği geçen herkese teşekkür ederek şunları söyledi: "Sorunlarımız devam etmekte. Azınlığımız, bir yanda azınlık sorunlarıyla uğraşırken, son zamanlarda ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılarla da mücadele ediyor. Önümüzdeki dönem 3 milletvekili ile azınlığımız temsil edilmekte. İnşallah, hep birlikte bu sorunların çözümü konusunda mücadele edeceğiz. Bu bizim borcumuzdur."

MUSTAFA KEMAL'İN RUHUNU ISRARLA YAŞATAN SOYDAŞLARIMIZI GÖRDÜM VE GURURLANDIM

CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli ise, 24 Temmuz'da Gümülcine'de gururla şunu gördüğünü söyledi: "Bu kadar baskıya rağmen, kültürünü kaybetmemiş, dinini kaybetmemiş, dimdik ayakta olan Mustafa Kemal'in ruhunu ısrarla yaşatan sevgili soydaşlarımızı gördüm. ve çok gururlandım. Bundan sonraki mücadelenin de böyle birlik beraberlik içinde süreceğine eminim. Her zaman sizlerin yanında olmaya da hazırım."

AK Parti Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu ise, yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Burada çok yoğun bir katılım var. Geçen yıl da aynı kalabalık olmuştu. Batı Trakya davası, sıkıntıları olan bir dava. Ama geleceğe ümitle bakmamız için de çok anlamlı dayanaklarımızın her geçen gün arttığı kanaatindeyim. Biz ne kadar bir arada olursak, inanıyorum ki Batı Trakya davasına da o kadar sahip çıkarız. Biz istinasız Türk'üz ve Müslümanız. Türk ve Müslüman olmaktan gurur duyuyoruz Bu iki ayağımızı güçlü kılarak, karşımıza kim çıkarsa çıksın, yunanlı ne yapmak isterse istesin. Bütün oyunları bozabileceğimiz, iki temel ayağımız Türklüğümüz ve Müslümanlığımızdır."

Konuşmaların ardından iftara katkıda bulunanlara plaket takdim edildi. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Batı Trakyalılar Keşan'da Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement