BDP'li Geylani: Avukatlar Öcalan ile Görüşebilse, Ateşkes Olurdu - Son Dakika
Güncel

BDP'li Geylani: Avukatlar Öcalan ile Görüşebilse, Ateşkes Olurdu

BDP\'li Geylani: Avukatlar Öcalan ile Görüşebilse, Ateşkes Olurdu

BDP Genel Başkanı Hamit Geylani, yarınki 1 Eylül ise Dünya Barış Günü nedeniyle yaptığı açıklamada "Barış bombalama ile değil, görüşme ile diyalogla, müzakere ile olur." dedi.

31.08.2011 14:32

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde halkla bir araya gelen BDP Genel Başkanı Hamit Geylani, yarınki 1 Eylül ise Dünya Barış Günü nedeniyle yaptığı açıklamada "Barış bombalama ile değil, görüşme ile diyalogla, müzakere ile olur. Şimdi bakınız, Öcalan ile diyalogu kesmelerinin tek nedeni savaşı tekrar istemeleridir. Avukatları gitseydi bu 30 gündür savaşın şiddetin karşısında benim şahsi kanaatim Sayın Öcalan, bayrama kadar ya da bayramdan 1 ay sonraya kadar ateşkes ilan edilmesi çağrısı yapardı. Bu çağrıya da PKK uyardı." dedi.

Şemdinli'de taziye ziyaretlerinde bulunan BDP Genel Başkanı Hamit Geylani son günlerde artan PKK saldırıları ve operasyonlarla ilgili sorumlunun hükümet olduğunu öne sürdü. Terör örgütü PKK'nın defalarca ateşkes yapmasına rağmen bunun tek taraflı kaldığını söyleyen Geylani, şöyle devam etti:

"Böyle günlerde her işlenen günah katlanarak sahibine döner. Ama bu sistem öyle zalim bir sistemdir ki, kutsal gün nedir bilmiyor. Başbakan Erdoğan, müslüman olarak geçiniyor. İran'ın Cumhurbaşkanı Ahmedi Nejat. Fakat bu son harekatta bu iki sistem, biri Cumhurbaşkanı, biri Başbakan anlaşarak yine Kürdistan topraklarına bomba yağdırıyorlar. 30 yıldır aynı şeyleri denediler fakat sonuç alınamadı. "

"YILDIRIM AYHAN BİLEREK ÖLDÜRÜLDÜ"

Çukurca'daki canlı kalkan grubuna yönelik güvenlik güçlerinin yaptığı müdahalede Van İl Genel Meclis üyesi BDP'li Yıldırım Ayhan'ın bilerek öldürüldüğünü iddia eden Geylani, defalarca Hakkari Valisi ile gruba müdahale edilmemesi konusunda görüştüklerini söyledi. Geylani, şu iddialarda bulundu:

"Buna rağmen bizi dinlemediler ve müdahele edip bilerek Yıldırım Ayhan'ı öldürdüler. Sonrasında cenazeyi Van'a götürdük, hiç bir şey yokken orada da müdahale edilip gazlı suları bastırdılar, mezarları yaktılar, mezarlara zehirli gaz ve kurşun sıktılar. Ama çözümsüz kaldı. Bundan sonra bu anlayışla çözümsüz kalmaya devam edecektir. Bugün bayramdır. Bugün ölüm günü olmaması için dua ettik. Şu ana kadar ölüm haberi duymadık, inşallah bundan sonra da ölümler olmaz."

MECLİS'E GİTMEK İÇİN 1 EKİM EN UYGUN ZAMAN

BDP'nin Meclis'e girmesinin en uygun tarihinin 1 Ekim olduğunu ileri süren BDP'li Geylani, TBMM'ye girmenin iki önemli nedeni olduğunu anlatırken şöyle konuştu:

"Birincisi; doğru bir zamanın olması lazım. İkincisi; o zamanla birlikte doğru bir zeminin olması lazım. Yani doğru şartların olması lazım. Daha önce yaptığım açıklamada, '1 Ekim'de Meclis açılıyor' dedim. Halk iradesinin Meclis'te temsili için onun hakkının hukukunun korunması için Meclis'e gidilmesi gerekiyor. 1 Ekim de doğru bir zamandır. Ama bu tek başına yetmiyor. Doğru zaman, doğru zemin ve doğru şartların da olması lazım."

"BAŞBAKAN OPERASYONLARI DURDURSUN"

Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine yönelik hava operasyonlarından sonra kara operasyonu olacağı yönünde bilgiler aldıklarını belirten Geylani, "Bu savaş ve operasyonların bitmesi lazım. Kitlesel gözaltı, tutuklamalar var. Onun için askeri, siyasi, hem de yargı operasyonlarının durmadığı bir noktada, Başbakanın verdiği mesajlarda şu gerçek ortaya çıkıyor. Karadan bir harekatın başlatılmasını düşünüyorlar. Kitlesel gözaltı ve tutuklamalar olacağı ve bin 500 kişilik bir liste olduğu söyleniyor" dedi.

KCK'nın son açıklamasında Başbakan Erdoğan'a operasyonların durdurulması için bir kez daha çağrı yapıldığını kaydeden Geylani, " Eğer bu çağrıya riayet edilirse ve Başbakan 'Evet ben askeri operasyonları durdurdum, PKK de silahlarını sustursun. Oturacağız, konuşacağız, bir şeyler yapacağız' dese bile yeter. Meclis'e gitmemiz için de bu yeter. Sadece dese ki; ben bu operasyonları durdurdum, kimseyi öldürmeyeceğim, kimseyi bombalamayacağım desin o kadar" diye konuştu. - Hakkari/ Semdinli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel BDP'li Geylani: Avukatlar Öcalan ile Görüşebilse, Ateşkes Olurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement